Αρχειοθήκη ανακοινώσεων

Δευτέρα, Αυγούστου 02, 2021

Ανακοίνωση για τη διαδικασία λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής και της Προέδρου



Άλλη μία φορά η Δημοτική Αρχή και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Δημητρίου έκαναν εμφανείς τις «δημοκρατικές τους ευαισθησίες» με τη στάση τους στη 12η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου συνεχίζονται να γίνονται με τηλεδιάσκεψη, ακόμα και για πολύ σοβαρά θέματα, όπως το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) και τα σχολεία, ενώ όλα γύρω μας έχουν ανοίξει: ο τουρισμός, η εστίαση κλπ. Η Δημοτική Αρχή έχει σοβαρές ευθύνες για τη συνέχιση των συνεδριάσεων με αυτό τον τρόπο, καθώς ο ζωντανός διάλογος δεν μπορεί να αντικατασταθεί μέσα από συζήτηση πίσω από μία οθόνη. Μπορούν να παρθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και να βρεθεί κατάλληλος χώρος, ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα της δια ζώσης συνεδρίαση και η ασφάλεια της δημόσιας υγείας όλων. Με το να συνεχίζει να επιλέγει τη συνεδρίαση έτσι, απαξιώνει το ίδιο το σώμα και τη ζωντανή συζήτηση για μία σειρά σοβαρά θέματα που έχουμε δει και θα δούμε και το επόμενο διάστημα.

 

Σοβαρά ερωτήματα γεννά η διαιώνιση της τηλεδιάσκεψης ήδη από πέρυσι, με τη Λαϊκή Συσπείρωση να έχει αναδείξει πολλές φορές την αναγκαιότητα της δια ζώσης συνεδρίασης με σεβασμό στην τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων. Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι οι κάμερες στην πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων είναι κλειστές γεννούν προβληματισμούς ως προς την παρουσία τους κατά τη συνεδρίαση. Δεν είναι μία ή δύο φορές που δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ έχουν συνδεθεί, κατ’ επανάληψη δεν συμμετέχουν ούτε όταν τους απευθύνετε ο λόγος ονομαστικά! Επομένως, πώς μπορεί να εξασφαλιστεί ότι η διαδικασία ρέει όπως θα έπρεπε, ότι υπάρχει η σχετική απαρτία καθ’όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και ότι οι ψηφοφορίες είναι έγκυρες;

 

Καταγγέλουμε την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική στάση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία διακόπτει τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης κλείνοντας τους τα μικρόφωνα. Από πού απορρέει ότι η Πρόεδρος ως συντονιστής της συνεδρίασης, έχει το δικαίωμα να «κόβει» την ομιλία των δημοτικών συμβούλων που τοποθετούνται; Φαίνεται και από αυτή τη στάση ότι η τηλεδιάσκεψη εξυπηρετεί τη Δημοτική Αρχή και την Πρόεδρο που προέρχεται από την παράταξή της, στη φίμωση των «ενοχλητικών» φωνών για αυτήν.

 

Επίσης, αποκλείονται από τη συμμετοχή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο δημότες, πολίτες της περιοχής μας και φορείς! Δεν είναι η πρώτη φορά που η Πρόεδρος εμποδίζει σε φορέα της περιοχής να συμμετέχει στη συζήτηση! Στη 12η συνεδρίαση δεν επέτρεψε στην Ένωση Ε.Β.Ε. Αγίου Δημητρίου να πάρει το λόγο για ένα θέμα που την αφορά, τα έργα σχετικά με τη διαπλάτυνση της λεωφόρου Αγίου Δημητρίου. Κατά σειρά, είναι η 2η φορά που δεν της δίνει το λόγο σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η γνώμη της έχει σημασία και θα έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπόψη! Το ίδιο έκανε η Δημοτική Αρχή με αθλούμενους του τένις επί μήνες. Έτσι στέκεται στο πλάι των δημοτών και των φορέων! Και σε περίοδο πανδημίας και οικονομικής κρίσης!

 

Βλέποντας συνολικά τη στάση της Δημοτικής Αρχής καταλήγουμε στο εξής: Δεν είναι το ΦΕΚ που την εμποδίζει να γίνει η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δια ζώσης. Η κυβέρνηση συντηρεί αυτή την κατάσταση γιατί θέλει τα Περιφερειακά και τα Δημοτικά Συμβούλια να λαμβάνουν αντιλαϊκές αποφάσεις χωρίς καν τη δυνατότητα ουσιαστικής συζήτησης. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Δημοτική Αρχή.