Αρχειοθήκη ανακοινώσεων

Πέμπτη, Νοεμβρίου 05, 2020

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ

 


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της Δημοτικής Αρχής Ανδρούτσου-ΜΕΤΕΧΩ να περάσει στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο – χωρίς ενημέρωση – την καταστρατήγηση του ωραρίου των σχολικών καθαριστριών με τη μετατροπή του από συνεχόμενο σε διακεκομμένο!

Η στιγμή που το επέλεξε δεν είναι τυχαία, μιας και την ίδια μέρα η Κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε 10ωρη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες και επιστροφή σε εργασιακό μεσαίωνα!

Τονίζουμε ότι η καταστρατήγηση του ωραρίου των σχολικών καθαριστριών ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για ευρύτερες ανατροπές στο ωράριο και τις – ήδη ευέλικτες – εργασιακές σχέσεις όλων των δημοτικών υπαλλήλων.

Η κουτοπονηριά και η διπροσωπία της Δημοτική Αρχής στο απώγειό τους! Ιδού πώς εξελίχθηκε η διαδικασία στο Δημοτικό Συμβούλιο:

Ø  Η Δημ. Αρχή έθεσε σε θέμα της ημερήσιας διάταξης την αλλαγή ωραρίου των σχολικών καθαριστριών χωρίς ΚΑΜΙΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗ και χωρίς ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ προς τις σχολικές καθαρίστριες και το κλαδικό τους συνδικάτο.

Ø  Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες της Λαϊκής Συσπείρωσης και άλλων παρατάξεων αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ότι οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν είχαμε λάβει γνώση του περιεχομένου της εισήγησης για το εν λόγω θέμα και το απέσυρε ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ. Με μία προκλητική τοποθέτηση η Δήμαρχος επέμεινε ότι θα το επαναφέρει σε επόμενο ΔΣ και χαρακτήρισε «ταμπού» (!) την υπεράσπιση του σταθερού ωραρίου και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ø  Η μεθόδευση εκ μέρους της Δημ. Αρχής συνεχίστηκε. Επιδίωξε να ψηφιστεί το διακεκομμένο ωράριο στα μουλωχτά, στο αμέσως επόμενο θέμα της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσε πάλι τις σχολικές καθαρίστριες και τη μετατροπή των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρη (πρόκειται για 10 εργαζόμενες). Οι υπόλοιπες παρατάξεις ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΕΙΣΗΓΗΣΗ. Από τη Λαϊκή Συσπείρωση πήραμε το λόγο ώστε προφανώς να συμφωνήσουμε σε ένα ζήτημα που το παλεύουμε για κάθε εργαζόμενο, με την επιφύλαξη του πραγματικού περιεχομένου της εισήγησης. Και μόνο αφού είχε ξεκινήσει η συζήτηση, λάβαμε γνώση του περιεχομένου για να ανακαλύψουμε ότι η Δημ. Αρχή είχε συνδέσει το θέμα με τη δυνατότητα διακεκομμένου ωραρίου! Μετά τις καταγγελίες της Λαϊκής Συσπείρωσης και άλλων παρατάξεων/συμβούλων η Δημ. Αρχή υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί και να τροποποιήσει το θέμα, αφαιρώντας οποιαδήποτε αναφορά σε αλλαγή ωραρίου.

Το ωράριο & τα εργασιακά δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα! Οι ανάγκες καθαριότητας στα σχολεία επίσης είναι αδιαπραγμάτευτες! Και μάλιστα είναι αυξημένες, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που έχουμε έξαρση της πανδημίας και κρούσματα στα σχολεία και της περιοχής μας. Αυτό που απαιτείται είναι να προσληφθεί εδώ και τώρα όλο το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας για τα σχολεία, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και μόνιμη σχέση εργασίας. Και όχι η Δημοτική Αρχή να κάνει λάστιχο το ωράριο και τη ζωή των σχολικών καθαριστριών!

Καλούμε όλες τις σχολικές καθαρίστριες και όλους τους εργαζόμενους του Δήμου σε αγωνιστική επαγρύπνηση ώστε να μην επιτρέψουν να ψηφιστεί καμία αντεργατική ρύθμιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, είτε αφορά το ωράριό τους είτε αφορά άλλα εργασιακά δικαιώματα!