Αρχειοθήκη ανακοινώσεων

Πέμπτη, Νοεμβρίου 05, 2020

Σχόλιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγίου Δημητρίου πάνω στη σχέση ΜΚΟ & διαχείρισης του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού ζητήματος, με αφορμή τη χρηματοδότηση της ΑΜΚΕ «HOPELAND» (πρώην ονομασία «Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου») από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ ΙΙ


Θέλουμε σήμερα (Σημ. 29-10-2020) να κάνουμε ένα σχόλιο, με αφορμή μία νέα αποκάλυψη μεταξύ των πολλών τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με τη χρηματοδότηση ΜΚΟ που εμπλέκεται στη διαχείριση του Προσφυγικού. Πρόκειται για ΜΚΟ, για την ακρίβεια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) ονόματι «HOPELAND», στην οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από την  κυβέρνηση της ΝΔ η συμμετοχή της στο πρόγραμμα
ESTIA II με χρηματοδότηση 1,2 εκ. €.

Διαβάσαμε με προσοχή την καταγγελία, την απάντηση του Υπουργού, καθώς και την απάντηση του κ. Αρβανιτάκη που αναφέρεται ονομαστικά, μεταξύ άλλων, στην καταγγελία. Δε θα υπεισέλθουμε από τη μεριά μας στις λεπτομέρειες της προέλευσης ή/και διασύνδεσης της εν λόγω ΑΜΚΕ με τη δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου».

Αν και τέτοιες αποκαλύψεις δε μας κάνουν εντύπωση, θα θέλαμε να πούμε 2 λόγια για την εμπλοκή των ΜΚΟ στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό γενικά.

Είναι ψευδεπίγραφη η αντιπαράθεση που σηκώθηκε με αφορμή την εν λόγω ΑΜΚΕ μεταξύ της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Φέρουν βαριές ευθύνες η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, για τη  διαχείριση συνολικά του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού. Όλα τα αστικά κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, κά, ανεξάρτητα από διαφοροποιήσεις, στηρίζουν την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, που, μεταξύ άλλων, στρώνει και το έδαφος σε ακροδεξιές και ρατσιστικές ομάδες να χύνουν το δηλητήριό τους. Όλα τα αστικά κόμματα στηρίζουν τη μετατροπή της χώρας σε μία απέραντη ΝΑΤΟϊκή βάση, εμπλέκοντας το λαό όλο και πιο βαθιά στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που ευθύνονται για δεκάδες πολέμους, για τον ξεριζωμό των προσφύγων και των μεταναστών από τις πατρίδες τους και το διπλό εγκλωβισμό τους κάτω από απαράδεκτες συνθήκες στη χώρα μας.

Δεν είναι καινούριο νέο πως οι ΜΚΟ  εμπλέκονται σε όλα τα στάδια υλοποίησης της Συμφωνίας Τουρκίας – ΕΕ. Ευρωπαϊκή Ένωση, και ελληνικές κυβερνήσεις εναλλάξ, ταΐζουν τις διάφορες ΜΚΟ με άφθονο χρήμα εδώ και χρόνια.

Η δράση τους, κάτω από ένα δήθεν «φιλάνθρωπο» μανδύα, δίνει κάλυψη σε διάφορους οργανισμούς που αξιοποιούν το Μεταναστευτικό ως «εργαλείο» για τις επιδιώξεις τους. Με την ανοχή των κυβερνήσεων παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των κατατρεγμένων, αλλά και των κατοίκων στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα. Οι ΜΚΟ έχουν μετατρέψει το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό σε επιχείρηση για να λυμαίνονται τα εκατομμύρια από την ΕΕ, βγαλμένα από τον ιδρώτα των λαών της Ευρώπης, αλλά και από το γκρέμισμα των χωρών καταγωγής των προσφύγων και το αίμα αυτών των λαών.

Αυτή είναι η σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος. Γεννάει πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά. Νόμος του είναι το κέρδος. Και μπροστά σε αυτό, δεν αναγνωρίζει κανένα όριο. 

Επαναλαμβάνουμε τις διεκδικήσεις:

§  Να σταματήσει τώρα κάθε εμπλοκή ΜΚΟ στο Προσφυγικό, κάθε χρηματοδότησή τους για αυτό το ζήτημα.

§  Να κλείσουν τώρα τα hot spots στα νησιά και να μην ανοίξουν νέα, ούτε ανοιχτά ούτε κλειστά.

§  Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots, ως μόνιμο προσωπικό, σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.

§  Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους.