Αρχειοθήκη ανακοινώσεων

Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024

Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Λογοδοσίας σχετικά με τα μέτρα Πυροπροστασίας που έχει πάρει η δημ. αρχή για το δήμο και ειδικά το Πάρκο του Ασυρμάτου και τις υπόλοιπες εναπομείναντες πράσινες περιοχές .

 

📌Ερώτηση υπέβαλλε η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λογοδοσίας την Πέμπτη 20.6.2024 σχετικά με τα μέτρα Πυροπροστασίας που έχει πάρει η δημ. αρχή για το δήμο και ειδικά το Πάρκο του Ασυρμάτου και τις υπόλοιπες εναπομείναντες πράσινες περιοχές στο δήμο μας (όπως παραρεμάτιες της Πικροδάφνης).
Στην τοποθέτησή μας αναδείχτηκαν τα εξής:
♦ Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε από 1η Μάη, με τις ίδιες τραγικές ελλείψεις σε μέτρα πρόληψης, δασοπροστασίας, πυρόσβεσης. Και με απογείωση από την κυβέρνηση του αφηγήματος "ατομικής ευθύνης" με την απαράδεκτη ΚΥΑ για τον κανονισμό πυροπροστασίας ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων, η οποία μεταφέρει την ευθύνη από το κράτος στους πολίτες. Το αποτέλεσμα είναι πως ήδη μετράμε φωτιές σε όλη την χώρα, στην Αττική, σε κατοικημένες περιοχές, σε περιοχές με εργοστάσια.
♦ Το ΚΚΕ θέτει τα ζητήματα εδώ και χρόνια, προς την κυβέρνηση-περιφέρεια-δήμους. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει. Κάθε καλοκαίρι ριχνόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στη μάχη της κατάσβεσης στα μέτωπα των πυρκαγιών, στο πλευρό κατοίκων & πυροσβεστών.
♦ Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας δε μπορεί να προστατέψει το περιβάλλον & τη λαϊκή περιουσία. Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας με κριτήριο την πολιτική κόστους – οφέλους κρίνει πού και αν θα στρέψει χρηματοδοτήσεις και στήριξη.
♦ Στην Περιφέρεια Αττικής, ο προϋπολογισμός για υδροφόρες ήταν 11,5 εκατ, ευρώ, που παραμένουν παρκαρισμένες και αναξιοποίητες στα Άνω Λιόσια
♦ Στο δήμο μας, στον προϋπολογισμό του 2024 είδαμε πως το κράτος επιχορηγεί το δήμο με μόλις 18 χιλ. ευρώ για πυροπροστασία, ενώ η δημ. Αρχή δεν έχει καν κατανείμει αυτό το ελάχιστο ποσό στις δαπάνες. Προβλέπει μόνο 5 χιλ. ευρώ για εξοπλισμό πολιτικής προστασίας, που μάλιστα είναι μειωμένο κατά 10 χιλ. ευρώ σε σχέση με το 2023. Αυτά είναι όλα κι όλα.
♦ Με το λιγοστό πράσινο που έχουμε στο δήμο, έχει παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια φωτιά στην παραρεμάτια περιοχή της Πικροδάφνης που είναι κατοικημένη. Ενώ είναι γνωστό πως δεν υπάρχει φύλαξη στο πάρκο του Ασυρμάτου, ούτε και ιδιαίτερη φροντίδα, μιας και έχουμε σοβαρά κενά στο προσωπικό του δήμου. Σε όλη την περιοχή έχουμε αφρόντιστα σημεία πράσινου, πρόσφατα επικοινωνήσαμε με τον αντιδήμαρχο για να καθαριστεί η περιοχή της Σαλτελή.
🚩Διεκδικούμε:
▪ Να παρθούν όλα τα μέτρα και στην περιοχή μας, ώστε να μην έχουμε φαινόμενα όπως αυτών των ημερών που μέσα σε κατοικημένες περιοχές ξεσπάνε εστίες φωτιάς σε περιοχές χαμηλής βλάστησης.
▪ Να φροντιστεί το πάρκο του Ασυρμάτου, όλα τα πράσινα σημεία του δήμου.
▪ Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς την τοπική διοίκηση, την δασοπροστασία και πυροσβεστική, προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού με εξοπλισμό, μηχανήματα.
▪ Απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας αλλά και έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση ενός ατυχήματος, που θα πρέπει να διασφαλίζει την άμεση και ασφαλή εκκένωση των εγκαταστάσεων, την προστασία εργαζομένων, την προστασία του πληθυσμού από έκθεση σε επικίνδυνες, καρκινογόνες χημικές ουσίες.
‼ Λίγες ώρες μετά το ΔΣ Λογοδοσίας της Πέμπτης, η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε ότι θα είναι κλειστά τα πάρκα και τα άλση, επικαλούμενη τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.
🚩Ανακοίνωση εξέδωσε γι' αυτό η Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής:
«Πρόκειται πρακτικά για δημόσια ομολογία ότι δε μπορούν να περιφρουρήσουν τα ελάχιστα πάρκα και άλση της Αττικής, που τόσο έχει ανάγκη ο λαός του λεκανοπεδίου.
Ενώ ο λαός της Αττικής θα δυσκολεύεται από τις υψηλές θερμοκρασίες, η Περιφέρεια, με την απόφαση αυτή του στερεί τη δυνατότητα να έχει κάποιες στιγμές δροσιάς, σε σημεία της πόλης όπου υπάρχει σκιά από δέντρα. Επιτέλους! Πάρκα και άλση στην Αττική να μείνουν ανοιχτά, με ταυτόχρονη ενίσχυση των μέτρων πυροπροστασίας».