Αρχειοθήκη ανακοινώσεων

Κυριακή, Οκτωβρίου 22, 2023

Προειδοποιήσεις για πλημμύρες στην Αττική για να βγάλει ... την ευθύνη


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

           
      Ο Κηφισός έχει μείνει ασυντήρητος για δεκαετίες

Εν αναμονή της φυσιολογικής για την εποχή επιδείνωσης του καιρού και ενώ η Αττική μετά και το πρόσφατο σόου αυτοψίας του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλια, στον Κηφισό, επιβεβαιώνεται ότι είναι αθωράκιστη, το υπουργείο κήρυξε χτες σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας δήμους της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίοι συνδέονται με την κύρια κοίτη του Κηφισούκαθώς και με τα υδατορέματα Ποδονίφτη και Εσχατιάς. Αφορά, δηλαδή, σε όλους τους δήμους που διασχίζουν τα ρέματα του Ποδονίφτη και της Εσχατιάς, όπως και στον Κηφισό από το Κρυονέρι έως το Μοσχάτο.

Είναι γνωστό πως ο Κηφισός και ο εγκιβωτισμός του, έργο που φτιάχτηκε πριν μια 20ετία, δεν έχει συντηρηθεί καθόλου με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει φαινόμενα διάβρωσης και κινδύνους για τη στατικότητα των πλευρικών του στοιχείων αλλά και του οδοστρώματος. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Κηφισό είναι επικίνδυνη, την ώρα που το «ποτάμι» παροχετεύει περίπου το 70% των νερών του λεκανοπεδίου.


Η απόφαση ελήφθη με την έγκριση της προεδρίας της κυβέρνησης και, κατά το υπουργείο, έχει «στόχο η Περιφέρεια Αττικής και οι αρμόδιοι δήμοι να προχωρήσουν άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση στη διενέργεια έργων καθαρισμού και αποκατάστασης των υδατορεμάτων ενόψει επαπειλούμενου κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων». Με άλλα λόγια η κυβέρνηση «κρούει κώδωνα» κινδύνου για πλημμύρες, «ομολογώντας» πως το αστικό κράτος δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα για αυτό το σοβαρό πρόβλημα.

Πιο συγκεκριμένα, σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας κηρύσσονται: Για τον Κηφισό οι δήμοι: Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, Περιστερίου, Αθηναίων, Φιλαδέλφειας, Μοσχάτου, Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη και Πειραιά. Για το υδατόρεμα Ποδονίφτη οι δήμοι: Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Νέας Ιωνίας, Πεντέλης, Φιλοθέης - Ψυχικού, Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας και Αθηναίων. Για το υδατόρεμα Εσχατιάς οι δήμοι: Φυλής, Ιλίου, Αχαρνών και Αγ. Αναργύρων.


Ιδια κατάσταση επικρατεί σε ρέματα σε Δυτική και Ανατολική Αττική, όπου από τις αστικές κυβερνήσεις και τους περιφερειακούς και δημοτικούς εκλεκτούς τους θεωρείται περιττό κόστος η ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία. Ακόμα και όταν κάποια έργα πραγματοποιούνται, αυτό γίνεται με κριτήριο το κέρδος των εργολάβων που διαγκωνίζονται μεταξύ τους, οδηγώντας σε τεράστιες καθυστερήσεις, κακοτεχνίες και «μπαλώματα», που μεταφέρουν το πρόβλημα από τη μία περιοχή στην άλλη.


Ακόμα και η προτροπή της κυβερνήσεις να «καθαριστούν» τα ρέματα (για αποψίλωση πρόκειται) γίνεται χωρίς σχεδιασμό, γιατί αν καθαρίσουν πρώτοι οι ανάντη δήμοι τα συμβάλλοντα με τον Κηφισό και τον Ποδονίφτη ρέματα, επιδεινώνεται ο κίνδυνος πλημμύρας για τους κατάντη δήμους. Αλλη μια φορά «πάει περίπατο» ο ενιαίος, ανά λεκάνη απορροής, σχεδιασμός της διαχείρισης του πλημμυρικού κινδύνου. Ετσι πνίγηκαν τα Πευκάκια και ο Περισσός πριν χρόνια μετά τον εκτεταμένο «καθαρισμό» της Ρεματιάς, παραπόταμο του Ποδονίφτη.


Και βέβαια η κυβέρνηση, για να έχει καλυμμένα τα ...νώτα της μέσω του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δηλώνει «αναρμόδια» στον σχεδιασμό και την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, ρίχνοντας το μπαλάκι σε Περιφέρεια και δήμους.