Αρχειοθήκη ανακοινώσεων

Κυριακή, Ιουλίου 07, 2024

«Αναπτυξιακός» Οργανισμός (= Ανώνυμη Εταιρεία) στον Άγιο Δημήτριο: όχημα για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών

 




Η δημοτική αρχή Μαμαλάκη – δηλαδή η δημοτική αρχή της ΝΔ – έφερε σαν τον κλέφτη τη σύσταση «Aναπτυξιακού» Oργανισμού, ή αλλιώς ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ειδικού σκοπού. Φοβούμενη τις αντιδράσεις, έστησε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ, και κλειστή την αίθουσα ΔΣ του Δημαρχείου!

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατήγγειλε τόσο τη διαδικασία συνεδρίασης όσο και τη σύσταση της ΑΕ. Πλήθος εργαζομένων του δήμου και δημοτών παρευρέθηκαν στο Δημαρχείο ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Λαϊκής Συσπείρωσης, του Σωματείου Εργαζομένων του δήμου και μαζικών φορέων, για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση του δήμου.

«Αναπτυξιακοί» Οργανισμοί προωθούνται από την κυβέρνηση προς την τοπική διοίκηση, κάτω από το επιχείρημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του δήμου. Όμως, για την υποστελέχωση ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, που απαγόρευσαν τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επέβαλλαν ένα μωσαϊκό ευέλικτων σχέσεων εργασίας με ολιγόμηνες συμβάσεις χωρίς δικαιώματα. Σε αυτήν την κατάσταση, τέτοιες δημοτικές αρχές έχουν βάλει πλάτη.

Για τον «Αναπτυξιακό» Οργανισμό στο δήμο Αγίου Δημητρίου προβλέπεται πως θα στελεχώνεται αρχικά από τον Διευθυντή Τεχνικής Υπηρεσίας, ενώ στη συνεχεία, εάν απαιτηθεί, από ΤΟ ΠΟΛΥ 20 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ! Πρόκειται για τακτικό και ΕΚΤΑΚΤΟ προσωπικό, ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε έργου, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή μίσθωσης έργου. Προβλέπεται ρητά πως αποκλείεται α) οι συμβάσεις να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου και β) το προσωπικό αυτό να μεταφερθεί στο δήμο. Και το κερασάκι στην τούρτα: προβλέπεται ακόμη και απόσπαση υπαλλήλων από τον (υποστελεχωμένο) Δήμο με τη μισθοδοσία να βαραίνει τον ίδιο τον δήμο!!!

Είναι ξεκάθαρος ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ, όπως και ότι αυτή η ΑΕ είναι το όχημα για το πλήρες σμπαράλιασμα των εργασιακών σχέσεων και των υπηρεσιών του δήμου.

Οι «Αναπτυξιακοί» Οργανισμοί δεν είναι μια επαναφορά των αμαρτωλών δημοτικών επιχειρήσεων που φαλίρισαν (στο δήμο μας πέρασαν χρόνια για την εκκαθάρισή της). Είναι ένα πολυ-εργαλείο για να εκποιηθούν ολόκληρες δημοτικές υπηρεσίες σε επιχειρηματικούς ομίλους, παρακάμπτοντας Δημοτικά Συμβούλια & διαδικασίες, ώστε να προχωρούν οι επενδυτικοί σχεδιασμοί με λιγότερα εμπόδια, να ενισχύσουν την κερδοφορία. Οι ανάγκες των δημοτών δεν χωράνε στο πλάνο τους.

Στο δήμο μας, απόπειρα σύστασης Αναπτυξιακού Οργανισμού – με διαδημοτική συνεργασία – είχε γίνει και επί διοίκησης Ανδρούτσου το 2021, αλλά αποσύρθηκε κάτω από τις αντιδράσεις που συνάντησε και τη μη επίτευξη συμφωνίας με τους άλλους δήμους-μετόχους. Η τωρινή μελέτη βιωσιμότητας που κοινοποίησε η διοίκηση Μαμαλάκη, 2 μέρες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, είναι 257 σελίδων, με το πρώτο μέρος αυτής να βασίζεται στο πρόγραμμα της διοίκησης Ανδρούτσου και το δεύτερο μέρος να είναι copy paste οι οδηγίες του Υπουργείου.

Σύμφωνα με αυτήν, η διοίκηση Μαμαλάκη συστήνει μία ΑΕ για 30 χρόνια, με μέτοχο αρχικά το δήμο και τη δυνατότητα συμμετοχής εν καιρώ άλλων μετόχων, με ΔΣ που μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, πέρα κι έξω από το δήμο, και με ΑΡΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 300.000 € - από τα λεφτά των δημοτών. Επιπρόσθετα, ο δήμος παραχωρεί στην ΑΕ δωρεάν χώρο για την στέγαση και κάλυψη των λειτουργικών εξόδων (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, θέρμανση, καθαριότητα, φύλαξη, έπιπλα, εξοπλισμό, Η/Υ, λογισμικό)!

Στον «Αναπτυξιακό» Οργανισμό εκχωρείται η διαχείριση ΟΛΩΝ των υπηρεσιών και υποδομών του Δήμου:

§  Θα διαχειρίζεται χρηματοδοτικά προγράμματα, δάνεια, ιδιωτικές επενδύσεις και Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), δηλαδή συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες και επενδυτές. Θα στηρίζει τους επιχειρηματικούς ομίλους, με την απλοποίηση και επιτάχυνση , μεταξύ άλλων, των διαδικασιών έγκρισης μελετών, έργων, συμβάσεων κλπ.

§  Θα διαχειρίζεται και θα αξιοποιεί ΟΛΑ τα περιουσιακά στοιχεία του δήμου, ήτοι ακίνητα, υπηρεσίες, δομές, πάρκα (βλ. Ασύρματος), περιβάλλον (βλ. ρέμα της Πικροδάφνης).

§  Θα έχει έσοδα από δραστηριότητες, όπως τέλη. Προβλέπει μέχρι και υπηρεσίες πωλήσεων & μάρκετινγκ! Θα εισχωρήσει ακόμη και στις πολιτιστικές, αθλητικές, κοινωνικές υποδομές, στις σχολικές εγκαταστάσεις, στις δομές προσχολικής αγωγής. Δηλαδή θα χρησιμοποιηθεί ως όχημα χαρατσώματος των δημοτών, γενικεύοντας την ανταποδοτικότητα σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου.

Κοινώς, απ’ όπου μπορεί να βγάζει κέρδος η ΑΕ, θα το κάνει!

Οι προτεραιότητες πατάνε στον άξονα που έχει χαράξει η ΕΕ, το κράτος με την κυβέρνηση & την περιφέρεια Αττικής: στήριξη επενδύσεων, μεταξύ άλλων, προς ψηφιακή οικονομία, πράσινη μετάβαση (σε απλά ελληνικά ενεργειακή φτώχεια & ακρίβεια για το λαό), διαχείριση απορριμμάτων, κατασκευαστικό κεφάλαιο, βλ. πανάκριβα ενοίκια, «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια & πλειστηριασμοί, άνοδο των αντικειμενικών αξιών ή βλ. έργα στο Ελληνικό, με τους εργαζόμενους (οικοδόμους & μηχανικούς) να δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες για τα κέρδη του Λάτση, και οι κάτοικοι να υποφέρουν από τη σκόνη, το θόρυβο και τον αποκλεισμό στην παραλία.

Το όραμα της νέας διοίκησης να «μην είναι το Μπραχάμι ο φτωχός συγγενής των νοτίων» μεταφράζεται σε φτωχοποίηση του λαού και πτώση του βιοτικού του επιπέδου. Γιατί το κράτος – σε σύνδεση με την τοπική διοίκηση – είναι ανίκανο να μας προστατεύσει από φωτιές, πλημμύρες, σεισμούς, σοβάδες που πέφτουν στα σχολεία κλπ, αλλά ικανό για επενδύσεις και ανάπτυξη/ κέρδη για τους λίγους. Κι αν δούμε τις «καλές πρακτικές» άλλων Αναπτυξιακών, ενδεικτικά αναφέρουμε πως ιδρύθηκε στα Τρίκαλα, εκεί που πλημμύρισε κι ακόμη οι κάτοικοι δεν έχουν επουλώσει τις πληγές τους. Γιατί το κέρδος δεν συναντιέται πουθενά με την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών, όπως αντιπλημμυρικά έργα, προστασία της λαϊκής περιουσίας & των ζωών μας.

Δεν χρειαζόμαστε ούτε ΑΕ στους δήμους ούτε δήμους να λειτουργούν ως ΑΕ. Χρειαζόμαστε και διεκδικούμε:

§  στελεχωμένες δημοτικές υπηρεσίες με περισσότερους υπαλλήλους, με πλήρη δικαιώματα, και μόνιμη σχέση εργασίας

§  ενίσχυση του δήμου με τα απαραίτητα μηχανήματα και εξοπλισμό

§  πλήρη & επαρκή κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία του δήμου και τα έργα πνοής που έχουμε ανάγκη, όπως:

ü  Για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, παιδικούς σταθμούς, αθλητικές, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές, κοινωνικές δομές,

ü  Για ελεύθερους & πράσινους χώρους, Ασύρματο πράσινο & ανοιχτό, ρέμα Πικροδάφνης πράσινο & καθαρό,

ü  για απομάκρυνση των 5 νεκροταφείων από την περιοχή μας, απομάκρυνση ή υπογειοποίηση του υποσταθμού του ΔΕΔΔΗΕ στον Ασύρματο.

Αυτά είναι ανάπτυξη για τους πολλούς!

Καλούμε τη δημοτική αρχή να πάρει πίσω τον «Αναπτυξιακό» Οργανισμό, την ιδιωτικοποίηση του δήμου! Από την πλευρά μας, θα αντιπαλέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική που ασκεί η διοίκηση Μαμαλάκη και τίποτα το «καινούργιο» δεν έφερε στο δήμο, αλλά λειτουργεί ως τοπικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Με όλες μας τις δυνάμεις θα είμαστε μέσα στους αγώνες για τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα των λαϊκών ανθρώπων που κατοικούν και εργάζονται στο δήμο μας, και που αποτελούν τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία.