Αρχειοθήκη ανακοινώσεων

Κυριακή, Μαΐου 24, 2015

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με την διαπλάτυνση της Αγίου Δημητρίου

Σχετικά με τη διαπλάτυνση της Αγίου Δημητρίου η Λαϊκή Συσπείρωση έχει τοποθετηθεί σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς και σε παρεμβάσεις στις δημόσιες διαβουλεύσεις που διοργάνωσε η δημοτική αρχή.
Καταρχάς οφείλουμε να κάνουμε ένα σχόλιο σε σχέση με τις δημόσιες διαβουλεύσεις. Η τοποθέτησή μας ως προς αυτό το θεσμό είναι πως ουδεμία σχέση δεν έχει με λαϊκή συνέλευση, όπως οι άλλες παρατάξεις επιδιώκουν να παρουσιαστεί. Προσφέρει μια κατ’ επίφαση δημοκρατία, όπου ο καθένας θεωρητικά μπορεί να πει τη γνώμη του, ενώ στο τέλος η δημοτική αρχή με την πλειοψηφία που έχει προχωρά σε μια προειλημμένη απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο, όπως και έγινε για το εν λόγω τεχνικό έργο. Θεωρούμε αποπροσανατολιστική μια συζήτηση που περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από την ύπαρξη ή όχι νησίδας και το πλάτος των πεζοδρομίων, που επιδιώκει να αποκρύψει την ουσία.
Το συγκεκριμένο έργο η Λαϊκή Συσπείρωση το καταψήφισε από την πρώτη στιγμή και στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Δημητρίου και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.
Στην αρχική σύμβαση είχαν προϋπολογιστεί περίπου 6 εκ. €, ποσό που θεωρούμε ότι μπορεί και πρέπει να καταμεριστεί σε έργα άλλης προτεραιότητας που έχει ανάγκη ο λαός της περιοχής, όπως σε παιδικούς σταθμούς, υποδομές κοινωνικές, πολιτιστικές-αθλητικές, χώροι αναψυχής-πρασίνου ή έργα αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά.
Πρόκειται για ένα έργο που αντιμετωπίζει αποσπασματικά την Αγίου Δημητρίου, συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει θετικά στο συνολικό κυκλοφοριακό σχεδιασμό στο δήμο. Ουσιαστικά είναι ένα από τα επιλέξιμα έργα από την Ε.Ε., την τότε και την τωρινή κυβέρνηση-περιφερειακή και δημοτική αρχή, βάσει όχι των λαϊκών αναγκών, αλλά συμφερόντων μεγάλων κατασκευαστών και άλλων μεγαλο-επιχειρηματιών. Αυτό γίνεται φανερό και από την αρχική σύμβαση, η οποία όριζε πως αφορά τη σύνδεση της Βουλιαγμένης με το παραλιακό μέτωπο. Δηλαδή πρόκειται για έργο βιτρίνας (ή αλλιώς καλλωπισμού όπως το αποκάλεσε πρόσφατα περιφερειακή σύμβουλος της Δούρου), που θα συμβάλλει στην καλύτερη πρόσβαση εμπορευμάτων και συνολικά της «κίνησης» νότια της Αττικής, όπου μονοπωλιακά μεγαθήρια έχουν ξεδιπλώσει τα σχέδια τους και «τρίβουν τα χέρια τους» μπροστά στα υπερκέρδη που θέλουν να αποκομίσουν εις βάρος του λαού της Αττικής.
Σε αυτή τη φάση ενημερωθήκαμε επιπλέον πως αφού δεν υπάρχει πια χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, όπως είχε σχεδιαστεί, δημοτική και περιφερειακή αρχή αναζητούν άλλους πόρους. Εδώ προκύπτει και ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα το οποίο πρέπει να προβληματίσει ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα του δήμου. Αναζήτηση πόρων στην πράξη σημαίνει αναζήτηση τρόπων για να το χρεωθεί στις πλάτες του ο λαός της περιοχής, όπως με αύξηση της τοπικής φορολογίας (π.χ. υψηλά δημοτικά τέλη που θα βαραίνουν μικρομαγαζάτορες της περιοχής) ή μέσω της εμπορευματοποίησης μιας σειράς υπηρεσιών του δήμου. Συνυπολογίζοντας και την κυβερνητική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπου βάζουν χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα οργανισμών, δήμων και περιφερειών για την εξυπηρέτηση του χρέους και της ανάκαμψης των καπιταλιστών, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι ο λαός θα πληρώσει πολύ ακριβά το «μάρμαρο» και για το συγκεκριμένο έργο.
Από αυτή τη σκοπιά ενημερώσαμε έγκαιρα κατοίκους και μικροεπαγγελματίες αυτού του τμήματος της Αγίου Δημητρίου και συνολικά της περιοχής και τους καλούμε σε αγωνιστική διεκδίκηση έργων που θα καλύψουν οξυμένες λαϊκές ανάγκες, όπως αυτά που προαναφέραμε. Σε ό,τι έχει να κάνει με τεχνικά έργα που αφορούν δρόμους κ.ά. κατά τη γνώμη μας πρέπει να εντάσσονται σε ένα συνολικό κυκλοφοριακό σχέδιο προς όφελος της εύρυθμης κίνησης του λαού της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να πληρώσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω ο λαός, που έχει γονατίσει από το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής κράτους και τοπικής διοίκησης. Αντιθέτως, πρέπει να πληρώσουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι με αύξηση της φορολογίας και κατάργηση του συνόλου των φορολογικών-ασφαλιστικών και άλλων απαλλαγών και προνομίων που «γεύονται». Είναι υπόθεση του εργατικού-λαϊκού κινήματος να μπει μπροστά και να δώσει αγώνα για τα δικαιώματά του και την κάλυψη των αναγκών του σε γραμμή σύγκρουσης με την πολιτική της τοπικής-περιφερειακής αρχής και της κυβέρνησης, που εναρμονίζονται με την Ε.Ε. και τα συμφέροντα των μονοπωλίων.