Αρχειοθήκη ανακοινώσεων

Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019

Πώς η Δημοτική Αρχή βαφτίζει το ψάρι κρέας και τον προσεισμικό/αντισεισμικό έλεγχο «έλεγχο με το μάτι»…

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης να προβεί ο Δήμος σε έλεχγο των σχολικών κτιρίων μετά και τον σεισμό της 19ης Ιουλίου και τον εμπαιγμό της Δημοτικής αρχής.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση :


Ο σεισμός της 19ης Ιούλη 2019 ανέδειξε για μία ακόμα φορά την παντελή έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης των σχολικών κτιρίων της χώρας μας. Εδώ και 20 χρόνια (μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999) σε κανένα σχολικό κτίριο δεν έχουν γίνει αντισεισμική μελέτη και ενισχύσεις, σύμφωνα με τον υπάρχοντα αντισεισμικό κανονισμό και Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ).

Σε δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (30/9 και 23/10) ζητήσαμε να απαντηθούν εγγράφως, παρέχοντας τις αντίστοιχες διαβεβαιώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τα παρακάτω ερωτήματα:
·        Σε ποια σχολικά κτίρια της περιοχής μας έχει διενεργηθεί αντισεισμικός/προσεισμικός έλεγχος; Πότε;
·        Από ποια υπηρεσία ή φορέα έχει πραγματοποιηθεί ο έλεγχος του κτιρίου;
·        Ποια ήταν τα ευρήματά του ελέγχου;
·        Σε όσα σχολικά κτίρια δεν έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος, πότε προγραμματίζει η Δ.Α. να ξεκινήσει ο έλεγχος.

Οι προφορικές απαντήσεις της Δ.Α. μόνο ανησυχία δημιουργούν: δια του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Γαβαλά, λάβαμε μόνο υπεκφυγές όπως ότι «έγινε μακροσκοπικός έλεγχος(!) σε όλα τα σχολεία της πόλης» αρνούμενος να αναφέρει από ποια υπηρεσία και πότε πραγματοποιήθηκε έλεγχος, και τελικά τι σημαίνει «μακροσκοπικός έλεγχος»! Οι απαντήσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των αόριστων διαβεβαιώσεων της Δημάρχου, όταν σε συνάντηση με γονείς ανέφερε ότι «έχουν ελεγχθεί όλα τα σχολεία του δήμου».

Εύλογα αναρωτιόμαστε: η Δ.Α., με τον «μακροσκοπικό έλεγχο» εννοεί τον έλεγχο «με το μάτι» (!) που κλήθηκαν να κάνουν οι διευθυντές των σχολείων  μετά το σεισμό της 19ης Ιουλίου; Μήπως ελλείψει εγγράφων και τελικά πραγματικού επιστημονικού ελέγχου ζητάει να αρκεστούμε στα πρακτικά της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου;

Η «απάντηση» όμως που πραγματικά προκάλεσε τη νοημοσύνη μας είναι, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Αντιδήμαρχος, ότι «τα σχολικά κτίρια που είναι χτισμένα τη δεκαετία του 1950 (αλήθεια πόσα; ποια;) ελέγχονται με τη νομοθεσία που προβλέπεται για εκείνη την περίοδο» (ακυρώνοντας έτσι απλά κάθε επιστημονική και τεχνική πρόοδο των τελευταίων 70 χρόνων)!!!
Συμπερασματικά, με βάση τα λεγόμενα του καθ’ ύλην εκπροσώπου της Δ.Α. 
ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΑΝ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΤΑΒΑΝΙ ΣΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ! ΕΥΓΕ!

Η πολιτική τους, Δημοτικής Αρχής και Κυβερνήσεων, είναι επικίνδυνη!

Από το σύνολο των σχολικών κτιρίων, προσεισμικός έλεγχος έχει γίνει μόνο σε αυτά που κατασκευάστηκαν πριν το 1959 χωρίς να προχωρήσουν σε αντισεισμική μελέτη και κατάλληλες ενισχύσεις! Ακόμα και στα σχολεία που χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλα μετά τον πρόσφατο σεισμό της 19ης Ιούλη, για κανένα δεν δόθηκε εντολή αντισεισμικής μελέτης σύμφωνα με τους σύγχρονους κανονισμούς εκθέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων μαθητών σε ένα νέο και ισχυρότερο σεισμό.

Η Δ.Α. φέρει τεράστιες ευθύνες. Έχει αποδεχθεί πλήρως  τη μεταφορά, από το κεντρικό κράτος, της ευθύνης κατασκευής, διαχείρισης και η βελτίωσης των υλικοτεχνικών μονάδων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας παιδείας. Ταυτόχρονα καλλιεργεί ανοχή και συναίνεση στην πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά που προωθούν το επιχειρηματικό κέρδος, την ανταποδοτικότητα και αφήνουν στην άκρη τις λαϊκές ανάγκες.
Στη χώρα μας όπου εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης, τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.

Αιτία γι' αυτό είναι το γεγονός ότι και στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας η πολιτική του αστικού κράτους και των κομμάτων της εργοδοσίας είναι ταξική. Ο ζωτικός αντισεισμικός σχεδιασμός και  προστασία, στη βάση της ανάλυσης «κόστους – οφέλους» πάνω στην ανθρώπινη ζωή, κρίνεται ότι δεν αποφέρει κέρδη και έτσι δεν αποτελεί «επιλέξιμη» δαπάνη ή δραστηριότητα.

Είναι ώρα να βάλουμε μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες του λαού!

Γιατί βλέπουμε ότι όταν πρόκειται για μεγάλα επενδυτικά έργα (Παραλιακό μέτωπο στα Νότια), για πολεμικό εξοπλισμό (ΝΑΤΟ), τότε δίνονται χρηματοδοτήσεις και τα έργα ολοκληρώνονται ταχύτατα.

Απαιτούμε να διενεργηθούν με αυτοψία και επιστημονικούς ελέγχους για την αντισεισμικότητα των σχολείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου μας που να ανταποκρίνονται στο σήμερα και στις ανάγκες που υπάρχουν. Να δοθούν όσα χρήματα χρειάζονται από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να εξασφαλισθεί πλήρως η καταλληλότητα σε όλα τα σχολικά κτίρια.

Καλούμε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές να πορευτούν μαζί μας σε αγωνιστική κατεύθυνση διεκδίκησης για το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα, στον 21ο αιώνα, που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν αλματώδη εξέλιξη.