Αρχειοθήκη ανακοινώσεων

Τρίτη, Ιανουαρίου 15, 2019

Παρουσίαση της Υποψήφιας Δημάρχου Αγίου Δημητρίου - Γιώτα Δήμου


Τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο του Αγίου Δημητρίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στην οποία μίλησε η Γιώτα Δήμου, δημοτική σύμβουλος και υποψήφια Δήμαρχος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε το μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.


Η Γιώτα Δήμου απέδειξε με παραδείγματα από την εφαρμογή της πολιτικής της Δημοτικής (ΠΑΣΟΚ με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ) και της Περιφερειακής (ΣΥΡΙΖΑ) αρχής την άρρηκτη σύνδεση της τοπικής διοίκησης με το κράτος. Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες Ε.Ε. - κυβέρνησης, εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, γίνονται αρωγοί των επενδυτικών σχεδιασμών, καταπατούν εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα, απαλλάσσουν το κράτος από αρμοδιότητες και τα αντίστοιχα κόστη ώστε να απελευθερωθεί περισσότερο χρήμα για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Αυτές οι πολιτικές δυνάμεις, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κα.) αξιοποιούν την αμεσότητα του θεσμού της Τοπικής Διοίκησης προς τους δημότες, για να παρέμβουν πολιτικά υπέρ των κομμάτων που υπηρετούν, υπέρ της ιδεολογίας του κεφαλαίου, για να ενσωματώσουν το λαό, να συμβάλλουν από την πλευρά τους στη μακροημέρευση του συστήματος.

ΕΕ – Κράτος – Περιφέρεια δεν επιλέγουν να χρηματοδοτήσουν έργα που να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες, όπως έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης, αλλά, έργα που αποδίδουν άμεσα και μακροπρόθεσμα υπερκέρδη στους ομίλους.
Δεν είναι τυχαίο πως η παρούσα Δημοτική αρχή, όπως και οι προηγούμενες, έχει εγκαταλείψει και υποβαθμίσει κυριολεκτικά μία ολόκληρη περιοχή, και μάλιστα από τις πιο φτωχές γειτονιές του Μπραχαμίου, τον Ασύρματο. Είναι περικυκλωμένη από τα νεκροταφεία 5 δήμων, από τις κεραίες της ΔΕΗ, τα απορριμματοφόρα της Ν. Σμύρνης, έχει βιομηχανική - φαρμακευτική μονάδα, το αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ και την ίδια στιγμή είναι απομονωμένη λόγω ανεπαρκούς συγκοινωνίας. Αντιμετωπίζει πλήθος αποχετευτικών προβλημάτων σε διάφορες γειτονιές.

Παρόλα αυτά η Δημοτική Αρχή περηφανεύεται για έργα στον Ασύρματο που δήθεν δίνουν ανάσα, όπως το λαχανόκηπο. Καπηλεύεται, πλάι σε άλλους επίδοξους υποψήφιους δημάρχους, αγώνες δεκαετιών του λαού της περιοχής, αγώνες δεκαετιών του ΚΚΕ, για να γίνει το πάρκο του Ασυρμάτου χώρος πρασίνου και αναψυχής για τους κατοίκους. 1,5 χρόνο πριν φωτογραφιζόταν σε φιέστες με τον Τσίπρα για την παραχώρησή του στο δήμο, τώρα που αποκαλύφθηκε ότι εκχωρήθηκε στο Υπερταμείο καλλιεργεί τον εφησυχασμό! Κρύβεται πίσω από τη γραφειοκρατία για τη στασιμότητα των αναγγελθέντων έργων, εμπόδια όμως που το κράτος ξεπερνάει με fast-track διαδικασίες, όταν πρόκειται για άλλα έργα που ιεραρχεί το κεφάλαιο όπως στο Ελληνικό.

Την ίδια περίοδο η Δημοτική αρχή εξασφάλισε χρηματοδότηση πολλών εκ. ευρώ από την Περιφέρεια για άλλα έργα που προτάσσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες στην περιοχή,  όπως πχ. τα 4,25 εκ για την ανάπλαση της περιοχής πέριξ του Metro Mall.

Την ίδια στιγμή, απαλλάσσει από τέλη μεγάλες επιχειρήσεις, όπως την Cosmote που της κάνει δώρο πάνω από 100 χιλ. ευρώ το χρόνο, δεν κυνηγάει ούτε ευρώ από τους μεγαλο-οφειλέτες, ενώ δεν παίρνει σαφή απόφαση διαγραφής/μείωσης χρεών των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της περιοχής.
Η Δημοτική αρχή μαζί με την σύμφωνη γνώμη των άλλων παρατάξεων έχει προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους (ΟΤΕ), ενώ ταυτόχρονα χαρατσώνει με δημοτικά τέλη τους εργαζόμενους και του μικροαυτοαπασχολούμενους.

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρόθυμους Δημάρχους και Περιφερειάρχες που η τωρινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι προηγούμενες αξιοποίησαν για την υλοποίηση των αντεργατικών νόμων στους εργαζόμενους στο Δήμο, για την εφαρμογή κάθε είδους ευέλικτης μορφής εργασίας. Αξιοποιεί τον εθελοντισμό ως μοντέλο απλήρωτης εργασίας, για την κάλυψη λειτουργιών του δήμου.
Φέρει βαριές ευθύνες για την αύξηση εργατικών ατυχημάτων και στο δήμο μας, όπως στην καθαριότητα (που βάζει γυναίκες στα απορριμματοφόρα), ή στο πράσινο, και γενικά σε υπηρεσίες που υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας με συμβασιούχους σε πόστα χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία.

Τέλος, η Γιώτα Δήμου ανέδειξε τη δράση που ανέπτυξαν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην υπεράσπιση των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων. Με την πίεση που άσκησαν μαζί με τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής προς την Δημοτική αρχή κατάφεραν να παρθούν μέτρα ανακούφισης (μείωση δημοτικών τελών) σε κατηγορίες φτωχών λαϊκών στρωμάτων (ανέργων), υπερασπίστηκαν τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, στήριξαν τον αγώνα των συμβασιούχων, πάλεψαν για να υλοποιηθούν αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα στην περιοχή κ.ά.

Στην παρέμβαση του ο Χρήστος Κατσώτης, αναφέρθηκε στο εξελίξεις που υπάρχουν το διάστημα αυτό, με τα «διαζύγια» και τις κοκορομαχίες των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τις καρέκλες, αλλά και τα επικίνδυνα σχέδια που παίζονται με την αμερικανο-νατοϊκή συμφωνία των Πρεσπών. Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τη βρώμικη δουλειά που της ανέθεσε το κεφάλαιο με την υλοποίηση όλων των μνημονιακών νόμων, αλλά και το μνημόνιο που έφερε η ίδια, παράλληλα παίζοντας το παιχνίδι των Αμερικάνων στην ευρύτερη περιοχή, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου στα μεγάλα ενδο-ιμπεριαλιστικά παιχνίδια που παίζονται ανάμεσα σε Κίνα-Αμερική-ΗΠΑ. Θέλει όμως αυτή την στιγμή να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου με την «νέα σελίδα» που ανοίγει μπροστά λόγω της αναιμικής καπιταλιστικής ανάπτυξης, και την παροχολογία που έχει ξεκινήσει, που όμως θα του τα πάρει όλα πίσω με τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί και θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα (πτώση αφορολόγητου, νόμος Βρούτση – Αχτσιόγλου).

Τόνισε την αναγκαιότητα να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ παντού, σε όλες τις εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας, μιας και είναι η μόνη δύναμη που αντιπαλεύει το σύνολο της πολιτικής αυτής, αλλά και την αιτία της, που είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης.
Ακολούθησαν ερωτήσεις και παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους.


Για να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία πατήστε εδώ.