Αρχειοθήκη ανακοινώσεων

Κυριακή, Νοεμβρίου 26, 2017

Τεχνικό Πρόγραμμα 2018

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2018


ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΡΓΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ, ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ, ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ



Την Τετάρτη 15/11/2018, ημέρα που σημαδεύτηκε από τις πολύνεκρες πλημμύρες σε δήμους της Δυτικής Αττικής, η Δημοτική Αρχή και οι υπόλοιπες παρατάξεις δε βρήκαν να πουν ούτε μία λέξη για τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της Περιφέρειας Αττικής και της ΕΕ για αυτό το έγκλημα εις βάρος του λαού.
Με ευχές και κατάρες γενικά νομίζουν ότι μπορούν να κρύψουν αυτό που αποδείχθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο.

ΣΤΗ «ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ

Στους προϋπολογισμούς του κράτους και της περιφέρειας θέση έχουν μόνο τα έργα που αποδίδουν κέρδος στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Ακριβώς όπως προστάζει η ΕΕ που κατατάσσει τα αντιπλημμυρικά και τα αντισεισμικά έργα στις ΜΗ ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ! Κι ας χάνονται ανθρώπινες ζωές, ας καταστρέφονται σπίτια και υποδομές με την πρώτη νεροποντή….

Στους καλύτερους εφαρμοστές αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής αναδεικνύονται η Δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου, η Δημοτική Αρχή και οι άλλες παρατάξεις.


