Αρχειοθήκη ανακοινώσεων

Τετάρτη, Νοεμβρίου 18, 2015

Ανακοίνωση της Λ.Σ για τον Προϋπολογισμό του Δήμου


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjDBjeyPT12IlbJaD2yac7PA36IiIDaEzxa6Sm2dIjrNrm2QwXrfPm7Zra6teKaksZByV3zOJmgmkXFxe6xQaMOY2JInbSgpjQNgll7lLeZyN_UtqxsS3OPK3mATHo3bv-8UGray5pueoY/s1600/cb42d06693ebda530d9e432ebb090d43.jpg
Προϋπολογισμός 2016: ταύτιση της  Δημοτικής Αρχής με την αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ… μέχρι και στα επιχειρήματα… σε διαρκή «αναμονή για την έξοδο από την κρίση» κάλεσε το λαό ώστε να συμβιβαστεί με τη διαρκή σφαγή του!

Ο προϋπολογισμός που ψήφισε η Δημοτική Αρχή της Ανδρούτσου για το 2016 είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος στις οδηγίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βάσει του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και των 3 μνημονίων. Δεν είναι τυχαίο ότι προσπάθησε να τον περάσει σε σιγή ιχθύος, καθώς διέκοψε  τη συνεδρίαση όταν φορείς-συνδικάτα και η Λαϊκή Επιτροπή Αγ. Δημητρίου θέλησαν να παρέμβουν για τον προϋπολογισμό του δήμου.
Αποτυπώνεται σε αυτόν η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για το 2016 που προστίθεται στις ήδη καταγεγραμμένες μειώσεις (για το 2009-2014 πάνω από 62% και το 2015 45% σε σχέση με το 2014). Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει το «ίδιο έργο» προβλέποντας επιπλέον μείωση (23% στο δίχρονο 2017-2018 σε σχέση με το 2015).
Η Δημοτική Αρχή δεν «έβγαλε κιχ» για αυτήν την κατάσταση. Μάλιστα επιδίωξε να εφησυχάσει, λέγοντας πως ο δήμος Αγίου Δημητρίου «θα είναι ο τελευταίος που  θα αντιμετωπίσει πρόβλημα» γιατί προβλέπει χρηματικό υπόλοιπο ~7,8 εκ. € στα ~33 εκ. € των εσόδων. Λες και δεν έχει ακούσει πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μονιμοποιεί πλέον την αρπαγή των αποθεματικών των δήμων και των περιφερειών. Δεν κατήγγειλε ούτε στα λόγια το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, ή αλλιώς τον αυτόματο «κόφτη» των οικονομικών των δήμων, που ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί πλήρως, αποστέλλοντας μάλιστα διόρθωση του προϋπολογισμού μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση του Δ.Σ.
Θα σταθούμε σε ορισμένα μόνο παραδείγματα ενδεικτικά της ταύτισης της Δημ. Αρχής με την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική.
Τα έσοδα που προβλέπει από κάθε λογής τέλη-φόρους-πρόστιμα, δηλαδή τοπική φορολογία, προσεγγίζουν τα 10 εκ. € σε σύνολο ~25 εκ. € (χωρίς το χρηματικό υπόλοιπο). Επιδίωξη, είπε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών είναι «να αυξήσουν τα έσοδα μέσω των διάφορων κλήσεων και προστίμων», ενώ «έχουν πρόβλημα» επειδή αυξάνονται τα ανείσπρακτα έσοδα μέσω ΔΕΗ, δηλαδή από τα ανταποδοτικά τέλη (καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού), αφού δεν πληρώνονται πολλοί λογαριασμοί… φανερώνοντας το πραγματικό «κοινωνικό» προσωπείο της Δημ. Αρχής μπροστά στο δράμα των λαϊκών νοικοκυριών που αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα. Για μία ακόμη φορά ακούσαμε από τη Δημ. Αρχή να υπερασπίζεται την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων, συνηγορώντας στην ευρωενωσιακή και κυβερνητική πολιτική οι δήμοι να λειτουργούν σαν επιχείρηση φορτώνοντας κι άλλα βάρη πάνω στον λαό.
