Αρχειοθήκη ανακοινώσεων

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 10, 2018

Πλήρης Κάλυψη Των Αναγκών Των Παιδιών Στην Προσχολική Αγωγή

 Πλήρης κάλυψη όλων των αναγκών των παιδιών μας στην προσχολική αγωγή από το δήμο και το κράτος

Αγαπητοί γονείς,
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου φέτος, οι αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς ήταν περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά (837), φανερώνοντας πως πολύ περισσότερες οικογένειες έχουμε ανάγκη να βρούμε μία θέση για το παιδί μας στους σταθμούς. Εκτός έμειναν 138 παιδιά, αποδεικνύοντας στην πράξη πού οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της δημοτικής αρχής. Για να κρύψουν την αρνητική εξέλιξη, μετακίνησαν πολλά παιδιά 4 ετών στα νηπιαγωγεία, επιβαρύνοντας την κατάσταση που επικρατεί εκεί (τμήματα των 20-25  παιδιών με 1 νηπιαγωγό, χωρίς σίτιση και άλλες παροχές απαραίτητες για τα 4χρονα παιδιά). Αν στα παραπάνω προσθέσουμε πόσα ακόμα παιδιά έμειναν εκτός επειδή οι γονείς δεν έκαναν καν αίτηση λόγω των απαράδεκτων κριτηρίων που βάζει η κυβέρνηση, καταλαβαίνουμε πόσο κούφιοι ήταν οι πανηγυρικοί περί «επιστροφής στην κανονικότητα». Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση για τις οικογένειες που έχουν βρέφη κάτω των 18 μηνών αφού ο δήμος δεν έχει σταθμούς τέτοιων προδιαγραφών.
Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των θέσεων (324) καλύπτεται από το προσωρινό και αβέβαιο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ (προϋπολογισμού 930.000€) ανάγκασε τη δημοτική αρχή να αποκαλύψει πως η επιβολή τροφείων είναι στα άμεσα σχέδιά της. Φυσικά, για προφανείς, προεκλογικούς, λόγους στη συνέχεια το διέψευσε.
Εδώ και χρόνια προετοιμάζει τους γονείς για αυτήν την εξέλιξη. Ζητάει να βάζουμε από την τσέπη μας λεφτά για δραστηριότητες των παιδιών μας στους σταθμούς (θεατρικές παραστάσεις, υλικά για χειροτεχνίες κ.ά.) που ξεκινάνε από 2€ και 5€ και φτάνουν τα 50€.
Κι όχι μόνο αυτό! Να τι προκύπτει από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον προϋπολογισμό του Ν.Π.Δ.Δ. ΟΠΚΑΠ (στην ευθύνη του είναι οι παιδικοί σταθμοί): το 2018 είχε προβλέψει χρήματα για αναλώσιμα κ.ά., που δεν έδωσε ποτέ προς κάλυψη αυτών των αναγκών. Με βάση τον προϋπολογισμό 2018 της δημοτικής αρχής της Ανδρούτσου μόνο από την «προμήθεια αναλωσίμων» και την «οργάνωση δημιουργικών εκδηλώσεων» θα μπορούσαν να διατεθούν 38.950€.



Κι ακόμα χειρότερα! Ξεγυμνώνεται τελείως ο «φιλολαϊκός» χαρακτήρας της πολιτικής της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής: Για το 2019 οι δαπάνες για τους παιδικούς σταθμούς μειώνονται κατά 170.556€, άρα θα πέσουν περισσότερα βάρη στις πλάτες μας!

Στον πίνακα φαίνονται οι συνολικές δαπάνες σχετικά με αυτές τις προμήθειες, καθώς και ορισμένες υπο-κατηγορίες δαπανών ενδεικτικές όσων μας καλούν να πληρώσουμε από την τσέπη μας.


Ρωτήσαμε τη δημοτική αρχή και ουσιαστική απάντηση δεν πήραμε: γιατί δεν καλύπτει πλήρως τα έξοδα των παιδικών σταθμών; γιατί τα κονδύλια του 2018 δεν αξιοποιήθηκαν προς αυτήν την κατεύθυνση; γιατί για το 2019 εμφανίζονται μειωμένες οι δαπάνες; γιατί επιβαρύνονται οι εργατικές – λαϊκές οικογένειες για τις δραστηριότητες των παιδιών τους που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα των σταθμών;
Η θέση της δημοτικής αρχής για τα λεφτά που αναγκάζονται να βάζουν οι γονείς είναι ότι πρόκειται για «προαιρετικά, μικρά και συμβολικά ποσά». Αλήθεια:
Τι σημαίνει προαιρετικά; Δηλαδή εγγυάται πως τα παιδιά, που οι γονείς τους δε μπορούν να πληρώσουν, κάνουν ακριβώς τις ίδιες δραστηριότητες, παρακολουθούν ακριβώς τις ίδιες θεατρικές παραστάσεις με τα υπόλοιπα;
Μικρά; Mε ποιανού την τσέπη γίνεται η  σύγκριση;
Συμβολικά; Τι σόι συμβολισμός είναι να πληρώνει ο γονιός; Απ’ ό,τι φαίνεται το προφανές: ότι ο γονιός πρέπει (σύμφωνα με τη δική τους αντίληψη) να πληρώνει για την προσχολική αγωγή τώρα, για τη μόρφωση του παιδιού του συνολικά.
Οι δήθεν απαντήσεις και διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής δε μας καλύπτουν!


