Αρχειοθήκη ανακοινώσεων

Πέμπτη, Ιουλίου 14, 2022

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ

Άγιος Δημήτριος, 14/07/2022

Σε συνέχεια της αίτησής μας για σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα:

«ΣΥΖΗΤΗΣΗ για το Ρέμα της Πικροδάφνης, για την αντιπεριβαλλοντική πολιτική που ακολουθεί η Περιφέρεια Αττικής μέσω των έργων που είναι σε εξέλιξη σε αυτό και όσων προβλέπονται από τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (και τη σχετική ΑΕΠΟ), καθώς και για την επικύρωση καθορισμού των οριογραμμών του όπως προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (409Δ /17-6-2022), και ΑΠΟΦΑΣΗ για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο το επόμενο διάστημα ώστε να αντιμετωπιστούν όλα τα παραπάνω»,

καταθέτουμε προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Δημητρίου προς συζήτηση και ψήφιση, την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το παραπάνω θέμα:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Δημητρίου καταγγέλλει και καταδικάζει την πολιτική που οδηγεί στην καταστροφή του Ρέματος της Πικροδάφνης. Η επικύρωση καθορισμού των οριογραμμών σε όλο το μήκος του Ρέματος, όπως προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (409Δ /17-6-2022), όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το διαχρονικό πρόβλημα που υπάρχει, αντίθετα συμβάλει καθοριστικά στην καταστροφή του και βάζει σε δεύτερη μοίρα τις ανάγκες του λαού της περιοχής και συνολικότερα της Αττικής. Συνδέεται άρρηκτα με την πολιτική της Περιφέρειας Αττικής, που μέσω των έργων που είναι σε εξέλιξη και όσων προβλέπονται από τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), βάζει ταφόπλακα στο τελευταίο ποτάμι και έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής.

Συγκεκριμένα,

§  Η οριοθέτηση δεν παίρνει υπόψιν τις αποφάσεις του ΣτΕ και δεν αφορά σε όλο το μήκος του Ρέματος.

§  Υποβαθμίζεται παραπέρα η χλωρίδα και η πανίδα του, καθώς με την προτεινόμενη οριοθέτηση και τα συναφή έργα διευθέτησης θα καλυφθούν με συρματοκιβώτια και μπετόν άλλα 40.000 τ.μ. επιφάνειας.

§  Τα έργα διευθέτησης που προβλέπονται δεν εξασφαλίζουν τη φυσική επιβράδυνση της ροής του Ρέματος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο πλημμυρικός κίνδυνος.

§  Απουσιάζουν πλήρως ήπια έργα προσβασιμότητας στο Ρέμα ώστε να αποτελέσει ελεύθερο φυσικό χώρο αναψυχής.

§  Νομιμοποιούνται έμμεσα οι καταπατήσεις καθώς η «υφιστάμενη δόμηση» τίθεται ως απαραβίαστο όριο.

§  Δεν προβλέπεται η ανάγκη για αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις σε λαϊκά νοικοκυριά, που, χωρίς να ευθύνονται, ενδεχομένως χρειαστεί να μετεγκατασταθούν.

Οι ευθύνες για την κατάσταση που βρίσκεται αυτή την στιγμή το Ρέμα της Πικροδάφνης βαραίνουν διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις και τις περιφερειακές αρχές. Η διοίκηση Πατούλη (ΝΔ), όπως και οι προηγούμενες, Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) και Σγουρού (ΠΑΣΟΚ), στηρίζουν την κυρίαρχη πολιτική και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε που δεν προστατεύουν, όπως θέλουν να λένε, ούτε το περιβάλλον ούτε το λαό. Όλοι μαζί ευθύνονται διαχρονικά για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Ρέμα της Πικροδάφνης, όπως και άλλα, αλλά και συνολικά το περιβάλλον. Έχουν βάλει πλάτη στην εμπορευματοποίηση της γης, των υδάτων, των παράκτιων περιοχών, καταστρέφοντας κάθε ελεύθερο χώρο αναψυχής και πρασίνου. Προτάσσουν έργα δισεκατομμυρίων στο παράκτιο μέτωπο για τα συμφέροντα των μεγαλο-επενδυτών, γι’ αυτό θέλουν να ξεμπερδεύουν από περιβαλλοντικά, ιδιοκτησιακά κι άλλα «κωλύματα» στην ευρύτερη περιοχή. Την ίδια στιγμή βάζουν στη ζυγαριά κόστους - οφέλους τα προληπτικά μέτρα για την προστασία του φυσικού πλούτου, της ζωής και της περιουσίας του λαού. Όλοι μαζί στηρίζουν την πολιτική που έχει στόχο την ικανοποίηση συμφερόντων των εργολάβων και άλλων μεγάλων επιχειρηματιών, με συνέπεια τα μπαζωμένα ρέματα, την άναρχη δόμηση, την τσιμεντοποίηση, τις ακατάλληλες κατοικίες, την πλήρη απουσία της οικολογικής διάστασης στην οριοθέτηση και διευθέτηση των ρεμάτων, όπως και του Ρέματος της Πικροδάφνης, αυξάνοντας τους κινδύνους πλημμύρας.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα για τα ρέματα, ανάμεσά τους και το Ρέμα της Πικροδάφνης, είναι να αντιμετωπιστούν σε επίπεδο Αττικής κεντρικά, με ενιαίο σχέδιο, ώστε να προστατευθούν, να δώσουν ανάσα ζωής και να μπορούν να προστατεύσουν το λαό της Αττικής από πλημμυρικά φαινόμενα.

Καλούμε τους κατοίκους του Αγίου Δημητρίου και των γύρω περιοχών, καθώς επίσης και τα Δημοτικά Συμβούλια των υπόλοιπων δήμων που διασχίζει το Ρέμα της Πικροδάφνης, να αντιταχθούν στις πολιτικές που βάζουν σε δεύτερη μοίρα την προστασία του περιβάλλοντος, της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας και την ευημερίας του λαού. Να μην αποδεχτούν αυτήν την κατάσταση και να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας για πράσινο, ελεύθερους χώρους, αναψυχή, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία.

Διεκδικούμε αγωνιστικά, μαζί με τον υπόλοιπο λαό:

·       Να προστατευθεί το Ρέμα της Πικροδάφνης, η βιοποικιλότητα, η χλωρίδα και η πανίδα που διαθέτει, να διευθετηθεί άμεσα και ενιαία με έργα που θα αφορούν σε όλο το μήκος του, και θα αναδεικνύουν το φυσικό του κάλλος, με ευθύνη της Περιφέρειας, με άρτια επιστημονική μελέτη.

·       Να γίνει οριοθέτηση όσο πιο κοντά γίνεται στα φυσικά – ιστορικά όρια του Ρέματος.

·       Το Ρέμα να παραμείνει ανοικτό σε όλο του το μήκος με ήπια έργα προσβασιμότητας, ώστε να αποτελέσει ελεύθερο φυσικό χώρο αναψυχής.

·       Να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και έργα αντιπυρικής προστασίας σε όλο το μήκος του Ρέματος.

·        Να γίνει καθαρισμός της κοίτης του Ρέματος από λύματα, ξένα υλικά, τεχνικά εμπόδια και αυθαίρετες κατασκευές.

·       Να αποζημιωθούν πλήρως με ευθύνη της Περιφέρειας και του κράτους, με κοινωνικά κριτήρια, ώστε να μετεγκατασταθούν όσοι κατοικούν σε σημεία που βρίσκονται εντός της φυσικής κοίτης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Δημητρίου

<Ημερομηνία>»