Αρχειοθήκη ανακοινώσεων

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 10, 2021

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ: Εντυπωσιοθηρία και νέα δώρα στους ομίλους, με τον λαό εκτεθειμένο στις πλημμύρες

Την απαράδεκτη και προκλητική τακτική της περιφερειακής αρχής Αττικής να φέρνει προς συζήτηση σοβαρά θέματα με στόχο μόνο την επικοινωνία και όχι την ουσία κατήγγειλαν, για άλλη μια φορά, οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής με τις παρεμβάσεις τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε την Τετάρτη με τηλεδιάσκεψη.

Κατήγγειλαν επίσης ότι οι διαδικασίες λειτουργίας του Συμβουλίου έχουν γίνει «κουρελόχαρτο», χωρίς ουσιαστική προετοιμασία και ενημέρωση των συμβούλων, αφού οι εισηγήσεις δίνονται στο ...παρά πέντε.

Ενα από τα σημαντικά θέματα της συνεδρίασης ήταν ο λεγόμενος «στρατηγικός σχεδιασμός» της Περιφέρειας σχετικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, φωτιές, σεισμοί), που μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί στο λαό, καθώς εξαντλείται στην επισήμανση των «επικίνδυνων σημείων» και στην απαρίθμηση αποσπασματικών έργων, στην αντίπερα όχθη των λαϊκών αναγκών για πραγματική προστασία από τις πλημμύρες, ειδικά μετά τις φωτιές που κατέκαψαν και φέτος την Αττική.

Παρεμβαίνοντας στο θέμα η Αφροδίτη Αυγερινού, από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Αν η μελέτη της Περιφέρειας, αν το master plan είναι οι δύο σελίδες που δόθηκαν στους συμβούλους, τότε ο λαός της Αττικής είναι καταδικασμένος, δεν υπάρχει ελπίδα».

Υπενθύμισε τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωση» για την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία του λαού και τόνισε πως η καταγραφή είναι σημαντική να γίνει, αλλά αυτά που πρέπει να συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι πού οφείλεται η κατάσταση και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν.

Στάθηκε στη γενικότερη περιβαλλοντική υποβάθμιση τόσο των πόλεων όσο και της υπαίθρου, στο ότι δεν πλήττονται όλοι το ίδιο από τις πλημμύρες αφού οι επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα είναι πολύ μεγαλύτερες και πρόσθεσε πως δεν είναι τυχαίο ότι στις ιστορικές πλημμύρες, όπως αυτή της Μάνδρας, πλήττονται οι υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, όπως η Δυτική Αττική.

Τόνισε πως η μελέτη δεν προτείνει μία ολοκληρωμένη συνδυασμένη διαχείριση και προστασία των δασών και του νερού σε σχέση και με τις χρήσεις γης, ενώ αναφερόμενη στις πρόσφατες μεγάλες καταστροφές με την πρώτη φθινοπωρινή βροχή, είπε πως «έχουμε να κάνουμε με μια καταστροφή που ήρθε και κούμπωσε στη δασοκτόνα πολιτική, στην πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης που ασκείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, περιφερειακές, δημοτικές και άλλες αρχές, στις πλάτες του λαού».

Στήριγμα των μονοπωλιακών ομίλων η περιφερειακή αρχή

Και στα υπόλοιπα ζητήματα οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στηλίτευσαν τη στάση της Περιφέρειας υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου, που πλήττει τα λαϊκά συμφέροντα και δικαιώματα.

Ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατήγγειλε τη μεθόδευση για παράταση του ωραρίου των καταστημάτων του Πειραιά και τόνισε πως υπάρχει πείρα από δράσεις όπως οι «Λευκές Νύχτες» κ.λπ., που δεν βελτίωσαν ούτε το εισόδημα των εργαζομένων ούτε τις πόλεις. «Αυτό που έγινε είναι πως αξιοποιήθηκαν ως "Δούρειος Ιππος" για να καταστρατηγηθούν δικαιώματα των εργαζομένων», πρόσθεσε.

Επίσης, στο ζήτημα της προμήθειας συσκευών απολύμανσης με υπεριώδη ακτινοβολία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Ηλίας Σιώρας υπογράμμισε ότι είναι πρόκληση ...σαν να «πουλάμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες», τη στιγμή που θα έπρεπε και η Περιφέρεια, σε περίοδο έξαρσης της πανδημίας, να στηρίξει τις προτάσεις των επιστημόνων, τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την ενίσχυση των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό, το άνοιγμα νοσοκομείων, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα (διαγνωστικά κέντρα και θεραπευτήρια).

Τέλος, οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στήριξαν ψήφισμα για να ανανεωθούν οι συμβάσεις εργαζομένων που προσλήφθηκαν για τις ανάγκες της πανδημίας, σημειώνοντας ότι θα πρέπει όλοι να απασχολούνται με σταθερές σχέσεις εργασίας.


Από τον Ριζοσπάστη της Παρασκευής 10/12/2021