Αρχειοθήκη ανακοινώσεων

Τετάρτη, Οκτωβρίου 13, 2021

Σχολεία με 25άρια τμήματα ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ & Σχολική Επιτροπή με 15 μέλη μέσω ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ….

Εκπαιδευτικοί μαζί με τους μαθητές τους και τους γονείς έδωσαν ένα σπουδαίο μάθημα αγώνα, με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία – παρά τις αγωγές του Υπουργείου Παιδείας – και πλημμυρίζοντας τους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων στη χώρα στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 11 Οκτωβρίου.

Στο επίκεντρο του αγώνα είναι η κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων όλων των κυβερνήσεων, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής & της Τράπεζας Θεμάτων, το δωρεάν και σύγχρονο δημόσιο σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει, με 15άρια τμήματα, με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας, με κάλυψη των κενών που προέκυψαν λόγω τηλεκπαίδευσης, με κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς και άλλες ειδικότητες, και μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, ένα σχολείο που δε θα κοιτάζει τον γονιό στην τσέπη και δε θα αξιολογεί τον δάσκαλο με βάση πόσους χορηγούς βρήκε, αλλά θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά και επαρκώς από το κράτος.

Η μαζικότητα και το δίκιο του αγώνα δίνουν δύναμη και αγωνιστική αισιοδοξία, ώστε να συνεχιστεί η πάλη για Παιδεία χωρίς κατηγοριοποίηση και χωρίς ταξικούς φραγμούς. Αυτός ο αγώνας μπορεί να συνεχιστεί με διάφορες μορφές και πλούσια συζήτηση, μέσα από συλλογικές διαδικασίες σε κάθε γειτονιά, φορέα και σχολείο.

Για να πιάσει τόπο είναι αναγκαίο να μπουν στο κάδρο, όχι μόνο το Υπουργείο Παιδείας, αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και όσοι στηρίζουν και προωθούν αυτήν την αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική και στο επίπεδο του δήμου.


Στον Άγιο Δημήτριο τα προβλήματα στα σχολεία έχουν συσσωρευτεί, ως απόρροια της πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της ανυπαρξίας των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας για 3η συνεχόμενη σχολική χρονιά, όπως εφαρμόζεται και μέσα από τις Σχολικές Επιτροπές.

Η δημοτική αρχή Ανδρούτσου-ΜΕΤΕΧΩ, με σαφή αναφορά/ στήριξη από ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει πρόβλημα να υποδέχεται την Κεραμέως στο Στρογγυλό, και πάνω απ’ όλα, δεν παρεκκλίνει της «νομιμότητας» και του «εφικτού». Γι’ αυτό και έχει αποδειχτεί πρόθυμη και «ικανή» διαχειρίστρια της (εκάστοτε) κυβερνητικής πολιτικής στο δήμο.

Όμως, παρά τη νομιμοφροσύνη της, το τελευταίο δίμηνο αρνείται να βάλει σε εφαρμογή εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών που προβλέπει τις δια ζώσης συνεδριάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και τις επιτροπές και συνεχίζει το «βιολί» της τηλεδιάσκεψης. Αυτή τη φορά, σειρά πήρε η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που έχει στην ευθύνη της τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της περιοχής. Είναι τουλάχιστον υποκρισία πως η 15μελής Σχολική Επιτροπή (που απαρτίζεται και από εκπαιδευτικούς & γονείς) συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη στις 13 Οκτωβρίου, με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας, την ίδια ώρα που οι μαθητές, όπως στη συντριπτική πλειοψηφία των νηπιαγωγείων της περιοχής και όχι μόνο, στοιβάζονται σε 25άρια και 27άρια τμήματα.


Παρά τη «δημοκρατικότητά» της, η δημοτική αρχή γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της, τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις/αιτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για δια ζώσης συνεδριάσεις, καθώς και την έντονη διαμαρτυρία μέσω της αποχής των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης (αλλά και της πλειοψηφίας των συμβούλων των άλλων παρατάξεων) σε δύο Δημοτικά Συμβούλια. Μάλιστα, η πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας, ενώ η δεύτερη έγινε μετά τη σωτήρια παρουσία 6 συμβούλων της ΝΔ.

