Αρχειοθήκη ανακοινώσεων

Παρασκευή, Ιανουαρίου 14, 2022

Αγωνιζόμαστε για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια!

Τη στιγμή που καταγράφονται δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και η πανδημία σαρώνει, η κυβέρνηση και το Υπουργείο βάζουν σε δεύτερη μοίρα την ασφάλεια και την υγεία εκπαιδευτικών και μαθητών. Είναι πρόκληση να ανοίγουν τα σχολεία όπως έκλεισαν πριν τα Χριστούγεννα, με τους ίδιους όρους, με πλήρη απουσία ουσιαστικών μέτρων για την πανδημία. Προκλητική είναι η στάση της κυβέρνησης που δύο χρόνια τώρα δεν υλοποιεί τα αιτήματα των γονέων για αραίωση τμημάτων!  

Οι παλινωδίες κυβέρνησης - Υπουργείου για το άνοιγμα των σχολείων συνεχίζονται και φέτος. Με τη μετάλλαξη «Ο» και την τεράστια διασπορά, το πρωτόκολλο τι λέει; Ένα παραπάνω self-test και τίποτα άλλο.. Ενώ συνεχίζει να τηρείται το «πρωτόκολλο υπερμετάδοσης» του ιού, που παραμένει στο 50%+1 για να κλείσει ένα τμήμα!

«Εκρηκτική» η κατάσταση στα σχολεία στο Μπραχάμι

Από την πρώτη μέρα που άνοιξαν τα σχολεία έχουμε κενά από εκπαιδευτικούς με covid, χωρίς να έχει αναπλήρωση στα σχολεία: 1ο, 9ο, 11ο Δημοτικά, και στο 14ο Νηπιαγωγείο. Στην Δ' Διεύθυνση αναφέρθηκαν στην αρχή της βδομάδας για 80 εκπαιδευτικούς με covid. Τμήματα που λειτούργησαν με πολλές απουσίες παιδιών π.χ. 4ο Δημοτικό τμήμα με 10 απο 21 παιδιά λόγω covid των παιδιών ή των οικογενειών τους και λόγω φόβου δεν τα έχουν στείλει σχολείο.

Είναι αναγκαίο τα σχολεία να είναι ανοιχτά! Δεν «έπιασε» το Υπουργείο Παιδείας ο πόνος για τα κενά των μαθητών. Οργή προκαλούν τα λόγια της Υπουργού Παιδείας περί «ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών» και «αξίας της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων που τίποτα δεν μπορεί να την υποκαταστήσει». Οι ίδιοι άνθρωποι πριν ένα χρόνο έκλειναν τα σχολεία και πανηγύριζαν για την άψογη λειτουργία της τηλεκπαίδευσης!

Η αραίωση μαθητών ανά τάξη είναι το κύριο και επιστημονικά ουσιαστικό μέτρο, το οποίο το Υπουργείο αρνείται να εφαρμόσει! Συνεχίζουν να υπάρχουν τάξεις με 25+ μαθητές, όπου τα τμήματα δεν κλείνουν σε περίπτωση κρούσματος γιατί «δεν προβλέπεται» από το πρωτόκολλο. Λες και δεν ξέρει το Υπουργείο ότι αναγκαστικά οι τάξεις αραιώνουν «από μόνες τους» επειδή οι γονείς δεν φέρνουν – και λογικό – τα παιδιά τους στο σχολείο για να τα προστατέψουν.

Για την εκπαιδευτική διαδικασία, την ευθύνη πρέπει να έχει καθολικά το κράτος. Δεν γίνεται ξανά οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να επωμισθούν όλο το βάρος της πανδημίας, για το αν θα γίνει σωστά self-test, πότε θα γίνει, πόσα κρούσματα είναι στο τμήμα. Με ευθύνη του ΕΟΔΥ και κρατικών φορέων, σχολιάτρων, νοσηλευτών, να υπάρχουν οι αντίστοιχες μονάδες ώστε να διεξάγουν ελέγχους στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό με ασφάλεια σε όλους ενιαία.

Θέλουμε σχολεία ανοιχτά και ασφαλή για την υγεία μας!

Οι διεκδικήσεις των μαθητών – γονιών – εκπαιδευτικών, και του λαϊκού κινήματος συνολικά, δεν χωράνε στα κριτήρια της κυβέρνησης για τις «αντοχές της οικονομίας»! Χρειάζεται αγώνας διεκδίκησης μέσα από τους συλλόγους, τους φορείς, τα σωματεία μας μέσα από συλλογική προσπάθεια μέσα και έξω από τα σχολεία.

Δεκάδες σχολεία είναι σε κινητοποιήσεις στο Μπραχάμι, με τους μαθητές να ανησυχούν για την ασφάλειά τους και να προβληματίζονται, καθώς βλέπουν τα κρούσματα στα σχολεία που είναι πολλά και τα μέτρα ανύπαρκτα! Η πλειοψηφία των σχολείων αλλά και σύλλογοι γονέων και η Ένωση Γονέων καλούν στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 14/01 στο Υπουργείο Παιδείας!


Να παρθούν ΤΩΡΑ μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων με ΑΣΦΑΛΕΙΑ:

  • Αραίωση μαθητών ανά τάξη  & Προσλήψεις εκπαιδευτικών
  • Μέσα προστασίας για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα
  • Μονάδες ΕΟΔΥ για rapid test σε κάθε σχολική μονάδα