Αρχειοθήκη ανακοινώσεων

Κυριακή, Νοεμβρίου 26, 2017

Προϋπολογισμός 2018 αλα… ΣΥΡΙΖΑ

                 Προϋπολογισμός 2018

αλα…  ΣΥΡΙΖΑ

 

 

Ατελείωτη φοροεπιδρομή για το λαό με ολίγη… «κοινωνική ευαισθησία»



Ο προϋπολογισμός του 2018 για άλλη μία χρονιά είναι καθρέφτης της αντιλαϊκής πολιτικής  της Δημοτικής Αρχής της Ανδρούτσου που βαδίζει στα χνάρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των κατευθύνσεων της ΕΕ για την τοπική διοίκηση.
Ακόμη και στις μεθοδεύσεις μιμείται την κυβέρνηση. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού έφτασε στα χέρια μας μόλις 1,5 μέρα πριν την ψήφισή του, ενώ έβαλε άλλα 35 (!) θέματα να προηγηθούν, ώστε στις 12 τα μεσάνυχτα να μην το έχουμε συζητήσει ακόμη…. (έτσι εννοούν τη δημοκρατία τους!).

Μειωμένη κρατική επιχορήγηση με αύξηση της τοπικής φορολογίας

Η κρατική χρηματοδότηση προς την τοπική διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια συνεχώς κατρακυλάει (από 3.427,4 εκ. € το 2013, προβλέπεται για το 2018 μόλις 3 δις 256 εκ. €), ενώ αυξάνουν ραγδαία τα λεγόμενα «ίδια έσοδα» (δηλαδή την τοπική φορολογία, χαράτσια κλπ) από 2 δις 622 εκ. € το 2017 σε 2 δις 702 εκ. € το 2018. Σχετικά με τα τεχνικά έργα, προβλέπονται κονδύλια μόνο για συντηρήσεις των δρόμων και των υποδομών.  Ο σχεδιασμός για το προσωπικό της τοπικής διοίκησης προβλέπει για τα έτη 2018 και 2019 4.352 αποχωρήσεις και μηδέν προσλήψεις! Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους εργαζόμενους στο Βοήθεια στο Σπίτι, στους παιδικούς σταθμούς, τις σχολικές καθαρίστριες κ.ά. ότι δήθεν θα τους μονιμοποιήσει.

Πλήρης στήριξη των αιρετών της τοπικής διοίκησης στην κυβέρνηση

Η κυβέρνηση έχει την πλήρη στήριξη των αιρετών της τοπικής διοίκησης στην Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ), στην Περιφέρεια Αττικής, στο δήμο Αγίου Δημητρίου από τη Δημοτική Αρχή της Ανδρούτσου και τις υπόλοιπες παρατάξεις. Δεv διεκδικούν τα παρακρατηθέντα, δε βγάζουν τσιμουδιά για την αρπαγή των αποθεματικών της τοπικής διοίκησης, για το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας που λειτουργεί ως αυτόματος «κόφτης» των οικονομικών των δήμων. Οι ίδιοι δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη, μιλάνε γενικά και αόριστα για «παθογένειες» στους δήμους, συναινούν όταν ισχυρίζονται πως εφαρμόζουν «ρεαλιστική» πολιτική.

Ανταποδοτικότητα, φόροι και χαράτσια για το λαό…


Συμφωνούν με την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων που εκφράζεται με την αύξηση των ιδίων εσόδων. Η λογική της ανταποδοτικότητας, δηλαδή χαράτσια για την παροχή υπηρεσιών προς το λαό, διαπνέει την πολιτική τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα ανταποδοτικά τέλη στην καθαριότητα που συνδέονται με το προσωπικό, άρα με τις παρεχόμενες υπηρεσίες καθαριότητας και τα δίδακτρα σε υπηρεσίες πολιτισμού και αθλητισμού του δήμου που απευθύνονται σε παιδιά της λαϊκής οικογένειας.
Τα νούμερα του προϋπολογισμού του δήμου μιλάνε από μόνα τους. Σε πραγματικά έσοδα 21,7 εκ. € που προβλέπονται για το 2018, τα ~11,7 εκ. € είναι οι «ίδιοι πόροι» και προέρχονται από κάθε λογής δημοτικά τέλη, φόρους και χαράτσια και τα υπόλοιπα 10 εκ. € είναι η κρατική χρηματοδότηση. Δηλαδή, το 54% των εσόδων προέρχονται από την τοπική φορολογία εις βάρος του λαού της περιοχής, και το 46% από το κράτος! Την ίδια στιγμή δεν προβλέπει καθόλου έσοδα που μπορεί να τα εισπράξει από μεγαλο-επιχειρηματίες, π.χ. τέλη διαφήμισης, ή τους απαλλάσσει από άλλα τέλη, όπως στην Cosmote που χάρισε πάνω από 100.000€, γεγονός που έχουμε καταγγείλει εδώ και χρόνια!

… υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών με «ευέλικτο» προσωπικό και «εθελοντές»…


Η Δημοτική Αρχή και οι υπόλοιπες παρατάξεις συμφωνούν με την ανάληψη από το δήμο αρμοδιοτήτων του κράτους, όπως της κοινωνικής πολιτικής, της υγείας, της παιδείας, που οδηγεί στον κατακερματισμό τους, την υποβάθμιση και την εμπορευματοποίησή τους.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα της πολιτικής της Ανδρούτσου είναι πως:
  • Οι προβλεπόμενες δαπάνες που αφορούν την παιδεία για το 2018 είναι μειωμένες κατά 154.000€.
  • Η κοινωνική πολιτική έχει μετασχηματιστεί σε πολιτική διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, με προγράμματα (συσσίτια κλπ) που τα χρηματοδοτεί ο δήμος με ίδια έσοδα (άρα οι δημότες μέσω των φόρων). Μάλιστα, για το 2018 οι δαπάνες για αυτές τις ανάγκες είναι μειωμένες κατά 30.000€.
  • Το προσωπικό στις κοινωνικές δομές είναι χωρίς δικαιώματα, συχνά μένει απλήρωτο και ανακυκλώνεται συνεχώς. Προβλέπεται να απασχολούνται «εθελοντές» (το έχει εφαρμόσει χρόνια σε άλλες υπηρεσίες όπως τα ΚΑΠΗ), βαφτίζοντας εθελοντισμό την απλήρωτη εργασία.
  • Εκμεταλλεύεται την εργασιακή ομηρία, όπως στις σχολικές καθαρίστριες, στις οποίες για άλλη μία χρονιά «έφαγε» μεροκάματα και ένσημα, έχοντας το θράσος να πει «ε και τι έγινε;»

… και ανάπτυξη για το κεφάλαιο


Ο «ρεαλισμός» τους δεν είναι τίποτα άλλο από την υπεράσπιση πάση θυσία του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης, που σημαίνει πακτωλό χρημάτων από την κυβέρνηση και την τοπική διοίκηση για τις επενδύσεις των μονοπωλιακών ομίλων, και ευέλικτες μορφές εργασίας, μισθούς πείνας, και φοροεπιδρομή από το κράτος-τους δήμους-με κάθε τρόπο, για το λαό.
Αυτό εννοεί η Δήμαρχος όταν, τη στιγμή που φορτώνει τους δημότες με φόρους και χαράτσια, πετάει ένα κομμάτι ψωμί, και καλεί σε «κοινωνική συνοχή». Κυβέρνηση και τοπική διοίκηση θέλουν το λαό υποταγμένο.

  Όχι άλλη ανοχή! Διεκδικούμε και καλούμε το λαό να παλέψουμε οργανωμένα για:



  • Άμεση μείωση της τοπικής φορολογίας προς τους εργαζόμενους-συνταξιούχους-αυτοαπασχολούμενους, κατάργηση σε άνεργους, με ταυτόχρονη αύξηση προς τις μεγάλες επιχειρήσεις και πλήρη κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών δήμων και περιφερειών.
  • Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης-μνημόνια-εφαρμοστικοί νόμοι).
  • Να εξασφαλιστεί η λειτουργία των δημόσιων κοινωνικών δομών -να αναπτυχθούν νέες- με σύγχρονες, δωρεάν παροχές για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα και ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες του δήμου.
  • Να στελεχωθούν επαρκώς οι υπηρεσίες του δήμου (παιδικοί σταθμοί-Βοήθεια στο Σπίτι-ΚΑΠΗ κ.ά.) με εργαζόμενους όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων, με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη δικαιώματα. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Γενναία χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για σχολική στέγη, αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική προστασία, αξιοποίηση-διασφάλιση των ελεύθερων χώρων.

Ο λαός πρέπει με την πάλη του, ενωμένος κόντρα στα μονοπώλια και το κράτος τους, να διεκδικήσει την ανάκτηση των απωλειών του. Να ανοίξει δρόμο για την ανάπτυξη που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του.


Λαϊκή Συσπείρωση 16/11/2017