Με άμεση και έμμεση αποδοχή στήριξαν το ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ! Δηλαδή:
  • Αποδέχονται την τραγική μείωση, σχεδόν εκμηδένιση, της κρατικής χρηματοδότησης (ΠΔΕ που αφορά το τεχνικό πρόγραμμα), η οποία περιορίζεται κυρίως σε έργα συντήρησης υποδομών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε επίπεδο Περιφέρειας, τη στιγμή που μένει απροστάτευτος ο λαός της Δυτικής Αττικής, και όχι μόνο, απέναντι στις πλημμύρες, δίνονται υπέρογκα ποσά για την τσιμεντοποίηση του Ελληνικού, για τα καζίνο και λοιπές πολυτελείς υποδομές μεγάλων μονοπωλίων στο παραλιακό μέτωπο.
  •  Πρόκειται για ένα τεχνικό πρόγραμμα προϋπολογισμού μόλις 5 εκ. €, δηλαδή το 13% του συνολικού προϋπολογισμού.  
  •  Είναι χαρακτηριστικό πως προβλέπει μόλις 3 έργα ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης ύψους μόλις 90.000€! Επί της ουσίας, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ. Δεν διεκδικούν ούτε από το κράτος ούτε από την περιφέρεια κονδύλια, μελέτες, έργα σε αυτήν την κατεύθυνση.
  • Ακόμα και για το ρέμα της Πικροδάφνης, παρά το γεγονός ότι  η Δημοτική Αρχή στο Περιφερειακό Συμβούλιο διαφώνησε με τη μελέτη της  Περιφέρειας Αττικής (η οποία μελέτη διατηρεί καταπατήσεις και εξασφαλίζει κέρδος για τον εργολάβο που θα αναλάβει το έργο), δεν παύει να στηρίζει πλήρως την πολιτική της διοίκησης Δούρου, στη λογική του να «εξασφαλίσει κανένα κονδύλι» για τα έργα που αναμένουν, όπως μας είπε ο Αντιδήμαρχος, κ. Γαβαλάς. Μεταξύ αυτών των έργων είναι και η ανάπλαση γύρω από το MetroMall (4 εκ. €!). Με απλά λόγια, θυσία να γίνει το ρέμα της Πικροδάφνης και τα αντιπλημμυρικά προκειμένου να αυγατίζουν τα λεφτά τους οι μεγαλέμποροι
  • Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αντισεισμική θωράκιση. Μάλιστα, ο Αντιδήμαρχος μας απάντησε πως «αυτά τα έργα είναι πολύ δύσκολα να γίνουν». Επιβεβαίωσε ότι  τα έργα που δεν αποδίδουν κέρδος στο κεφάλαιο δεν επιλέγονται, κι ας είμαστε χώρα σεισμογενής. 
  •  Σχετικά με τις ανάγκες των σχολικών κτιρίων, οι προβλεπόμενες δαπάνες για συντηρήσεις και επισκευές είναι μειωμένες κατά 25.000 € συγκριτικά με το 2017. Ως δικαιολογία η δημοτική αρχή μας μετέφερε μια ωραιοποιημένη εικόνα για την κατάσταση στα σχολεία (μάλιστα σε σύγκριση με σχολεία όμορων δήμων, όπως του δήμου Δάφνης….), παρόλο που είναι γνωστό πως συχνά καλούνται οι γονείς να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τις ανάγκες που προκύπτουν.
  • Η δραματική κατάσταση των οδών και των πεζοδρομίων του δήμου για άλλη μία χρονιά αντιμετωπίζεται στην πλειοψηφία τους με κάποιες συντηρήσεις. Οι περισσότερες παρεμβάσεις θα χρηματοδοτηθούν από ιδίους πόρους, δηλαδή από τα έσοδα της τοπικής φορολογίας (με εξαίρεση μόλις δύο έργων που θα χρηματοδοτηθούν από κρατικούς πόρους). Πρόκειται για παρεμβάσεις που δεν ακουμπούν πάνω σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναγκαίο για να βελτιώσει ουσιαστικά την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και των πεζών με ασφάλεια και να επιλύσει ζητήματα στάθμευσης, ιδιαίτερα σε επιβαρυμένες περιοχές του δήμου. 
  • Λείπουν εντελώς έργα μακράς πνοής για το δήμο μας, όπως η απομάκρυνση των νεκροταφείων, των κεραιών της ΔΕΗ από την περιοχή του Ασυρμάτου, ενώ τα σχέδια για την ανάπλαση του πάρκου του Ασυρμάτου έχουν «κολλήσει»…. Μάλιστα, η Δημοτική Αρχή δεν προβλέπει καν στοιχειώδεις παρεμβάσεις μέσα στο χώρο για παιδική χαρά και για περίπατο των δημοτών. 
  •  Απαράδεκτο θεωρούμε την εκδίωξη των αθλητών ρίψεων από το δημοτικό στάδιο, προκειμένου να κατασκευαστεί γήπεδο 5x5 και για να τοποθετηθεί συνθετικός χλοοτάπητας (κόστους 886.600€). Αυτή είναι η πολιτική της Δημοτικής Αρχής για το μαζικό λαϊκό αθλητισμό, έτσι τιμάει τον 6ο Παγκόσμιο Πρωταθλητή του ακοντισμού, τον Μπραχαμιώτη Γιάννη Κυριαζή.
Η πιστή εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής αποτυπώνεται και από το τεχνικό πρόγραμμα, που για 7η συνεχή χρονιά της θητείας αυτής της διοίκησης απουσιάζουν σχεδιασμένες παρεμβάσεις για αντισεισμική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική προστασία, για κοινωνικές υποδομές υγείας-πρόνοιας, για τον πολιτισμό-αθλητισμό, την παιδεία, δηλαδή για υποδομές που ωφελούν το λαό. Αυτή άλλωστε είναι η κατεύθυνση της Κυβέρνησης, αφού με ευθύνη της οι πόροι που κατευθύνονται προς τους δήμους είναι συνεχώς μειούμενοι, ενώ, τα «μεγάλα» έργα που επιλέγονται αφορούν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλο-επιχειρηματιών.

Ο λαός μπορεί και πρέπει να απαντήσει με την πάλη του, ενάντια στα μονοπώλια και το κράτος που μαζί με την τοπική διοίκηση στηρίζουν το κεφάλαιο. Να διεκδικήσουμε να αποδοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους και τις περιφέρειες, ώστε να προχωρήσουν άμεσα τα αναγκαία έργα για αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική προστασία, για σχολική στέγη, για αξιοποίηση και διασφάλιση των ελεύθερων χώρων, για πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές.