Αρχειοθήκη ανακοινώσεων

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 14, 2021

Σε θέση μάχης από την πρώτη μέρα! Η μόρφωση και το μέλλον των παιδιών μας είναι υπόθεση όλου του λαού!


Αγαπητοί γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί,

    Όλοι μας έχουμε σοβαρούς προβληματισμούς και ερωτηματικά για τους όρους με τους οποίους θα λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία. Η 3η σχολική χρονιά εν μέσω πανδημίας μας βρίσκει αντιμέτωπους με ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες, με την επιστημονική κοινότητα να προειδοποιεί για αύξηση της μεταδοτικότητας του κορωνοϊού στα παιδιά.

    Οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι «είμαστε έτοιμοι» ακούγονται σαν πρόκληση όταν καλούμαστε ξανά να προστατευτούμε από την πανδημία με την «ατομική» μας ευθύνη. Η Κυβέρνηση επιλέγει συνειδητά τα σχολεία να είναι εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, αρνείται πεισματικά να πάρει ουσιαστικά μέτρα που επανειλημμένα διεκδικούν τα σωματεία των εκπαιδευτικών, οι Σύλλογοι Γονέων και οι Συντονιστικές Επιτροπές των μαθητών, γιατί τα αντιμετωπίζει ως κόστος. Την ίδια στιγμή με περισσό θράσος προχώρησε σε πλήθος αντι-εκπαιδευτικών μέτρων βλ. αποκλεισμός χιλιάδων νέων από πανεπιστήμια με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που ψήφισε μες το κατακαλόκαιρο.

    Η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «πανάκεια» το εμβόλιο, ενώ δεν είναι. Αυξάνει τον αριθμό των κρουσμάτων που θα κλείνει ένα τμήμα, ενώ την ίδια στιγμή διατηρεί στα ύψη τον ανώτατο αριθμό των μαθητών ανά τμήμα. Ακόμα και τώρα, που η ανάγκη της επιδημιολογικής επιτήρησης είναι ακόμα μεγαλύτερη για τους νέους και τα παιδιά, τα πρωτόκολλα για τη λειτουργία των σχολείων δεν προβλέπουν ούτε καν τον ίδιο αριθμό δωρεάν ελέγχων των εμβολιασμένων με τους ανεμβολίαστους, παρά το γεγονός ότι και οι πρώτοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό και οι έλεγχοι θα έπρεπε να είναι μαζικοί και επαναλαμβανόμενοι για ΟΛΟΥΣ στα σχολεία, με ευθύνη του κράτους. Έχει ταυτόχρονα ευθύνη γιατί ένα τόσο σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα όπως το εμβόλιο, το χρησιμοποιεί για να κρύψει τις κρατικές ευθύνες για τις σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα υγείας, και να περάσει από την πίσω πόρτα αντεργατικά μέτρα & σχέδια εμπορευματοποίησης της υγείας, ενώ αποπροσανατολίζει με τη διαίρεση του λαού.

    Η Λαϊκή Συσπείρωση Αγίου Δημητρίου από την έναρξη εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, με αίσθημα ευθύνης και συνεχείς παρεμβάσεις προς τη Δημοτική Αρχή, ζητούσαμε να ληφθούν μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Έχουμε διατυπώσει επανειλημμένα προτάσεις και ένα πλαίσιο διεκδικήσεων, ώστε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς να υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την υγιεινή και ασφάλεια των παιδιών & του συνόλου της σχολικής κοινότητας.

    Οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής είναι μεγάλες, και παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις για τη εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, θα έχουμε στοιβαγμένους μαθητές σε πολυπληθή τμήματα (25άρια και 27άρια), παραρτήματα νηπιαγωγείων μέσα σε προκάτ (3ο, 5ο, & 15ο) & δημοτικά, ακατάλληλους προαύλιους χώρους, σχολεία με αναλογία 1 λεκάνη τουαλέτας για 12-15 μαθητές κ.ά. Προχώρησε στην πρόσληψη 45 καθαριστριών πλήρους απασχόλησης, αριθμός δυσανάλογος προς τον αριθμό των σχολείων στο δήμο – 55 στο σύνολο – ειδικά εν μέσω πανδημίας. Δεν αξιοποίησε τον χρόνο που είχε ώστε να βρεθούν κατάλληλοι χώροι, να δημιουργηθούν νέες τάξεις, για να αραιώσουν οι μαθητές ανά τάξη. Δεν άσκησε καμία πίεση προς την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια (αντίθετα καλωσόρισε τον πρωθυπουργό & την Υπ. Παιδείας στο Στρογγυλό το καλοκαίρι) για την αύξηση των κονδυλίων προς το δήμο & τις σχολικές επιτροπές ή για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες.

Η ατομική και συλλογική μας ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας για τη Μόρφωση & την Υγεία τους απαιτεί να μη συμβιβαστούμε με τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, εκπαιδευτικούς και προσωπικό καθαριότητας, αλλά να παλέψουμε μαζί για το σχολείο που έχουν ανάγκη. Η δικαιολογημένη ανησυχία μας για το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να μετατραπεί σε αγωνιστική διεκδίκηση.


Γονέα, μαθητή, εκπαιδευτικέ,

    Σου ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά και σε καλούμε να διεκδικήσουμε μαζί με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα ένα σχολείο που στο επίκεντρο θα έχει τις σύγχρονες ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών.

Διεκδικούμε:

Εδώ και τώρα μέτρα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία!

 Μόνιμο επαρκές προσωπικό καθαριότητας πλήρους απασχόλησης σε ΟΛΑ τα σχολεία, καθώς και βοηθητικό προσωπικό συνολικά.

• Αύξηση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών σε μέσα προστασίας, υλικά και υποδομές.

• Αραίωση των μαθητών στις αίθουσες - 15 μαθητές ανά τάξη. Επισκευή σχολείων - προσωρινή αξιοποίηση χώρων (δημοτικών κ.ά) – ανεύρεση κατάλληλων χώρων & παράλληλα σχεδιασμός πλάνου ανέγερσης σχολικών κτιρίων με όλες στις προδιαγραφές, ειδικά νηπιαγωγείων.

• Κάλυψη των πραγματικών αναγκών σε εκπαιδευτικούς με προσλήψεις & μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών στα σχολεία.

• Νοσηλευτές, σχολίατροι, κοινωνικοί λειτουργοί σε ΟΛΑ τα σχολεία, με άμεση προτεραιότητα να διασφαλιστεί επαρκής αριθμός στα Ειδικά Σχολεία.

• Αντιμετώπιση των μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας & της τηλεκπαίδευσης.

• Περισσότερα δρομολόγια της συγκοινωνίας (αστική & δημοτική) για τη μεταφορά των μαθητών.

• Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της Τράπεζας Θεμάτων.

Μέτρα στήριξης και επιτάχυνσης του εμβολιαστικού προγράμματος!

 Πλήρης, έγκυρη και επιστημονική ενημέρωση. Κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, διεξαγωγής τεστ και εξατομικευμένης παρακολούθησης συνδεδεμένα με τα σχολεία.

• Δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ (rapid & μοριακά) στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ για ΟΛΟΥΣ, εκπαιδευτικούς, βοηθητικό προσωπικό & μαθητές. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των εργαζομένων για τη διενέργεια τεστ. Όχι στον εκβιασμό και τη διαίρεση των εργαζομένων που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Δε θα περάσουν οι ποινές και οι απολύσεις.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα!

    Με τη συμμετοχή μας στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, στα Μαθητικά Συμβούλια, στους φορείς της γειτονίας μας, με την οργανωμένη διεκδίκηση μέσα από τα σωματεία - συνδικάτα μπορούμε να τα καταφέρουμε!

                                                                                                                        Σεπτέμβρης 2021