Αρχειοθήκη ανακοινώσεων

Δευτέρα, Μαρτίου 23, 2020

Δημοτικές Υπηρεσίες Υγείας & Πρόνοιας αναβαθμισμένες και σε διασύνδεση με το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας


Στην Οικονομική Επιτροπή της 18ης Μαρτίου 2020, η Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε 2 προσλήψεις 8μηνων συμβάσεων στο Τμήμα Υγείας και Πρόνοιας (1 εργοθεραπευτή & 1 νοσηλευτή) και 1 πρόσληψη οικογενειακού βοηθού στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» (έως τις 30/09/2020) που στην πραγματικότητα αντικαθιστά υπάλληλο που συνταξιοδοτήθηκε.
Η Λαϊκή Συσπείρωση στην τοποθέτηση της ανέδειξε πως οι προσλήψεις αυτές (και σε αριθμό και σε ειδικότητες) είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες που καλείται να καλύψει το τμήμα Υγείας & Πρόνοιας γενικά, και πολύ περισσότερο στην παρούσα περίοδο. Μπροστά στην πανδημία του κορονοϊού οι ελλείψεις που προϋπήρχαν στο δημόσιο σύστημα Υγείας συνολικά, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου ΠΦΥ, βγήκαν στην επιφάνεια με δραματικό τρόπο. Η εισήγηση της διοίκησης δεν περιείχε ούτε εικόνα ούτε τον απαιτούμενο σχεδιασμό ώστε να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στις δομές Υγείας & Πρόνοιας του δήμου σε προσωπικό, ειδικότητες και εξοπλισμό, βάσει και των αναγκών που ανακύπτουν από την πανδημία.
Έχοντας ως κριτήριο την προστασία της υγείας του λαού, καλούμε τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε:
-                    το τμήμα Υγείας & Πρόνοιας να βρίσκεται σε σύνδεση με τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που υπάρχουν στην περιοχή μας, δηλαδή το Κέντρο Υγείας (πρώην ΙΚΑ) και τις 2 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.), ώστε από κοινού να καλύπτουν αποτελεσματικά το ΣΥΝΟΛΟ του πληθυσμού της περιοχής. Εκτός των άλλων, είναι απαραίτητο να εξασφαλίζεται η συνταγογράφηση αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό.
-                    η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» να στελεχωθεί επαρκώς προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.
-                    Ιδιαίτερα στην παρούσα περίοδο, τα αιτήματα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο δήμο χωρίς όρους και προϋποθέσεις & μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων στις δημοτικές υπηρεσίες, γίνονται ακόμη πιο επιτακτικά.
Τα μέτρα που οφείλει να πάρει ο Δήμος, συνδέονται άρρηκτα με τα μέτρα που πρέπει να πάρει η Κυβέρνηση για επαρκή στελέχωση και αναβάθμιση της ΠΦΥ (Κέντρο Υγείας & ΤΟ.Μ.Υ.) – ώστε το κοινό να έχει πρόσβαση σε 24ωρη βάση – με μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, με μονιμοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού, και με εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού στις δομές αυτές.
Επειδή οι ανάγκες μας ΔΕ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ, δυναμώνουμε με κάθε τρόπο τις φωνές μας και τις διεκδικήσεις μας.