Αρχειοθήκη ανακοινώσεων

Πέμπτη, Ιανουαρίου 26, 2017

Καταγγελία εργατικού ατυχήματος στον Δήμο


Καταγγέλουμε το σοβαρό εργατικό ατύχημα που συνέβει στο Δήμο Αγ. Δημητρίου κι έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων στα εργοτάξια και την καθαριότητα των δήμων. Το Σάββατο 21/1/17 συμβασιούχος εργαζόμενη στη καθαριότητα κυνδύνεψε να ακρωτηριαστεί όταν κατά την αποκομμιδή «μάγκωσε» το χέρι της ανάμεσα στο ανυψωτικό του απορριματοφόρου και τον κάδο.

Ένοχες είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η δημοτική αρχή Αγ. Δημητρίου
à Για τις νέες εργασιακές σχέσεις που με υπερβάλλον ζήλο η πρώτη νομοθετεί και η δεύτερη εφαρμόζει. à Γιατί η εντατικοποίηση, η έλλειψη προσωπικού, η ομηρία των συμβασιούχων, η θυσία των μέτρων ασφάλειας κι υγιεινής στην εργασία, ο γερασμένος μηχανολογικός εξοπλισμός, η ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών των δήμων και η ιδιωτικοποίησή τους, προκαλούν τα ατυχήματα.
Συνολικά, η κατοχύρωση της εργασιακής ζούγκλας με τους νόμους όλων των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης αυξάνει τους κινδύνους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Τα εργατικά ατυχήματα είναι «παράπλευρη απώλεια» για την εργοδοσία...
Η «δίκαιη ανάπτυξη» και οι νέες θέσεις εργασίας που τάζουν στους ανέργους, εκτός από μισθούς πείνας, περιλαμβάνουν και το σακάτεμα των εργαζομένων στη δουλειά ως «παράπλευρη απώλεια». Γιατί η εργοδοσία –είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα– κοιτάζει μόνο τα κέρδη της και παραμερίζει ό,τι της στέκεται εμπόδιο. Και τα μέτρα για την προστασία της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων γι’ αυτήν αποτελούν κόστος. Αυτό φταίει και όχι «η κακιά η ώρα».
Πρόκληση αποτελεί η προσπάθεια της δημοτικής αρχής Αγ. Δημητρίου να «κουκουλώσει» και να υποβαθμίσει το συμβάν. Τη στιγμή μάλιστα που φέρει ακέραια την ευθύνη για το ποια πληρώματα θα επανδρώσουν το κάθε απορριματοφόρο, αν είναι έμπειρα, εξειδικευμένα, ξεκούραστα και με όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Η λύση βρίσκεται στην ενίσχυση του ταξικού εργατικού κινήματος
Καλούμε τους εργαζόμενους σε οργάνωση και αγώνα, να απαιτήσουμε: à Μέτρα πρόληψης, προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας στη δουλειά. à Πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού με σταθερή και μόνιμη δουλειά. à Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. à Να πληρωθούν όλοι οι συμβασιούχοι τώρα!
Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα και να ξεμπερδέψουν με τις ξεπουλημένες πλειοψηφίες του σωματείου και της ομοσπονδίας τους που έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση του κινήματος. Άλλα λένε μπροστά στους εργαζόμενους κι άλλα «διαπραγματεύονται» πίσω απο κλειστές πόρτες. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, ενισχύοντας τις ταξικές δυνάμεις στο εργατικό κίνημα. Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ. Για να ανοίξει ο δρόμος της προοπτικής για μια κοινωνία που κριτήριο θα έχει την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

ΚΟΒ Αγ. Δημητρίου κι εργαζομένων ΟΤΑ Νοτίων του ΚΚΕ