Αρχειοθήκη ανακοινώσεων

Σάββατο, Μαρτίου 04, 2023

Άρθρο της Γιώτας Δήμου*

 4 Μαρτίου 2023 

"Περπατάνε δίπλα στις γραμμές του τρένου, τραβώντας για εκεί που δεν υπάρχει γυρισμός..."

Αυτοί οι στίχοι με τους οποίους ξεκινά γνωστό ξένο τραγούδι, εμπνευσμένο από το αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας "τα σταφύλια της οργής" πόσο αλληγορικά θα μπορούσε να περιγράψουν την τραγωδία που ζούμε αυτές τις μέρες...

Τέτοιες στιγμές είναι δύσκολο να βρεις λόγια να περιγράψεις τον πόνο, την θλίψη, την οργή που ξεχειλίζει.

Είναι αυτή η οργή που είναι γραμμένη πάνω σε μπαλόνια στα πανεπιστήμια "57 εισιτήρια θανάτου", στα προαύλια σχολείων με το μήνυμα "έφτασες?" με σχολικές τσάντες.

Είναι η οργή που νιώθουμε με τη σοκαριστική πρόβλεψη των συνδικαλιστών στους σιδηροδρομικούς "δεν περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, κάνοντας διαπιστώσεις".

Είναι η οργή που φουντώνει στη σκέψη των αδικοχαμένων 6 οπαδών του ΠΑΟΚ το 1999, των 21 μαθητών το 2001 στα Τέμπη, νιάτα που "είχαν όλη τη ζωή μπροστά τους"…

Είναι η οργή που φουντώνει με τα ευχολόγια του πρωθυπουργού "ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ" , που ακούμε από όλες τις κυβερνήσεις και τους πρωθυπουργούς που κινούνται και θα κινούνται στις  ίδιες ράγες αυτού του συστήματος των κερδών που στοιχίζει ανθρώπινες ζωές.

Μες στην ψυχή μας "μεστώνουν και βαραίνουν τα σταφύλια της οργής, βαραίνουν για τρύγο".

Αυτό το "ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ" μπορεί και πρέπει να το πει ο λαός με τη δράση του, με την οργάνωση της πάλης και της διεκδίκησης για να έχει ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνίες, να μην τρέμει το φυλλοκάρδι του στις φωτιές, τις βροχές, τα χιόνια, τους σεισμούς, τα κακοσυντηρημένα και επικίνδυνα σχολικά κτίρια.

Γιατί η ασφάλεια του λαού και των παιδιών του δεν είναι άλλη μία δαπάνη "μη επιλέξιμη" γιατί δεν αποδίδει κέρδος, δεν είναι ένα "ανέφικτο" και "μαξιμαλιστικό" αίτημα, που αν γίνει το "κακό" με εξοργιστική ευκολία οι υπεύθυνοι – κράτος με τα παρακλάδια του και επιχειρηματικοί όμιλοι – πετάνε το μπαλάκι αλλού.

Ο λαός μπορεί να πει ένα μεγάλο "ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ" με εμπιστοσύνη στη δύναμη του. Γιατί μόνο "ο λαός σώζει το λαό", στο δρόμο της ανατροπής.

Η φωνή των νεκρών ακούστηκε αυτές τις μέρες στα μεγαλειώδη συλλαλητήρια και διαμαρτυρίες του λαού και της νεολαίας μας. Θα ακουστεί δυνατά σήμερα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που καλεί η ΚΝΕ στις 7.30 μ.μ., αύριο στο μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα, την Τρίτη στο συλλαλητήριο στο Μπραχάμι στις 6.30 μ.μ. στην πλ. Άρη Βελουχιώτη και καθημερινά. Για να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα, για να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι!

* Η Γιώτα Δήμου είναι Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγίου Δημητρίου 

& Δημοτική Σύμβουλος και Υποψήφια Βουλευτής με το ΚΚΕ στο Νότιο Τομέα