Και στα έξοδα η Δημ. Αρχή «ίδρωσε» για να ακολουθήσει κατά γράμμα τις οδηγίες του Υπ. Εσωτερικών περί περιορισμού δαπανών. Έτσι, προβλέπει μείωση ~1 εκ. € για αμοιβές και ασφαλιστικές εισφορές του προσωπικού, αποτυπώνοντας τις συνταξιοδοτήσεις (χωρίς αναπλήρωση), τις μειώσεις προσλήψεων και τις μειώσεις μισθών. Προβλέπει μειώσεις κατά ~2 εκ. € στην υπηρεσία τεχνικών έργων, ~145 χιλ € στην καθαριότητα-ηλεκτροφωτισμό, ~100 χιλ. € στις υπηρεσίες πρασίνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών προς το δημότη. Για τις δομές εκπαίδευσης οι δαπάνες καθηλώνονται στα περσινά επίπεδα, παρόλο που είναι γνωστό πως δεν αρκούν, συμβάλλοντας στη λογική να πληρώσουν οι γονείς ή να βρεθούν διάφοροι «χορηγοί» για να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες.
Οι δραματικές περικοπές πόρων αποτυπώνονται και στο τεχνικό πρόγραμμα. Περιέχει κυρίως συντηρήσεις-επισκευές, ενώ απουσιάζουν σχεδιασμένες και εκτεταμένες παρεμβάσεις για αντισεισμική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική προστασία, για κοινωνικές υποδομές υγείας-πρόνοιας, για τον πολιτισμό-αθλητισμό, την παιδεία, δηλαδή για υποδομές που ωφελούν το λαό. Ένα από τα λίγα έργα που σχεδιάζονται, η κατασκευή του υπόγειου χώρου στάθμευσης στο Δημοτικό Στάδιο (400 χιλ €), θα γίνει με τραπεζικό δανεισμό. Τα έργα που επιλέγονται δεν αφορούν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Σε αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιήθηκαν τα προηγούμενα ΕΣΠΑ, με αυτόν τον τρόπο προβάλλεται και τώρα το νέο ΕΣΠΑ. Είναι ενδεικτικό πως η Δημ. Αρχή δε βρήκε να πει ούτε λέξη προς την Περιφερειακή Αρχή του ΣΥΡΙΖΑ για την έλλειψη σχεδιασμού για αντιπλημμυρική προστασία στην Αττική, που αφορά ιδιαίτερα και την περιοχή μας λόγω του ρέματος της Πικροδάφνης. Δεν παρέλειψε όμως να την ευχαριστήσει για άλλα έργα όπως την κατασκευή συνθετικού χλοοτάπητα στο Δημοτικό Στάδιο, και τη διαπλάτυνση Αγίου Δημητρίου (που και τα 2 έχουν προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων), ή την ανάπλαση περιοχής πέριξ ΜετροMALL, που πρωτίστως θα ωφελήσει μεγάλα εμπορικά συμφέροντα.
Το «κοινωνικό» της έργο, όπως καταγράφεται στις «Υπηρεσίες Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Πολιτικής» προβλέπει μείωση κατά ~190 χιλ. € στις αμοιβές και έξοδα του προσωπικού, ενώ εξαντλείται στα συσσίτια απόρων και το κοινωνικό παντοπωλείο, που λειτουργεί μέσω ιδιώτη-ΜΚΟ. Είναι χαρακτηριστική η σύμπλευση της Δημ. Αρχής με την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ και ΕΕ για συρρίκνωση των υπαρχουσών κοινωνικών υποδομών και αντικατάστασή τους με δομές διαχείρισης ακραίων φαινομένων φτώχειας με  τη μεσολάβηση επιχειρήσεων και ελαστικές σχέσεις εργασίας χωρίς δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα προωθείται ο εθελοντισμός. Σε αυτή τη συνεδρίαση ξεχώρισαν δύο ακόμη παραδείγματα της «κοινωνικής» αντίληψης της Δημ. Αρχής: (1ο) ενώ κάλεσε τις σχολικές καθαρίστριες να δουλέψουν από 1/9, τους υπέγραψε σύμβαση από 1/10, αφαιρώντας τους ένα μισθό! Μάλιστα, δεν επέτρεψε (!) να μιλήσει μία εργαζόμενη που θέλησε να αποκαλύψει την αλήθεια, παρά μόνο κατόπιν παρέμβασης της Λαϊκής Συσπείρωσης, του Συλλόγου των ΟΤΑ και της Λαϊκής Επιτροπής που ήταν παρόντες. (2ο) Πρόκληση αποτέλεσε η σπουδή της για το «άνοιγμα» των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας, που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΕ, λέγοντας πως μελετάει την ενοικίαση οικιών σε όσους μείνουν άστεγοι (άραγε προτείνουν κάτι διαφορετικό οι τραπεζίτες-κυβέρνηση; Ένα από τα σενάρια είναι σε όσους ξεσπιτώνουν να τους νοικιάζουν τα ίδια τους τα σπίτια…). Δηλαδή η Δημ. Αρχή μιας λαϊκής περιοχής όπως το Μπραχάμι προετοιμάζει το λαό, πριν ακόμη κατατεθεί το ν/σ, να σκύψει το κεφάλι και να αποδεχτεί τον ξεσπιτωμό του. Τη στιγμή που επείγει ο λαός να σχεδιάσει ΑΜΕΣΑ πώς θα οργανωθεί ώστε ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ αυτό το μέτρο, να ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ κανείς άστεγος, να υπερασπίσει την κατοικία του!
Οι άλλες παρατάξεις συζήτησαν μακριά από την ουσία για τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, αφήνοντας στο απυρόβλητο την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί κατά γράμμα η Δημ. Αρχή. Σαθρή και επιφανειακή κριτική έγινε από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μην ταυτιστεί και «στα σημεία» με τη Δημ. Αρχή (δεν είναι τυχαίο ότι ψήφισε λευκό στον προϋπολογισμό). Δε θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς, δεδομένου ότι και οι 2 στηρίζουν με τα μπούνια την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τους σχεδιασμούς της όπως εξειδικεύονται σε δήμους- περιφέρειες. Αναπαρήγαγαν τα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή κατανοούν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, επιδιώκοντας να δείξει την ίδια «κατανόηση» και ο λαός και να μη σηκώσει κεφάλι. Λες και δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που έφερε το 3ο μνημόνιο, λες και περνάνε το ίδιο δύσκολα οι εργαζόμενοι- συνταξιούχοι- άνεργοι- λαϊκά στρώματα με τους εφοπλιστές- βιομήχανους- τραπεζίτες. Με αντίστοιχο τρόπο κινήθηκε και η παράταξη της ΝΔ. Άλλωστε τι θα μπορούσε να πει η άλλοτε δημοτική αρχή και παράταξη της άλλοτε κυβέρνησης; Πίσω από τα μεγάλα λόγια 2 παραδείγματα ξεχωρίζουν των προτάσεων και της «κριτικής» που άσκησε: πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου για την κάλυψη των εποχιακών αναγκών (γιατί τι γίνεται τώρα;;) – ελεγχόμενη στάθμευση δημοτών στην αγορά (λες και δε μας φτάνουν οι κλήσεις της τροχαίας στο MALL..).
Σε αντίθετη ρότα είναι οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης που απαντούν στις λαϊκές ανάγκες. Διεκδικούμε και καλούμε το λαό να παλέψουμε οργανωμένα για:
  • Άμεση μείωση της τοπικής φορολογίας προς τους εργαζόμενους- συνταξιούχους- αυτοαπασχολούμενους, κατάργηση σε άνεργους, με ταυτόχρονη αύξηση προς τις μεγάλες επιχειρήσεις και πλήρη κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών δήμων και περιφερειών.
  • Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης- μνημόνια- εφαρμοστικοί νόμοι).
  • Να εξασφαλιστεί η λειτουργία των δημόσιων κοινωνικών δομών- να αναπτυχθούν νέες- με σύγχρονες, δωρεάν παροχές για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα και ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες του δήμου.
  • Να στελεχωθούν επαρκώς οι υπηρεσίες του δήμου (παιδικοί σταθμοί- Βοήθεια στο Σπίτι- ΚΑΠΗ κ.ά.) με εργαζόμενους όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων, με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη δικαιώματα. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
  • Γενναία χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για σχολική στέγη, αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική προστασία, αξιοποίηση- διασφάλιση των ελεύθερων χώρων.