Αρχειοθήκη ανακοινώσεων

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 12, 2018

Παιδικοί Σταθμοί και παραμυθάκια για μικρά παιδιά



Παραμυθάκια για μικρά παιδιά όσα μας λένε
Κυβέρνηση-Δήμος για τους Παιδικούς Σταθμούς

Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι «κανένα παιδί φτωχών ή άνεργων οικογενειών δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού» είναι τόσο αλήθεια όσο και τα περί «νέας μεταμνημονιακής εποχής» όπου ο λαός καλείται να κάνει κι άλλες θυσίες στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Τα φετινά αποτελέσματα του προγράμματος του ΕΣΠΑ δε χωρούν καμία παρερμηνεία: σε σύνολο 161.360 αιτήσεων παιδιών σε όλη τη χώρα, «voucher» έλαβαν μόλις 93.611, δηλαδή αποκλείστηκαν 67.749 παιδιά! Ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που αποκλείονται είναι ακόμα μεγαλύτερος αν προστεθούν και οι οικογένειες που δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα.
Η κυβέρνηση ντύνει με «κοινωνικό» περιτύλιγμα την αντιλαϊκή πολιτική των χιλιάδων αποκλεισμένων παιδιών καθορίζοντας το «δικαίωμα» στην προσχολική αγωγή από το εισόδημα της οικογένειας. Είναι ενδεικτικό ότι το 81% όσων εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ!
Η κυβέρνηση ντύνει με «παιδαγωγικό» περιτύλιγμα τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική των προκλητικών ελλείψεων προσωπικού και κτιρίων των δημοτικών παιδικών σταθμών θέτοντας αυστηρότατες προδιαγραφές για την καταλληλότητα και αδειοδότηση των κτιρίων μέσω ΠΔ που εξέδωσε τον περσινό Σεπτέμβρη. Την ίδια στιγμή δε σκοπεύει να προχωρήσει στη δημιουργία νέων κατάλληλων σταθμών ή να χρηματοδοτήσει την ανακαίνισή τους, ενώ ρίχνει το μπαλάκι στους δήμους!
Οι δήμοι, όπως και ο δήμος Αγίου Δημητρίου, με τη σειρά τους επικαλούνται έλλειψη κονδυλίων από το κράτος και δηλώνουν την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις προδιαγραφές. Η Δημοτική Αρχή Αγίου Δημητρίου, συγκεκριμένα, προχωρά φέτος στη μείωση της δυναμικότητας των βρεφονηπιακών σταθμών.


Οι συνέπειες όλων των παραπάνω, σε σχέση με τους παιδικούς σταθμούς του δήμου Αγίου Δημητρίου, αποτυπώνονται:
Στα φετινά αποτελέσματα, καθώς:
  • σε σύνολο 835 αιτήσεων παιδιών, δεκτά έγιναν 534 παιδιά, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία  – δηλαδή αποκλείστηκαν 301 παιδιά!
  • από τα παιδιά που έγιναν δεκτά, βρέφη είναι μόλις 106, αριθμός ιδιαίτερα μικρός σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών της περιοχής.
  • σε αυτά προστίθεται και το γεγονός πως οι υποδομές του δήμου δεν καλύπτουν καθόλου τα βρέφη ηλικίας κάτω των 18 μηνών.
        Στο προσωπικό που καλύπτει τις τόσο απαιτητικές ανάγκες των παιδικών σταθμών, καθώς:
  •   Σε σύνολο 88 υπαλλήλων, μόνιμοι και αορίστου χρόνου είναι μόλις 35 άτομα. Οι υπόλοιποι 53 είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και βρίσκονται σε διαρκή και χρόνια εργασιακή ομηρία.
  • Ανά ειδικότητα η κατάσταση έχει ως εξής: νηπιαγωγοί είναι 3 μόνιμες & 10          ορισμένου χρόνου – βρεφονηπιοκόμοι 12 μόνιμες/αορίστου & 12 ορισμένου χρόνου – βοηθοί βρεφονηπιοκόμοι 7 μόνιμες & 13 ορισμένου χρόνου – καθαρίστριες 8 μόνιμες/αορίστου &   10 ορισμένου χρόνου – μάγειρες 5 μόνιμοι/αορίστου & 6 ορισμένου χρόνου. 
  στην πρόθεση της Δημοτικής Αρχής της Ανδρούτσου να προχωρήσει τα επόμενα χρόνια στην επιβολή τροφείων ώστε να αντιμετωπίσει την έλλειψη χρηματοδότησης.


Η Δημοτική Αρχή της Ανδρούτσου φέρνει τη δική της, ξεχωριστή, σοβαρή ευθύνη για αυτήν την κατάσταση που οδηγεί σε απόγνωση τους γονείς.
Γιατί, υπερασπίζεται αδιάλλακτα την πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, της τωρινής και των προηγούμενων, που διαχρονικά αντιμετωπίζουν το ζήτημα της ανατροφής και διαπαιδαγώγησης των παιδιών ως ευθύνη της ίδιας της οικογένειας. Γι’ αυτό και τώρα κάνουν λόγο για «γονείς που δεν έχουν το φιλότιμο να πάνε τα 4χρονα παιδιά τους στο προνήπιο ώστε να αποσυμφορήσουν τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς» και κυρίως να αλαφρώσουν το δήμο από αυτό το βάρος….
Γιατί, υπερασπίστηκε αδιάλλακτα από την πρώτη στιγμή, και συνεχίζει να το κάνει, τη μεταφορά αυτής της αρμοδιότητας από το κράτος στους δήμους, κατακερματισμένη, χωρίς πόρους και χωρίς επαρκή μόνιμο προσωπικό. Κι ας προειδοποιούσε  η Λαϊκή Συσπείρωση από χρόνια πως αυτή η πολιτική της θα οδηγήσει το δήμο (όπως και τόσους άλλους δήμους) στα τροφεία. Δε θα μας εκπλήξει αν κάποια στιγμή ανακοινώσει και το κλείσιμο σταθμών , όπως έχουν ήδη κάνει σε 3 σταθμούς  στο δήμο της Αθήνας και σε άλλους 3 στον Πειραιά!
Γιατί, στην πραγματικότητα ούτε θέλησε, ούτε επιδίωξε ποτέ την κάλυψη αυτής της ανάγκης για όλα τα παιδιά!
Η προσχολική αγωγή είναι δικαίωμα ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ!
Οι εργαζόμενοι, τα νέα ζευγάρια, δεν πρέπει να αποδεχτούμε αυτήν την κατάσταση και την κοροϊδία της κυβέρνησης ή το όψιμο δήθεν ενδιαφέρον της ΝΔ. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε την κοροϊδία της διοίκησης της Ανδρούτσου!
Ο μόνος δρόμος για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες είναι ο συλλογικός αγώνας και η διεκδίκηση για το αυτονόητο δικαίωμα στην Προσχολική Αγωγή όλων των παιδιών.

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση:

§  Να διασφαλίσει με άμεσα μέτρα και με όλες τις σύγχρονες και αναγκαίες προϋποθέσεις τη διεύρυνση των δημοτικών δομών για βρέφη και νήπια (εξεύρεση και ανέγερση κατάλληλων κτιρίων - την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού) για όλα τα παιδιά που είτε συμμετείχαν με αίτηση των γονιών τους στο πρόγραμμα και σήμερα δεν εγκρίθηκαν ή δεν βρίσκουν θέση σε δομή της περιοχή τους είτε έχουν καταθέσει αίτημα στους δήμους.
§  Να πάρει έκτακτα μέτρα χρηματοδότησης των δήμων, ώστε να στήσουν άμεσα αντίστοιχες δημοτικές δομές για ΚΔΑΠ - ΑΜΕΑ και ΚΔΑΠ, για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των παιδιών
§  Να διασφαλίσει για όλους τους δήμους την ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα και να προχωρήσει, επιτέλους, στη μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
§  Να διαθέσει κονδύλια για την ανέγερση των αναγκαίων κτιριακών υποδομών για παιδικούς σταθμούς.

Καλούμε σε εγρήγορση τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες για να μην τολμήσει η Δημοτική Αρχή της Ανδρούτσου να επιβάλει τροφεία στους παιδικούς σταθμούς του δήμου μας!
Οργανώνουμε την πάλη μας για την πλήρη κάλυψη των αναγκών όλων των παιδιών σε δωρεάν δομές και με βάση τις σύγχρονες ανάγκες ανατροφής και διαπαιδαγώγησής τους!

Λαϊκή Συσπείρωση Αγίου Δημητρίου
Σεπτέμβριος 2018