Αρχειοθήκη ανακοινώσεων

Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2023

Προϋπολογισμός 2023 του δήμου Αγίου Δημητρίου

Η εικόνα μιας άδειας αίθουσας...

όπου συζητήθηκε ο προϋπολογισμός & το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2023 με τη δια ζώσης παρουσία μόλις 16 συμβούλων, με μόνο τη Λαϊκή Συσπείρωση να δίνει σύσσωμη το παρόν και με τους 4 συμβούλους, ενώ από τους υπόλοιπους, 13 συνδέθηκαν διαδικτυακά, και 12 προτίμησαν να λείψουν.

Και το προεκλογικό «πάρε δώσε» μεταξύ των παρατάξεων....

§  με τον Λασκαρίδη να ανακαλύπτει φέτος ότι το τεχνικό πρόγραμμα της διοίκησης έχει και θετικά έργα (ας ήταν στην πλειοψηφία τους συνεχιζόμενα από πέρυσι), και να ψηφίζει Λευκό. Με την εντυπωσιακή υπεράσπιση που του παρείχε η διοίκηση Ανδρούτσου-ΜΕΤΕΧΩ, μόλις αποκαλύψαμε το εν εξελίξει κομπρεμί μεταξύ τους, υπενθυμίζοντας ότι τα ίδια έκανε και η παράταξη ΣΥΡΙΖΑ για να καταλήξει να ενσωματωθεί επισήμως στη διοίκηση,

§  με τον Πρεκετέ, που συνεργάζεται πλέον επίσημα με τον Αρβανιτάκη, να χάνει την πλειοψηφία των συμβούλων του, που «ανεξαρτητοποιούνται» για να πολιτευτούν με άλλα ψηφοδέλτια της ΝΔ στο δήμο.

Δεν κατάφεραν να καλύψουν την ουσία ενός ακόμη αντιλαϊκού προϋπολογισμού της διοίκησης. Χάρη στις τοποθετήσεις των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης αποκαλύφθηκε,

Ποια είναι η πηγή των εσόδων του δήμου:

Για άλλη μία χρονιά, το 47% των εσόδων του δήμου συγκεντρώνεται από τις τσέπες του λαού (τα λεγόμενα ιδία έσοδα που είναι 9,145 εκατ.€) όταν η κρατική χρηματοδότηση είναι 10,320 εκατ.€, δηλαδή μόλις το 53%. Από αυτά τα ιδία έσοδα, το 98% (8,977 εκατ.€) προέρχεται από δημοτικά τέλη, φόρους, πρόστιμα & παράβολα. Η κρατική χρηματοδότηση για τις λειτουργικές δαπάνες του δήμου φτάνει στο 95% των χρημάτων που απαιτούνται, κοινώς δεν επαρκεί, για να καλυφθεί η μισθοδοσία των δημοτικών υπαλλήλων.

Παρά τη συνηθισμένη αποποίηση ευθυνών από τη διοίκηση (από κοντά και ο Λασκαρίδης) για αυτήν την φορομπηχτική πολιτική εις βάρος του λαού, ρίχνοντας το ανάθεμα μόνο στην κυβερνητική πολιτική, δεν κατάφεραν να κρύψουν ότι όλες οι κυβερνήσεις βρήκαν πρόθυμους συνεργάτες στον πρόσωπο τέτοιων διοικήσεων, αλλά και «αντιπολιτευόμενων» παρατάξεων, όπως στον Άγιο Δημήτριο,

-        που στηρίζουν και στηρίζονται από όλα τα αστικά κόμματα που έχουν κυβερνήσει και έχουν θεσμοθετήσει εναλλάξ τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην τοπική διοίκηση,

-        που στηρίζουν τον πυρήνα αυτών των αναδιαρθρώσεων, δηλαδή την αποκέντρωση & αυτοτέλεια των δήμων, αυτό ακριβώς που δήθεν καταγγέλουν, τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, έσοδα από άλλες πηγές, βλ το σύνηθες υποζύγιο – το λαό, για την κάλυψη όλων και περισσότερων αρμοδιοτήτων, με συνεχώς μειούμενο – μόνιμο – προσωπικό, και εμπορευματοποίηση/ ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.

Παρά το συνηθισμένο «κοινωνικό» προφίλ που θέλησε να παρουσιάσει η διοίκηση, προβάλλοντας ότι διατηρεί στα ίδια & χαμηλά επίπεδα το συντελεστή για τα ανταποδοτικά τέλη, η αλήθεια είναι ότι η διοίκηση έχει εκμεταλλευτεί την υπέρογκη αύξηση των φορολογούμενων τ.μ. στο δήμο, ταυτόχρονα έχει υποδείξει πυγμή στην είσπραξη σχετικών οφειλών από τις λαϊκές οικογένειες, για να αυξήσει τα έσοδα από τα δημοτικά τέλη τα 2 τελευταία χρόνια (της πανδημίας και της κρίσης) κατά 8,9%! Είναι χαρακτηριστικό πως η είσπραξη οφειλών των προηγούμενων ετών από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας & ηλεκτροφωτισμού το 2022 είχε προϋπολογιστεί στα 228 χιλ.€, τελικά εισπράχτηκαν 350 χιλ.€, και για το 2023 προϋπολογίστηκαν 487 χιλ. €, δηλαδή αύξηση κατά 114%!

Αυτή τη λογική έχει η διοίκηση του δήμου. Γι’ αυτό προσπέρασε τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για:

ü  μείωση του συντελεστή στην κατοικία, κατά τουλάχιστον 15%, φτάνοντας στο 0,96 από 1,13, (πέραν των προβλεπόμενων απαλλαγών/ μειώσεων κατά 50% σε κατηγορίες λαϊκών νοικοκυριών)

ü  μείωση του συντελεστή για τους αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα έως 12000€,

ü  απαλλαγή τελών στους επαγγελματίες που θίγεται η λειτουργία τους για όσο διαρκούν τα έργα της διαπλάτυνσης της λ. Αγίου Δημητρίου,

ü  απαλλαγή τελών σε κοινωνικούς φορείς (ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, σωματεία, πολιτιστικοί σύλλογοι),

ü  Φορολόγηση με υψηλότερο κατά τουλάχιστον 30% συντελεστή (στο 6,00 από 4,65) όλων των μεγάλων επιχειρήσεων στην περιοχή (supermarket, μετροMall, τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, ασφαλιστικές, φαρμακοβιομηχανία κ.ά.)


Πού/ πόσα δαπανώνται και πού ΔΕΝ δαπανώνται:

Στην εκπαίδευση, εντός του 2022 εμφανίζεται να δαπανήθηκε μόλις το 27% όσων είχαν προϋπολογιστεί για τα σχολεία, ενώ το 2023 η διοίκηση μειώνει τις προϋπολογισθείσες δαπάνες κατά 34% (-1,156 εκατ.€)! Τα χρήματα προς τις σχολικές επιτροπές για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων δε φτάνουν ούτε για ‘ζήτω’, με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να βάζουν συνεχώς το χέρι στην τσέπη. Μία μόνο έκτακτη επιχορήγηση, κι αυτή ανεπαρκής, δόθηκε από την κυβέρνηση για την προσωρινή κάλυψη του ενεργειακού κόστους. Για τον προσεισμικό έλεγχο των σχολείων προβλέπει το υποτυπώδες ποσό των 35 χιλ.€, που επαρκεί μόνο για τον μακροσκοπικό έλεγχο των σχολικών κτιρίων, δηλαδή....οπτικά. Τα μεγάλα ποσά αφορούν χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως φωτισμός LED & ενεργειακές αναβαθμίσεις (σε ορισμένα μόνο σχολεία) στα 880 χιλ.€, που έχουν προταχθεί – έναντι άλλων – γιατί εξυπηρετούν τους ομίλους που έχουν επενδύσει στην «πράσινη» οικονομία, υπεύθυνη για την ενεργειακή φτώχεια του λαού.

Η ασφάλεια και οι εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών μας δεν έχουν κανένα περιθώριο αναμονής! Απαιτείται ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ:

ü  ολοκληρωμένη αντισεισμική θωράκιση σε όλα τα σχολεία,

ü  να προχωρήσει άμεσα το έργο για μέτρα/ μέσα πυροπροστασίας, χωρίς καθυστερήσεις και εκπτώσεις,

ü  έλεγχος όλων των σχολικών κτιρίων, πλήρης καταγραφή όλων των προβλημάτων και έργα για τη συντήρηση, για κτίρια ασφαλή, κατάλληλα & σύγχρονα,

ü  σχεδιασμός για νέα κτίρια, και νέα σχολεία.

Στην κοινωνική πολιτική, αφού εντός του 2022 εμφανίζεται να δαπανήθηκε μόνο το 79% των προϋπολογισθέντων, το 2023 μειώνει κατά 17% τα έξοδα (-215 χιλ.€) γι’ αυτές τις ανάγκες των δημοτών.

Στις υπηρεσίες ύδρευσης/ αποχέτευσης, μειώνει κατά 42% τις προϋπολογισθέντες δαπάνες (-97 χιλ.€), αφήνοντας μεταξύ αυτών το υποτυπώδες ποσό των 5,5 χιλ.€ για καθαρισμό φρεατίων.

Στις υπηρεσίες πρασίνου, εντός του 2022 εμφανίζεται να δαπανήθηκε μόνο το 77% των προϋπολογισθέντων, και το 2023 μειώνει τις σχετικές δαπάνες κατά 21%.

Οι μόνοι κωδικοί που εμφανίζονται για την πολιτική προστασία είναι ένας νέος για ‘προμήθεια εξοπλισμού πολιτικής προστασίας’ όπου προϋπολογίζονται μόλις 15 χιλ.€, αφού όμως έχουν πρώτα αφαιρεθεί 39 χιλ. € από την αποζημίωση των εργαζομένων πολιτικής προστασίας. Κανονικό «μαγείρεμα»...

Όσον αφορά τα υπόλοιπα έργα του τεχνικού προγράμματος, στο ίδιο έργο θεατές. Σε προτεραιότητα είναι τα «μεγάλα» έργα βιτρίνας για το δήμο-πέρασμα στο παραλιακό μέτωπο, όπως η «διαπλάτυνση» της Αγίου Δημητρίου (2,725 εκατ.€ συνολικά) και αναβάθμιση της περιοχής γύρω από το μετροΜall (1,765 εκατ.€ συνολικά). Με τον Ασύρματο σε αναμονή... Με έργα πνοής, όπως το ρέμα της Πικροδάφνης, την απομάκρυνση των νεκροταφείων, των κεραιών της ΔΕΗ, να παρουσιάζονται ως «γραφικότητες» και ανέφικτα. Με τον χλοοτάπητα στο στάδιο Αγίου Δημητρίου να είναι υπό συζήτηση & κατασκευή σε όλες τις θητείες αυτής της διοίκησης...Έργα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών μπαίνουν στον προκρούστη της κερδοφορίας του κεφαλαίου και απλώς δεν επιλέγονται.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική της διοίκησης, καμία καινοτόμα πρόταση δεν έχουν να προσφέρουν οι σύμβουλοι της ΝΔ. Ουκ ολίγες φορές προσέφεραν χέρι βοηθείας είτε με την απουσία τους είτε με θετική ψήφο είτε ακόμη και με την προσχώρησή τους στη διοίκηση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: το ΔΣ για τη διαπλάτυνση της Αγίου Δημητρίου που προκλήθηκε με την καθοριστική συμβολή της Λαϊκής Συσπείρωσης και βρέθηκε να υπερψηφίζεται η πρόταση της διοίκησης με ψήφο που πήρε από την παράταξη του Πρεκετέ. Ομοίως, η συζήτηση για το ρέμα της Πικροδάφνης, όπου όλοι οι «αντιπολιτευόμενοι» σύμβουλοι ψήφισαν την εισήγηση της διοίκησης που αποδέχεται με τροποποιήσεις την οριοθέτηση & τα εγκληματικά έργα διευθέτησης της Περιφέρειας. Όλοι μαζί κόντρα στην πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για οριοθέτηση του Ρέματος όσο πιο κοντά στη φυσική – ιστορική κοίτη, για να παραμείνει ανοιχτό, με ήπιες παρεμβάσεις για την προστασία του φυσικού οικοσυστήματος & την αντιπλημμυρική προστασία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, οι δυνάμεις του ΚΚΕ είμαστε οι μόνοι που σταθερά στεκόμαστε απέναντι σε κάθε κυβέρνηση, απέναντι στη διοίκηση του δήμου που υλοποιεί απαρέγκλιτα την κατεύθυνση κάθε κυβέρνησης και της ΕΕ. Χωρίς ταλαντεύσεις, υπερασπίζομαστε τα λαϊκά συμφέροντα σε κάθε μικρό ή μεγάλο ζήτημα.

Στην πράξη αποδείχθηκε πως με περισσότερους εκλεγμένους κομμουνιστές είναι πιο δυνατή η φωνή του λαού μέσα και έξω από το ΔΣ.

Συνεχίζουμε και καλούμε το λαό της περιοχής στο δρόμο του αγώνα για να διεκδικήσουμε:

ü  Ολοκληρωμένο σχεδιασμό & χρηματοδότηση με ευθύνη του κράτους για έργα πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών φαινομένων και καταστροφών. Αντιπλημμυρικά έργα με επίκεντρο τη διευθέτηση του ρέματος της Πικροδάφνης. Συνολική αναδιοργάνωση της πολιτικής προστασίας με αιχμή την πρόληψη , με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, χωρίς εμπλοκή ιδιωτών, ‘εθελοντών’, ΜΚΟ. Ενίσχυση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών σε μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό.

ü  ελεύθερους χώρους με επίκεντρο το πάρκο του Ασυρμάτου, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, και άλλους χώρους σε όλα τα διαμερίσματα με πράσινο.

ü  επίλυση χρόνιων προβλημάτων στην περιοχή του Ασυρμάτου, όπως απομάκρυνση των νεκροταφείων, και των κεραίων της ΔΕΗ.

ü  ολοκληρωμένη, σύγχρονη κυκλοφοριακή μελέτη που θα αντιμετωπίσει τον Άγιο Δημήτριο ενιαία και σε σύνδεση με γύρω δήμους και θα επιλύσει χρόνια κυκλοφοριακά προβλήματα.

ü  Ενίσχυση σε προσωπικό και σύγχρονες υποδομές με δωρεάν πρόσβαση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

ü  Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες, δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Κόντρα στην υποχρηματοδότηση από το κράτος και το δήμο των αναγκαίων έργων και μέτρων για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, απαιτούμε:

ü  Άμεση χρηματοδότηση & κάλυψη των αναγκών όλων των υπηρεσιών του δήμου από τον Κρατικό προϋπολογισμό.

ü  Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τις υπηρεσίες του δήμου.

ü  Κανένα περιουσιακό στοιχείο φτωχών, ανέργων νοικοκυριών σε πλειστηριασμό για οφειλές στο δήμο.


Καλούμε τους δημότες του Αγίου Δημητρίου, εργαζόμενους, άνεργους, φτωχούς επαγγελματίες, συνταξιούχους, να συμπορευτούν μαζί μας, με το ΚΚΕ. Για να αντιπαλέψουμε την πολιτική που υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις & οι παρατάξεις τους, και που τσακίζει τις ζωές μας, για να κερδίζουν οι λίγοι, οι μεγαλοεπιχειρηματίες.


Αγωνιζόμαστε για τη ζωή που μας αξίζει στο σήμερα. Γιατί και στο επίπεδο των δήμων και συνολικά, ο λαός δεν έχει ανάγκη από ‘σωτήρες’, αλλά από την ίδια τη δύναμή του που μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω και που δυναμώνει μόνο με δυνατό ΚΚΕ παντού.