Αρχειοθήκη ανακοινώσεων

Πέμπτη, Νοεμβρίου 05, 2020

Για τις εξαγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών, κ.Θεοδωρικάκου, σχετικά με το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" στο Δήμο μας


Παρακολουθήσαμε την επίσκεψη, τις εξαγγελίες και τις προσωπικές δεσμεύσεις του κ. Θεοδωρικάκου στο Δήμο. Όχι με την ίδια έκδηλη χαρά που εξέφρασε η παράταξη της ΝΔ, γιατί για εμάς αυτή η επίσκεψη αποτελεί μια προσπάθεια του Υπουργείου Εσωτερικών και της κυβέρνησης να «ξεπλύνει» την πολιτική της, και να ξεφύγει η συζήτηση από τα έντονα προβλήματα που απασχολούν την λαϊκή οικογένεια.

Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε ενάντια στα έργα που έχουν ανακοινωθεί. Και το κολυμβητήριο και η ανάπλαση του πάρκου του Ασυρμάτου είναι έργα που έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Ήταν πάγια αιτήματα του λαού της περιοχής που τα έχει διεκδικήσει και μέσω αγωνιστικών διεργασιών και κινητοποιήσεων χρόνια τώρα.

Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για έργα σαν την αντισεισμική προστασία των σχολείων, τη δημιουργία νέων σύγχρονων σχολικών μονάδων, θα έπρεπε να είναι πάντα στις προτεραιότητες της εκάστοτε κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής και όχι να αποτελούν ευκαιριακά και επικοινωνιακά έργα.

Δεν μπορούμε πάρα να αναρωτηθούμε βέβαια από ποιον θα πραγματοποιηθούν και με τι όρους θα λειτουργήσουν τα έργα αυτά, όταν όλες οι υπηρεσίες του δήμου είναι υποστελεχωμένες και δεν προβλέπεται η πρόσληψη προσωπικού. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όταν παρουσίασε το συγκεκριμένο πρόγραμμα μίλησε ξεκάθαρα για την μετατροπή των δήμων σε επιχειρήσεις-manager, παραδίδοντας όλα τα έργα, τις υποδομές και τις υπηρεσίες σε επιχειρήσεις. Έχουμε πρόσφατο παράδειγμα και εδώ στο δήμο με την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών πρασίνου.

Εμείς, δε θα δεχθούμε οι βασικές ανάγκες μας, οι ανάγκες του λαού, να μετατρέπονται σε πεδίο κερδών των μονοπωλιακών ομίλων, γιατί με καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζεται η ευημερία του λαού και η ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση του σε σύγχρονες, υψηλού επιπέδου δομές στη γειτονιά του.

Τα συνολικά 2.5 δις€ που θα διατεθούν μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» κομμάτι του οποίου αποτελούν τα 20εκ. που θα διατεθούν για το δήμο μας, είναι χρήματα του ελληνικού λαού που κυρίως θα δοθούν για τη λεγόμενη «επανεκκίνηση της οικονομίας», για την πράσινη ανάπτυξη κ.ο.κ., δηλαδή για ακόμα μια φορά θα δοθεί ζεστό χρήμα σε μεγάλες επιχειρήσεις. Όλα τα έργα του προγράμματος, θα εξυπηρετήσουν σε ένα βαθμό το λαό, θα τα όμως πληρώσει πάλι ο ίδιος είτε μέσω των ανταποδοτικών τελών είτε μέσω της φορολογίας, των πλειστηριασμών κα, δεν μας τα χαρίζει κανείς.

Άρα προς τι όλη αυτή η φιέστα που στήθηκε στο δήμο μας και όχι μόνο; Καλούμε το λαό του δήμου να βγάλει συμπεράσματα για το ρόλο αυτών των προγραμμάτων.

Είναι στάχτη στα μάτια του λαού την ώρα που τα προβλήματα του γιγαντώνονται μέρα με την μέρα σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα τώρα σε συνθήκες πανδημίας. Προβλήματα που όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, δεν κρίθηκε καθόλου απαραίτητο από την Δημοτική αρχή εξ ονόματος δημάρχου να αναφερθούν στον Υπουργό Εσωτερικών, όπως η τραγική κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία αυτή τη στιγμή με κίνδυνο την δημοσία υγεία και που θα αναφέρουν στη συνέχεια οι υπόλοιποι Δημ. Σύμβουλοι από την Λαϊκή Συσπείρωση. Αντιθέτως για άλλη μια φορά όλο το βάρος ρίχνεται από κοινού (Δημοτική Αρχή και Κυβέρνηση) στις πλάτες του λαού να βγάλει το φίδι από την τρύπα.