Αρχειοθήκη ανακοινώσεων

Πέμπτη, Νοεμβρίου 05, 2020

Η πάλη του λαού μας ενάντια στο φασισμό χτες και σήμερα


Στις 7 Οκτώβρη βγήκε μια ιστορική δικαστική απόφαση. Ένοχοι για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης τα ηγετικά στελέχη της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής. Ένοχοι και καταδικασμένοι πλέον για τις δολοφονίες του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, για τις επιθέσεις στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και για πολλές άλλες εγκληματικές ενέργειες.

Η λαϊκή απαίτηση να βρεθούν οι ναζί στη φυλακή έγινε πράξη. Όμως, είχαν ήδη προηγηθεί αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της τωρινής της ΝΔ, με αποτέλεσμα οι ποινές να μην είναι οι αυστηρότερες που θα έπρεπε. Ευθύνη φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ και για τη μη σύλληψη του Χρ. Πάππα. Το αστικό κράτος, τελικά, είναι «ικανό» όταν πρόκειται για 14χρονους μαθητές, για εργατικές, λαϊκές κινητοποιήσεις, αλλά «ανίκανο» όταν πρόκειται για τη σύλληψη του καταδικασμένου εγκληματία ναζιστή.

Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση γιατί είναι ναζιστική.

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου δε μας αφήνει να ξεχάσουμε πως ο φασισμός - ναζισμός είναι γέννημα θρέμμα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Είναι γνωστό ότι οι τότε ναζί της Γερμανίας στηρίχτηκαν έμπρακτα από τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Σήμερα, μέσα και από την πολύχρονη δίκη της Χρυσής Αυγής, αναδείχτηκε με πλήθος στοιχείων η συνεργασία της με το κεφάλαιο, την εργοδοσία, τους εργολάβους της Ζώνης, τους εφοπλιστές, για το χτύπημα του ταξικού κινήματος.

Το τότε αστικό πολιτικό σύστημα και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επέδειξαν χαρακτηριστική ανοχή με απώτερο στόχο να ανδρωθεί ο ναζισμός-φασισμός ώστε να επιτεθεί στο πρώτο σοσιαλιστικό κράτος που γνώρισε η ανθρωπότητα, τη Σοβιετική Ένωση.

Φυσικά, δεν τα κατάφεραν. Το έπος της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών γράφτηκε με το αίμα των λαών, με την καθοριστική συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης και του ηρωικού Κόκκινου Στρατού, καθώς και των απελευθερωτικών κινημάτων των λαών της Ευρώπης με ψυχή τα Κομμουνιστικά Κόμματα, όπως ακριβώς το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ στη χώρα μας με ψυχή το ΚΚΕ. Δεν βρέθηκαν όλοι ενωμένοι, στην ίδια πλευρά. Ορισμένοι συνεργάστηκαν με τις κατοχικές δυνάμεις, άλλοι έφυγαν και άλλοι έμειναν εδώ να πολεμήσουν το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, το λαό, με τη στήριξη των «σύμμαχων» μεγάλων δυνάμεων.

Τα συμπεράσματα εκείνης της περιόδου καθοδηγούν τη δράση μας σήμερα. Η ηρωική πάλη του λαού μας τη δεκαετία του ’40 εμπνέει τη σημερινή μας πάλη ενάντια στο φασισμό, τους λαϊκούς αγώνες γενικά.

Όλα αυτά τα χρόνια που προηγήθηκαν της δίκης της Χρυσής Αυγής, αλλά και τώρα, μετά τη δίκη, και αφού έχουν οδηγηθεί στη φυλακή οι εγκληματίες ναζιστές, η πολύτιμη, για το σύστημα, θεωρία των «δύο άκρων» ήταν, και είναι εδώ. Αξιοποιείται για να αμαυρώσει την πάλη των λαών, την κομμουνιστική ιδεολογία, για να δώσει άλλοθι στη φασιστική ιδεολογία και κάλυψη στη σχέση του συστήματος με τον φασισμό. Δεν ξεχνάμε όλους αυτούς, και μέσα στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, που διέδιδαν και διαδίδουν αυτή τη θεωρία, στόματα που δηλώνουν δήθεν αντιφασίστες. Φέρουν βαριές ευθύνες.

Δεν ξεχνάμε όσους στήριξαν άμεσα ή έμμεσα τους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Όσους φωτογραφίζονταν μαζί τους. Όσους κατέβαιναν μαζί τους στις πλατείες των «αγανακτισμένων». Όσους επικαλούνταν τη «νομιμότητα» για να τους παρέχουν διευκολύνσεις και να εμφανίζονται σε εκδηλώσεις ως «πατριώτες».

Δεν ξεχνάμε όσους συνεργάστηκαν μαζί τους, ανοιχτά ή συγκαλυμμένα, για να τους φέρουν τα «ψηφαλάκια» τους στις δημοτικές εκλογές, όπως έγινε και εδώ. Όσους τους έδωσαν χώρο στις παρατάξεις τους. Όσους εθνικιστές, «πατριώτες» – δήθεν πιο «σοβαροί» από τους χρυσαυγίτες – που έχουν κοινά μαζί τους, όταν μιλούν για τους «κακούς» μετανάστες που παίρνουν τις δουλειές μας, για τα «κακά» μεταναστόπουλα που παίρνουν τις θέσεις στους παιδικούς σταθμούς, για τους «λαθρομετανάστες» που πλήττουν την οικονομία μας, που χαρακτηρίζουν τους πρόσφυγες «ασύμμετρη απειλή»  – όσους μιλούν για τα «αιμοσταγή» «αποβράσματα» τους «κομμουνιστοσυμμορίτες» και μας υπενθυμίζουν τα ξερονήσια.

Οι κομμουνιστές, όπου κι αν δρούμε, η Λαϊκή Συσπείρωση μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο, πάντα και παντού αναδεικνύουμε  τον κίνδυνο του φασισμού. Αντιδράσαμε σε κάθε παρουσία χρυσαυγιτών σε εκδηλώσεις και επετείους, εδώ από την πρώτη στιγμή, αλλού, όπως στην Καλλιθέα που δεχτήκαμε και επίθεση από δυνάμεις καταστολής. Καταφέραμε και να αποτρέψουμε την παρουσία τους παρά τις κυρώσεις από το αστικό κράτος (Δήμος Πάτρας). Δε φοβηθήκαμε να αναδείξουμε στην περιοχή μας τις διασυνδέσεις τους με τοπικούς παράγοντες και δημοτικές παρατάξεις. Άλλωστε, φασιστικά στοιχεία και ακροδεξιές φωνές παραμένουν μέσα σε αυτές.

Η απόφαση καταδίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή δε μας εφησυχάζει. Δεν αναστέλλουμε τον αγώνα ενάντια στο φασισμό, με όποιο όνομα, όποια φορεσιά κι αν εμφανίζεται. Γιατί το σύστημα που θρέφει τον φασισμό είναι εδώ.

Παντού, στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, στις εργατικές-λαϊκές συνοικίες, πρέπει να δυναμώσει πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα του λαού μας. Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που ευθύνονται για δεκάδες πολέμους, που έχουν αποθρασύνει την προκλητικότητα και επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, που εμπλέκουν το λαό μας και τον γειτονικό λαό σε επικίνδυνα παζάρια. Η λαϊκή πάλη ενάντια σε αυτό το σάπιο σύστημα, τον καπιταλισμό, είναι το καλύτερο όπλο για να μη σηκώσει κεφάλι καμία άλλη φασιστική οργάνωση.