Αρχειοθήκη ανακοινώσεων

Τρίτη, Απριλίου 25, 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για άλλη μια φορά σχολείο του Δήμου μας χτυπάει κόκκινο!

Ένα μήνα μετά την πλημμύρα και την πτώση ψευδοοροφών στο Ειδικό Σχολείο του δήμου μας, 1η μέρα μετά το Πάσχα πλημμύρισε το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου, με βοθρολύματα. Ενώ την επόμενη μέρα, λειτούργησε κανονικά χωρίς να έχει προηγηθεί απολύμανση!

Το γεγονός αυτό δεν είναι κεραυνός εν αιθρία! Αντίθετα είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής που ακολουθείται από την κυβέρνηση της ΝΔ, το Υπουργείο Παιδείας και τη δημοτική αρχή του δήμου μας που αντιμετωπίζουν την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών μας ως κόστος.

Και ας μην προσπαθήσει η δημοτική αρχή ή οποιοσδήποτε άλλος να εφησυχάσει ή να ρίξει την ευθύνη αλλού, π.χ. ότι φταίει το αποχετευτικό σύστημα και η ΕΥΔΑΠ.

Όπως όταν εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης κατατέθηκε αίτημα, για να αξιοποιηθεί η περίοδος των διακοπών του Πάσχα για τους απαιτούμενους ελέγχους σε όλα τα σχολεία, η δημοτική αρχή έλεγε ότι όλοι οι υποτιθέμενοι έλεγχοι στα σχολεία βαίνουν καλώς και βάσει σχεδιασμού του Δήμου.

Όλοι οι αρμόδιοι, η Κυβέρνηση της ΝΔ, τα Υπουργεία που εμπλέκονται στη λειτουργία των σχολείων, ο Δήμος και άλλοι φορείς, όπως η ΕΥΔΑΠ εν προκειμένω, έχουν ευθύνες από κοινού, για την κακή κατάσταση των σχολείων μας. Συγκεκριμένα, για το αποχευτικό δίκτυο αυτό προκύπτει και από το σχετικό ΦΕΚ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας Δικτύου Αποχέτευσης (ΦΕΚ 846Β/6.5.09):

(άρθρο 4, παρ.3): “…πρέπει να υπάρχει εντός του ακινήτου, παρά την ρυμοτομική γραμμή, και πάντοτε πριν από το φρεάτιο προσαρμογής και ελέγχου, προς την πλευρά του ακινήτου, αυτόματη αλλά και χειροκίνητη δικλείδα ασφαλείας. Η δικλείδα αυτή αποτελεί μέρος των εσωτερικών εγκαταστάσεων και πρέπει να τοποθετείται και να συντηρείται με φροντίδα, ευθύνη και δαπάνη του κυρίου του ακινήτου...”,
(άρθρο 3, παρ.2): “Η μελέτη, κατασκευή, ένταξη, λειτουργία και συντήρηση των αγωγών του οριστικού δικτύου και των εξωτερικών διακλαδώσεων γίνεται από τον εκάστοτε αρμόδιο δημόσιο φορέα (Ε.ΥΔ.Α.Π., Ο.ΤΑ., Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε, κ.τ.λ)…”


Προκύπτουν εύλογα τα παρακάτω ερωτήματα:


- Υπάρχει εγκατεστημένη δικλείδα ασφαλείας που προστατεύει την εσωτερική εγκατάσταση από αναστροφή της ροής και πλημμύρα με ακάθαρτα λύματα;

-  Εάν υπάρχει, όπως είναι υποχρεωτικό απ’ το νόμο, γίνεται τακτικός έλεγχος και συντήρησή της ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή λειτουργία της;

- Η πλημμύρα του σχολείου με ακάθαρτα λύματα ΕΧΕΙ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των παιδιών, εκπαιδευτικών και εργαζόμενων στο σχολείο. Έχουν συντηρηθεί – επισκευαστεί τα εξωτερικά δίκτυα απ’ τον αρμόδιο Δημόσιο φορέα ώστε να μην επαναληφθεί;

Σήμερα, η επιστήμη και η τεχνολογία μας δίνουν τα εργαλεία για να επιλύονται προβλήματα και κυρίως να προλαμβάνονται, για να έχουμε σύγχρονες και κατάλληλες σχολικές υποδομές.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ:

-   ΑΜΕΣΑ να λυθεί το πρόβλημα στο αποχετευτικό δίκτυο του 3ου Δημοτικού Σχολείου και ΝΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΘΕΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ώστε να λειτουργήσει με ασφάλεια για τους μαθητές, το εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό του σχολείου. Να παρθούν όλα τα τεχνικά μέτρα – δηλαδή αντεπίστροφη βαλβίδα – ώστε ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΣΥΜΒΕΙ.

-  Άμεσα να γίνει πλήρης έλεγχος όλων των σχολικών εγκαταστάσεων σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια – προσεισμικός έλεγχος – έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – ασφαλής ηλεκτρολογική εγκατάσταση – πιστοποιητικά καυστήρων και θέση αυτών – αποχευτετικό δίκτυο – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης), και να υπάρξουν έγγραφες διαβεβαιώσεις με τα σχετικά πιστοποιητικά των φορέων που θα πραγματοποιήσουν τους ελέγχους. Να προχωρήσει άμεσα η συντήρηση όλων των σχολείων της περιοχής.