Απαιτούμε η δημοτική αρχή της Ανδρούτσου να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ στην πλήρη κάλυψη των αναγκών για τις δραστηριότητες ΟΛΩΝ των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς. Να μη ζητήσει ούτε ένα ευρώ από τους γονείς! Ούτε να το σκεφτεί για να επιβάλει τροφεία στους παιδικούς σταθμούς του δήμου!

Αγαπητή εργαζόμενη στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς,
Γνωρίζουμε και εκτιμάμε την υπηρεσία που προσφέρεις, καλύπτοντας ιδιαίτερα απαιτητικές ανάγκες για τα παιδιά μας στους σταθμούς. Καταλαβαίνουμε πως κι εσύ προβληματίζεσαι γύρω από αυτά τα ζητήματα και σίγουρα δε σε ευχαριστεί να απευθύνεσαι με λίστες υλικών κ.ά. προς τους γονείς. 
Η δημοτική αρχή διαβεβαιώνει πως έχει διασφαλίσει καλό εργασιακό περιβάλλον, με την καλύτερη δυνατή αναλογία παιδαγωγού και παιδιών. Η καθημερινότητα βέβαια τη διαψεύδει: ο ελλιπής αριθμός παιδαγωγικού προσωπικού σε συνδυασμό με τα ωράρια, οδηγεί σε εντατικοποίηση της εργασίας σου. Ξέρουμε πως αγωνιάς συνεχώς για το μέλλον σου, μιας και η πλειοψηφία από εσάς βρίσκεται σε διαρκή και χρόνια εργασιακή ομηρία. Σε σύνολο 102 ατόμων, μόνο οι 39 είναι μόνιμο προσωπικό και οι υπόλοιποι 59 ορισμένου χρόνου!

Η διοίκηση της Ανδρούτσου συνεχίζει και στηρίζει την πολιτική των προηγούμενων διοικήσεων της απαράδεκτης «ευέλικτης» εργασίας. Κουβέντα δε λέει για τη μονιμοποίηση του προσωπικού στους σταθμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επιδιώκει ο αγώνας σου να περιορίζεται στα πλαίσια των δικαστικών μαχών, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι μάχες που δε συνδυάζονται με το αγωνιστικό ταξικό κίνημα, είτε χάνονται, είτε έχουν προσωρινά αποτελέσματα.
Η διοίκηση της Ανδρούτσου συνεχίζει την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» στους εργαζόμενους. Καλλιεργεί την αντιπαράθεση μεταξύ βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών, όταν κολακεύει εσένα για το παιδαγωγικό σου έργο και την ίδια στιγμή κατηγορεί τις νηπιαγωγούς ότι «δεν προσφέρουν τα ίδια στα παιδιά» ότι «φταίνε που μένουν παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, γιατί δε θέλουν να πάρουν τα 4χρονα». Εσύ γνωρίζεις καλύτερα απ’ όλους πώς είναι να δουλεύει μία νηπιαγωγός με 20-25 παιδιά, γιατί αυτό εφαρμόζει στην πράξη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.


ΚΑΛΟΥΜΕ το δήμο και την κυβέρνηση να διασφαλίσουν την ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και να προχωρήσουν, επιτέλους, στη μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΚΑΛΟΥΜΕ την κυβέρνηση να διασφαλίσει χρηματοδότηση για τη διεύρυνση των δημοτικών - δημόσιων δομών για βρέφη και νήπια (κατάλληλα κτίρια - πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού) για ΟΛΑ τα παιδιά. Να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής (προσλήψεις, κονδύλια για υλικοτεχνικές και κτιριακές υποδομές).


Επίκεντρο του αγώνα μας είναι οι ανάγκες των παιδιών και των εργαζομένων. Οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες και οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς μπορούμε από κοινού, μέσα από τον συλλογικό αγώνα, να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε να καλυφθούν πλήρως όλες οι ανάγκες μας από το δήμο και το κράτος, να αγωνιστούμε για το αυτονόητο δικαίωμα στην Προσχολική Αγωγή όλων των παιδιών.