Αρχειοθήκη ανακοινώσεων

Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2021

Κάτω τα χέρια από το 8ωρο! Το νομοσχέδιο - έκτρωμα θα μείνει στα χαρτιά!

Στο  Δημοτικό  Συμβούλιο  Αγίου  Δημητρίου  η δημοτική αρχή «Αλλάζουμε την πόλη» &

«ΜΕΤΕΧΩ» θέλησε να ξεπλύνει την πολιτική των κομμάτων της, ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντας ένα ψήφισμα copy paste από συνέντευξη της Μ. Ξενογιαννακοπούλου για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ για το 10ωρο. Μάλιστα, «ξέχασε» αρχικά ακόμη και να γράψει πως ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου της ΝΔ    Ξέχασε ακόμη (ή θέλει οι υπόλοιποι να

ξεχάσουμε) πως η κυβέρνηση ΝΔ βρήκε στρωμένο έδαφος για αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο–τερατούργημα που εμπεριέχει κυριολεκτικά τις «ανατροπές του αιώνα», καθώς αξιοποιεί:

§  τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που με την ευρωενωσιακή Οδηγία 2003/88/ΕΚ παρέχει το νομικό πλαίσιο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και προβλέπει: μέχρι 13 ώρες δουλειά τη μέρα, μέχρι και 12 μέρες συνεχόμενη εργασία, μέχρι 78 ώρες εργασίας ανά βδομάδα,

§  τα αντεργατικά μέτρα που διατήρησαν και επέκτειναν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ- ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο ενοχλήθηκε από τις αναφορές που κάναμε στην αντεργατική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, και είχε το θράσος να μας εγκαλέσει ότι βάζουμε πλάτη στην κυβέρνηση. Πλάτη όμως στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης έχει βάλει:

§  το ΠΑΣΟΚ με το νόμο της «διευθέτησης» 3986/2011 που επιτρέπει και τα 10ωρα και  τις απλήρωτες υπερωρίες, με μόνο αστερίσκο την ύπαρξη Συλλογικής Σύμβασης και  τη συμφωνία εργοδοσίας - σωματείων.

§  ο ΣΥΡΙΖΑ που παίρνοντας την σκυτάλη όχι μόνο δεν κατάργησε τον νόμο του 2011, αλλά τον εμπλούτισε με το νόμο 4498/2017, που αφορά τους νοσοκομειακούς γιατρούς και καθιέρωσε ως βάση για την οργάνωση του χρόνου εργασίας μέχρι  δώδεκα (12) ώρες συνεχής εργασία και μάλιστα με «ατομική συμφωνία». Υιοθέτησε τον άθλιο νόμο Βρούτση, σύμφωνα με τον οποίο τον κατώτατο μισθό δεν τον καθορίζουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά ο εκάστοτε υπουργός της κυβέρνησης. Επέβαλε δουλειά για 32 Κυριακές τον χρόνο, ενώ νομοθέτησε  περισσότερα εμπόδια για την προκήρυξη απεργίας, επιχειρηματολογώντας, ως κυβέρνηση, ότι είναι «για το καλό του συνδικαλιστικού κινήματος».

Η κυβέρνηση ΝΔ με το εγκληματικό νομοσχέδιο για τα Εργασιακά (το οποίο με σαφήνεια υποστήριξε ο εκπρόσωπος της παράταξης Πρεκετέ στο ΔΣ) επιχειρεί ένα άλμα προς τα

 μπρος για τα κέρδη των λίγων, σε βάρος της ζωής των πολλών. Καταργεί το 8ωρο και θεσμοθετεί τη 10ωρη (ή ακόμα και 12ωρη) εργασία. Διαλύει το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας. Καθιερώνει και γενικεύει την τηλεργασία, καταργεί τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου. Διατηρεί την υποχρεωτική συμμετοχή του 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών (ν. Αχτσιόγλου) για τη λήψη απόφασης για απεργία και την υποχρεωτική παροχή δυνατότητας ηλεκτρονικής ψήφου στις Γενικές Συνελεύσεις και τις εκλογές των σωματείων.


