Αρχειοθήκη ανακοινώσεων

Παρασκευή, Αυγούστου 11, 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή το εργατικό "ατύχημα" που σημειώθηκε την Πέμπτη 3/8 στον εργάτη του νεκροταφείου, Σωτήρη Λιγνό.


Καταρχάς, είναι ευχάριστο, από την ενημέρωση που έχουμε, πως ο Σωτήρης Λιγνός έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο και του ευχόμαστε ξανά περαστικά και ταχεία ανάρρωση!

Τις μέρες αυτές παρακολουθούμε, όχι με ιδιαίτερη έκπληξη, ανταλλαγές φιλοφρονήσεων μεταξύ τοπικών «παραγόντων», ακολουθούμενες από ανακοινώσεις που ξεπλένουν τις ευθύνες των αρμόδιων.

Επειδή είναι απαράδεκτο οι εργαζόμενοι να μη γνωρίζουν αν και πώς θα επιστρέψουν σπίτι τους από τη δουλειά, επειδή το θέμα είναι κρίσιμης σημασίας για όλους τους εργαζόμενους, δημόσιου & ιδιωτικού τομέα, και δεν προσφέρεται για προεκλογική καμπάνια όσων επίσημα και ανεπίσημα διεξάγουν, εκτιμάμε πως πρέπει να επαναλάβουμε ορισμένα γεγονότα και ουσιαστικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, ώστε να μην επαναληφθούν άλλα εργατικά "ατυχήματα" όπως αυτό.


Γεγονός Νο. 1. Το εργατικό "ατύχημα" του εργαζόμενου έλαβε χώρα εντός του ωραρίου εργασίας. Άραγε, τι σκοπούς εξυπηρετεί η αναβάπτισή από τη διοίκηση σε "περιστατικό αιφνίδιας αδιαθεσίας"; Και προς τι τόση ζέση σε διάφορες ανακοινώσεις να γίνεται αναφορά πως συνέβη εν ώρα αναπαύσεως, δηλαδή να γίνεται διαχωρισμός των "ατυχημάτων" σε εντός και εκτός διαλείμματος; 


Γεγονός Νο. 2. Ο εργαζόμενος, όπως ενημερωθήκαμε, έχει επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό. Η διοίκηση του δήμου, δηλαδή η εργοδοσία, επικαλείται ότι ο εργαζόμενος ουδέποτε αρνήθηκε εκτέλεση καθηκόντων για σοβαρούς λόγους υγείας. Αυτό δεν αποδεικνύει το αν τελικά υπήρχαν ιατρικοί λόγοι που επέτρεπαν ή όχι στον εργαζόμενο να εκτελεί τα καθήκοντα που είχε αναλάβει, και σε ποιες συνθήκες.

Τα ερωτηματικά, παρά τις διάφορες αναφορές που γίνονται, παραμένουν. Ο εργαζόμενος είχε περάσει απ’ όλους τους ελέγχους που έπρεπε από τον Ιατρό Εργασίας; Το ιστορικό του είχε καταγραφεί πλήρως; Το πόστο και οι συνθήκες εργασίας ήταν τα κατάλληλα; Ποια μέτρα προστασίας έπρεπε να ληφθούν και ποια τελικά είχαν ληφθεί; Αυτά πρέπει να απαντηθούν αρμοδίως & υπεύθυνα, κυρίως στον Σωτήρη Λιγνό & την οικογένειά του, αλλά και στους συναδέλφους του, ώστε να υπάρξει μέριμνα για όλους. 


Γεγονός Νο. 3. Ο 52χρονος εργαζόμενος είναι συμβασιούχος, με διάρκεια σύμβασης 8 μηνών. Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι ότι, ιδιαίτερα στους δήμους, μετράμε εκατοντάδες εργατικά "ατυχήματα" με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματισμένους πανελλαδικά, ενώ οι συμβασιούχοι βρίσκονται ψηλά σε αυτή τη λίστα. Αιτία είναι η επικράτηση των ελαστικών μορφών εργασίας, τα ανεπαρκή μέτρα ασφάλειας, η ελλιπής εκπαίδευση του προσωπικού. Η εντατικοποίηση της εργασίας, το συνεχές άγχος και η αβεβαιότητα που βιώνουν ιδιαίτερα οι συμβασιούχοι επιδρούν αρνητικά στην υγεία τους. 


Γεγονός Νο 4. Οι συνθήκες εργασίας έχουν συχνά σωρευτική επίδραση προκαλώντας φθορά στην υγεία του εργαζόμενου με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας μεταξύ άλλων και σε αντίστοιχα εργατικά "ατυχήματα". Γι’ αυτό, μεταξύ άλλων, δίνεται και τόσος αγώνας για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά σε κλάδους, όπως και στους ΟΤΑ. Γιατί λοιπόν στις διάφορες ανακοινώσεις δίνεται έμφαση και μόνο στον κλιματισμό που είχε εν ώρα αναπαύσεως την ημέρα του ατυχήματος; Ενώ ο εργαζόμενος δούλευε πράγματι σε υψηλές θερμοκρασίες, και τη μέρα του ατυχήματος και τις προηγούμενες. Αυτά τα ζητήματα τα έχουμε αναδείξει πολλές φορές, για τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας, τις συνθήκες εργασίας, ενώ από τις πρώτες εξαγγελίες για τον καύσωνα, είχαμε επικοινωνήσει άμεσα με την δημοτική αρχή, ώστε να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας των δημοτικών υπαλλήλων. 


Γεγονός Νο 5. Τα εργατικά "ατυχήματα" δεν οφείλονται στην "κακιά ώρα" ή στην απροσεξία του ίδιου του εργαζόμενου. Η κυβέρνηση, η εργοδοσία, οι δημοτικές αρχές που έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στην υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής στους δήμους, φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για την κατάσταση που οδηγεί σε αυτά τα εργοδοτικά εγκλήματα. 


Όλα τα παραπάνω μπορούν να προβληματίσουν όσους/ες εργαζόμενους/ες παρακολουθούν την διοίκηση του δήμου, μαζί με ορισμένους γνωστούς "συνεργάτες" της, να προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση, πριν ακόμη και από την επίσημη ιατρική ενημέρωση τι συνέβη στον εργαζόμενο, ότι η αιτία ήταν άλλη, άσχετη με τις συνθήκες εργασίας. Επιδιώκουν να αποχαρακτηρίσουν το ίδιο το εργατικό "ατύχημα" και να απαλλάξουν από τις ευθύνες τόσο τη διοίκηση του δήμου, ως άμεσο εργοδότη, όσο και τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στους δημοτικούς υπαλλήλους.

Επειδή γνωρίζουμε καλά ότι οι εργαζόμενοι του δήμου, προς τιμήν τους, στάθηκαν από την πρώτη στιγμή αλληλέγγυοι στον συνάδελφό τους Σωτήρη Λιγνό, και ότι πολλοί από αυτούς δεν αποδέχονται τη λογική να βγει λάδι η διοίκηση του δήμου, δηλαδή η εργοδοσία, τους καλούμε να προβληματιστούν για τα παραπάνω. Τους καλούμε να σταθούν στην ανακοίνωση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής που κατήγγειλε, ως όφειλε ένα εργατικό σωματείο, το εργατικό ατύχημα, απαίτησε να γίνουν οι αναγκαίοι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ, να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες και οι ευθύνες για το συγκεκριμένο εργατικό ατύχημα. 


Ως Λαϊκή Συσπείρωση προσυπογράφουμε την καταγγελία του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και τα αιτήματα που διατυπώνει.


Καλούμε τους εργαζόμενους να μην δεχτούν τα εργατικά ατυχήματα ως "κανονικότητα". Να μην αποδεχτούν το συνεχές "πινγκ-πονγκ" ευθυνών των αρμοδίων που καταλήγουν  στην απαλλαγή τους από τις ουσιαστικές ευθύνες που φέρουν για την κατάσταση που επικρατεί στους εργαζόμενους και τις υπηρεσίες των δήμων.


Διεκδικούμε να ληφθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στο δήμο. Παλεύουμε για σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, με κάλυψη όλων των αναγκών στις υπηρεσίες με τις απαραίτητες ειδικότητες, με κατάλληλη εκπαίδευση, με μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας, με το αναγκαίο προσωπικό Τεχνικών και Ιατρών Εργασίας.


Για άλλη μία φορά, ευχόμαστε στον Σωτήρη περαστικά, να επιστρέψει στην οικογένειά του υγιής και δυνατός!