Οι προθέσεις της γίνονται ξεκάθαρες ακόμη και από το γεγονός ότι στη Σχολική Επιτροπή δε μπήκε καν στον κόπο διερεύνησης του αριθμού των μελών που είναι εμβολιασμένοι (όπως ορίζει η σχετική εγκύκλιος του Υπ. Εσωτερικών).


Η δημοτική αρχή απαξιώνει τις διαδικασίες και τη συζήτηση στα όργανα του δήμου, εκεί δηλαδή που λαμβάνονται οι αποφάσεις, ώστε να προβαίνει ανενόχλητη στην αντιλαϊκή πολιτική στο δήμο.


Ειδικά σε ό,τι αφορά στα σχολεία του δήμου, θέλει εκπαιδευτικούς και γονείς που να καλύπτουν τις ελλείψεις των σχολείων τους με την «ατομική» τους ευθύνη, όπως κι αν μεταφράζεται αυτό. Γι’ αυτό και επιδιώκει τη μηδενική συζήτηση στις σχολικές επιτροπές.


Η «δημοκρατική» και «πολυσυλλεκτική» δημοτική αρχή απεχθάνεται τις μαζικές διαδικασίες, τον ζωντανό διάλογο, τη λαϊκή παρέμβαση, ακόμη κι όταν εκφράζεται μέσα από ένα κείμενο υπογραφών (πόσο μάλλον την παρέμβαση δημοτών, φορέων κλπ στα συμβούλια). Γι’ αυτό και αρνείται τον τελευταίο 1,5 χρόνο να υλοποιήσει αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης, αλλά και της Ένωσης Γονέων, να ορίσει δημοτικό συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα την Παιδεία και την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, αφού έχει και η ίδια μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

Η τοπική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο, ΜΕΤΕΧΩ, είναι βασικό στήριγμα της παράταξης της Ανδρούτσου σε όλα τα παραπάνω, έχοντας αναλάβει την από κοινού διοίκηση του δήμο. Σφυρίζει αδιάφορα σε όσα καταγγέλλει η Λαϊκή Συσπείρωση, αλλά και σε όλα τα αιτήματα που έχουμε προβάλει όλο το διάστημα της πανδημίας για τα σχολεία της περιοχής (παρά το γεγονός ότι δημοτικός σύμβουλος της ΜΕΤΕΧΩ είναι ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγίου Δημητρίου). 


Θέτουμε τα παραπάνω προς γνώση καταρχάς όλων των απεργών εκπαιδευτικών, των αγωνιζόμενων γονέων και μαθητών του δήμου μας. Αλλά και συνολικά όλου του λαού της περιοχής. Σας καλούμε να προβληματιστείτε:


Πώς θα υλοποιηθεί το σχολείο της κατηγοριοποίησης και των ταξικών φραγμών από την κυβέρνηση, αν δεν έχει τέτοιους συνεργάτες σε κάθε δήμο;

Πώς θα υλοποιηθεί το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης στην τοπική διοίκηση, αν δεν εξασφαλίσει όχι μόνο τη συναίνεση της διοίκησης του δήμου, αλλά και τον αποκλεισμό κάθε ενοχλητικής φωνής από τα όργανα του δήμου;

Γιατί η διοίκηση Ανδρούτσου-ΜΕΤΕΧΩ αφήνει τους μαθητές μας να κάνουν μάθημα στοιβαγμένους σε 25άρια τμήματα, χωρίς επαρκές προσωπικό καθαριότητας, εν μέσω πανδημίας, αλλά «προστατεύει» τα 15 μέλη της Σχολικής Επιτροπής από το να συνεδριάσουν με φυσική παρουσία των μελών της;


Η Λαϊκή Συσπείρωση Αγίου Δημητρίου με υπεύθυνο τρόπο τα καταγγέλλει ανοιχτά και καλεί το λαό της περιοχής να βγάλει τα συμπεράσματά του.


Χωρίς άλλες αναβολές και δικαιολογίες, καλούμε τη διοίκηση να προβεί εδώ και τώρα σε δια ζώσης συνεδριάσεις των οργάνων του δήμου, με την τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων  προστασίας (μάσκες, αποστάσεις κ.λπ.) σε κατάλληλες αίθουσες.

Για τους παραπάνω λόγους σε σχέση με τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Λαϊκή Συσπείρωση δε θα νομιμοποιήσει με την παρουσία της την επικείμενη συνεδρίαση στις 13 Οκτωβρίου.