Αρχειοθήκη ανακοινώσεων

Πέμπτη, Νοεμβρίου 05, 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29-10-2020


Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Δημητρίου την Πέμπτη 29/10/2020 η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε μία σειρά από ζητήματα που αφορούν τα σχολεία της περιοχής:

Ø    για την αύξηση των κρουσμάτων και τις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης και Δημοτικής Αρχής. Ακολουθεί η τοποθέτησή μας:

«Σχετικά με τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και την έξαρση της πανδημίας,  αναδεικνύονται οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης. Η έλλειψη μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας σε χώρους, όπως τα σχολεία, οι χώροι δουλειάς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, έχουν σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη  διασπορά του κορωνοϊού. Νέο ρεκόρ χθες 28-10-2020 με 1.547 κρούσματα. Ήδη βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας πάνω από 300 δομές εκπαίδευσης εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Υπουργείου Παιδείας. Στο δήμο, έχουν ήδη γίνει γνωστά τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού (Κέντρο Υγείας, 5ο Γυμνάσιο, 2ο Λύκειο, Δ.Ι.Ε.Κ. Αγ. Δημητρίου). Τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ έχουν γίνει «λάστιχο» στα σχολεία και στις δομές εκπαίδευσης θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία της σχολικής κοινότητας. Δεν υπάρχει σχέδιο από τη Δημοτική Αρχή για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων; Από ότι φαίνεται κανένα απολύτως, αν λάβουμε υπόψη ότι η Δήμαρχος δε γνώριζε έγκαιρα την ύπαρξη των κρουσμάτων αυτών. Μάλλον «τηρεί τις αποστάσεις» της και από τη μαθητική κοινότητα...

Απαιτούμε από την κυβέρνηση, την Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια Διεύθυνση και τη Δημοτική Αρχή, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, να πάρουν μέτρα ΤΩΡΑ για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ειδικά για τα σχολεία, άμεσα μέτρα προστασίας, δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, τακτικές απολυμάνσεις, εύρεση αιθουσών με ταυτόχρονη πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας, καθώς και σχολιάτρου ή νοσηλευτή, αφού δεν είναι δυνατόν αυτόν το ρόλο να τον παίζουν οι εκπαιδευτικοί».

Ø    Για ζητήματα υλικοτεχνικής υποδομής:

Φέραμε ως παράδειγμα ελλείψεις & προβλήματα που υπάρχουν στο 16ο Νηπιαγωγείο Αγίου Δημητρίου. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλα σχολεία του δήμου μας. Συγκεκριμένα, θέσαμε να φροντίσει άμεσα η Δημοτική Αρχή για: τον (πίσω) προαύλειο χώρο του σχολείου που παραμένει κλειστός γιατί δεν είναι ασφαλής για τα παιδιά – για τις θέσεις στάθμευσης πέριξ του νηπιαγωγείου, ώστε να είναι διαθέσιμες στους εκπαιδευτικούς των νηπιαγωγείων και τους γονείς – για διάθεση θερμοθαλάμων που θα συνοδεύονται από το απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό, δηλαδή τραπεζοκόμους. Ρωτήσαμε, αν οι σχολικοί βοηθοί, που λέει η Δημ. Αρχή ότι έχει κατανείμει στα νηπιαγωγεία, μπορούν να έχουν αυτήν την αρμοδιότητα, και εάν ναι, να αξιοποιηθούν για το ολοήμερο τμήμα στα νηπιαγωγεία όπως το 16ο.

 

Οι απαντήσεις της Δημ. Αρχής ήταν τουλάχιστον ασαφής: ότι το αίτημα για τον προαύλειο χώρο έχει προωθηθεί στην τεχνική υπηρεσία....ότι για τις θέσεις στάθμευσης δε θα κάνει κάτι περισσότερο κι ότι έχουν ευθύνες και οι γονείς που «πιάνουν» τις θέσεις...και για το θερμοθάλαμο ότι δεν έχει γίνει αίτηση από τη διεύθυνση. Βέβαια, δεν απάντησε αν τελικά έχει όντως κατανείμει σχολικούς βοηθούς σε όλα τα νηπιαγωγεία, ούτε απάντησε στο ουσιαστικό, πώς θα ζεσταίνεται το φαγητό για τα παιδιά στο ολοήμερο σχολείο.

 

Ø    Τελικά, κανένα αίτημα των συλλογικών φορέων με βάση την πείρα και την άμεση γνώση των προβλημάτων που υπάρχουν στα σχολεία συνολικά δεν έχει ικανοποιηθεί ολοκληρωμένα, ούτε και των μαθητών που βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις στο δήμο μας.

Ø    Είναι απαράδεκτο ότι η δημοτική αρχή συνεχίζει να μην ορίζει Δ.Σ. με θέμα την Παιδεία, ειδικά τώρα που στα σχολεία  η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη!

29-10-2020