Και για όσους μιλάνε για «θετικά σημεία» και «περιθώρια βελτίωσης» του νομοσχεδίου (κατά τη συνδικαλιστική – εργατοπατερική – γραμμή της ηγεσίας της ΓΣΕΕ...), όπως ο «ανεξάρτητος» (ΝΔ) σύμβουλος κ. Γρίλλιας, συνδικαλιστής στο Υπουργείο Πολιτισμού, οι «διορθωτικές» παρεμβάσεις: 1) της εργοδοσίας που της άνοιξε η όρεξη και απαιτεί περαιτέρω ξήλωμα εργασιακών δικαιωμάτων, όπως την απαλλαγή της και απ’ το ακόμη και τυπικό έλεγχο μέσω της ψηφιακής κάρτας, ή την εξάλειψη του άρθρου που για τυπικούς και μόνο λόγους αναφέρει το 8ωρο-5ημερο-40ωρο εβδομαδιαίως, αλλά και, 2) του υπουργού Χατζηδάκη, που περιορίζει κι άλλο τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, με την απαγόρευση στα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα να προκηρύσσουν απεργία στον χώρο ευθύνης τους, αποδεικνύει πως «βελτίωση» σε αυτό το έκτρωμα μπορεί να γίνει μόνο από την πλευρά της εργοδοσίας!

Με το νομοσχέδιο-έκτρωμα θέλουν να καταργήσουν τις κατακτήσεις εδώ και πάνω από ένα αιώνα για το 8ωρο, συνολικά τα εργασιακά μας δικαιώματα και τη συνδικαλιστική δράση. Πρόκειται για ολομέτωπη επίθεση για τους εργαζόμενους, τις οικογένειές τους. Θέλουν τον εργαζόμενο συνεχώς υπό την πίεση και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας, ώστε να αποδεχτεί όλες τις σύγχρονες μορφές και μηχανισμούς εκμετάλλευσης! Ακόμη όμως και οι αυτοαπασχολούμενοι θα βρεθούν «κολλημένοι στον τοίχο» από την εξάντληση, σωματική και οικονομική, που θα ακολουθήσει την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, από την έτσι κι αλλιώς άνιση μάχη του ανταγωνισμού με τα μεγάλα μονοπώλια. Αποδεικνύεται ότι η ανάκαμψη, η «επόμενη μέρα» από την καπιταλιστική κρίση, αφορά μόνο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους και όχι το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων και των αυτοαπασχολουμένων.

Σήμερα,   στον   21ο   αιώνα,   υπάρχουν  όλες   οι   δυνατότητες, τεχνολογικές  επιστημονικές, για λιγότερες ώρες δουλειάς τη μέρα, για μεγαλύτερους μισθούς, για  διευρυμένα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Αυτό είναι το προοδευτικό σήμερα.

Γυρνάμε την πλάτη σε αυτούς που μας κλέβουν την ζωή, στην κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου που μας ξεζουμίζουν εναλλάξ τη ζωή. Δε δίνουμε συγχωροχάρτι σε όσους έστρωσαν το δρόμο σε αυτήν την αντιλαϊκή-αντεργατική λαίλαπα, νομοθετώντας και εφαρμόζοντας αντεργατικούς νόμους. Μάλιστα, οι δημοτικές αρχές αυτών των κομμάτων, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, έχουν πρωτοστατήσει στην εφαρμογή μίας σειράς ελαστικών σχέσεων εργασίας και ατελείωτων υπερωριών στους δήμους, έχουν βάλει πλάτη στην υποστελέχωση των υπηρεσιών, στη λειτουργία των δήμων ως επιχειρήσεων.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός έχει τη δύναμη να βάλει εμπόδια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, να φέρει τα πάνω-κάτω. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Συμμετέχουμε μαζικά στην πανεργατική-πανελλαδική απεργία στις 10 Ιούνη! Απαιτούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου εκτρώματος της ΝΔ! Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ!