Αρχειοθήκη ανακοινώσεων

Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2016

Αντιλαική πολιτική μεσα από την τοπική και περιφερειακή διοίκηση

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ του ΚΚΕ

Η αντιλαϊκή πολιτική μέσα από την τοπική διοίκηση

Στις 6 Ιούνη οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στον Άγιο Δημήτριο διοργάνωσαν σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου, με θέμα την Τοπική Διοίκηση και το ρόλο της στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το δήμο Αγίου Δημητρίου, τη δράση, καθώς και τη γενικότερη πρόταση του ΚΚΕ για την τοπική και περιφερειακή διοίκηση. Την παρουσίαση έκαναν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ Γιώτα Δήμου και Τάσος Γιαννέζος.

Οι ομιλητές υπενθύμισαν πως το ΚΚΕ είχε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή πως η εφαρμογή του Καλλικράτη θα οδηγούσε στην επιδείνωση της ζωής της λαϊκής οικογένειας. Οι επιδιώξεις του Καλλικράτη συνοπτικά ήταν οι εξής:
  • Δραστική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης στις περιφέρειες και τους δήμους στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
  •  Ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης, μέσω της μεγαλύτερης σύμφυσης των δήμων και των περιφερειών με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας- Πρόνοιας.
  • Διευκόλυνση της παράδοσης σε επιχειρηματικά συμφέροντα του φυσικού πλούτου, της συγκέντρωσης της γης και την αλλαγή χρήσης της.
  • Διάλυση των εργασιακών σχέσεων.
Όλα τα υπόλοιπα κόμματα και οι παρατάξεις που- ανεπίσημα ή επίσημα- έχουν σε δήμους και περιφέρειες στήριξαν αυτές τις διοικητικές αναδιαρθρώσεις, παρόλη την προσπάθειά τους τα τελευταία χρόνια να κρατήσουν τις αποστάσεις τους για να μην στραφεί πάνω τους η λαϊκή δυσαρέσκεια. Η Δημοτική Αρχή Αγίου Δημητρίου (που αρχικά υποστήριζε ΠΑΣΟΚ, μετά ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, τώρα ΣΥΡΙΖΑ) ενώ στηρίζει το μοντέλο της τοπικής διοίκησης με τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται παραπάνω, για να αποποιηθεί των ευθυνών της καταγγέλλει «το βαρύτατο τίμημα που πληρώνει η τοπική αυτοδιοίκηση», χωρίς να λέει κουβέντα για τον καπιταλισμό που γεννά τα δεινά του λαού, για την ΕΕ, για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επιδιώκει να αποκρύψει τον πραγματικό χαρακτήρα των αντιλαϊκών μέτρων που εφαρμόζει ή κρύβεται πίσω από το επιχείρημα ότι «δε μπορούν να κάνουν αλλιώς», ότι «είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν το νόμο». Με αυτόν τον τρόπο θέλει να βγάλει την ουρά της απ’ έξω και ταυτόχρονα να χειραγωγήσει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, να πείσει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να σκύψουμε το κεφάλι.

Ορισμένα παραδείγματα από την πολιτική που εφαρμόζεται σε Δήμο και Περιφέρεια.

Στον προϋπολογισμό του 2016 αποτυπώνονται οι συνεχόμενες κρατικές μειώσεις (όπως και σε αυτούς των τελευταίων 5 ετών). Η Δημοτική Αρχή δε «βγάζει κιχ» για τη λειτουργία του αυτόματου «κόφτη» των οικονομικών των δήμων, ενώ σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στην αρπαγή των αποθεματικών των δήμων- περιφερειών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η Περιφερειακή Αρχή της Δούρου ήταν η πρώτη που έβαλε «χέρι» στα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας ύψους 343 εκ. € για την κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων της συγκυβέρνησης, αντί να διαθέσει αυτούς τους πόρους για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων.
Η τοπική φορολογία που εφαρμόζεται αποδεικνύει πώς εννοούν τα υπόλοιπα κόμματα και παρατάξεις την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων: στον προϋπολογισμό της Περιφερειακής Αρχής της Δούρου το 70% των εσόδων προέρχονται από την φοροαφαίμαξη του λαού της Αττικής. Αντίστοιχα, στον δήμο τα έσοδα που προβλέπονται από κάθε λογής τέλη-φόρους-πρόστιμα, που βαραίνουν κυρίως τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, προσεγγίζουν τα 10 εκ. € σε σύνολο ~25 εκ. €. Στις προτάσεις του ΚΚΕ για κατάργηση των δημοτικών τελών στους άνεργους η κυνική απάντηση της Δημοτικής Αρχής ήταν πως «αυτά δε γίνονται, κάθε οικογένεια έχει έναν άνεργο, από πού θα εισπράττει ο δήμος». Δεν είχε όμως την ίδια στάση απέναντι στον όμιλο του ΟΤΕ, τον οποίο απάλλαξε από φόρους χιλιάδων ευρώ! Ομοίως, απέρριψε την πρότασή μας να επιβαρυνθούν με υψηλότερα τέλη οι μεγαλοεπιχειρήσεις που υπάρχουν στο δήμο!

Η λογική της ανταποδοτικότητας διαπερνά συνολικά το έργο της διοίκησης της Ανδρούτσου, ακριβώς όπως προβλέπεται από τις ευρωενωσιακές και κυβερνητικές κατευθύνσεις. Ειπώθηκαν παραδείγματα από την εμπορευματοποίηση διάφορων δομών πολιτισμού, αθλητισμού και παιδείας στο δήμο, όπως: αθλοδιακοπές, γηπεδάκι 5x5, ανταποδοτικές συμβάσεις των γυμναστών. Σχολικοί χώροι παραχωρούνται για δραστηριότητες που έχουν χρηματικό τίμημα για τους συμμετέχοντες. Επιχειρηματίες- χορηγοί εισχωρούν στα σχολεία μέσω διάφορων προγραμμάτων, πχ ο όμιλος Λάτση στο Στρογγυλό!

Σχετικά με το τεχνικό πρόγραμμα δήμου και περιφέρειας τονίστηκε πως τα έργα ιεραρχούνται βάσει των αναγκών του κεφαλαίου. Για παράδειγμα η διοίκηση της Δούρου επέλεξε να δώσει 20 εκ. € στη «Δικέφαλο ΑΕ» (μιας ξεχωριστής από την ΠΑΕ ΑΕΚ Ανώνυμης Εταιρείας) για το γήπεδο στη Ν. Φιλαδέλφεια, και 7 εκ. € στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, όταν την ίδια στιγμή η νεολαία της Αττικής στερείται χώρων για να αθληθεί, ή οι χώροι που υπάρχουν είναι σε άθλια κατάσταση και με πληρωμή. Απουσιάζουν παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, όπως: της αντισεισμικής θωράκισης, της αντιπλημμυρικής- αντιπυρικής προστασίας, κοινωνικών δομών υγείας- πρόνοιας, άθλησης, πολιτισμού. Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου περιέχει κυρίως συντηρήσεις-επισκευές και διάφορες μελέτες που ανατίθενται σε εξωτερικούς συνεργάτες, αφού ο δήμος δεν έχει το απαιτούμενο προσωπικό για να τις καλύψει. Επιλέγονται έργα και προγράμματα (επιχορηγούμενα αδρά από την ΕΕ), π.χ. «πράσινων δωμάτων», που απορροφούν μεγάλα ποσά τα οποία μοιράζονται εργολάβοι, ΜΚΟ και κάθε λογής «σύμβουλοι».

Η κυβερνητική πολιτική μείωσης της χρηματοδότησης ωθεί τους δήμους στον τραπεζικό δανεισμό για την υλοποίηση των έργων, όπως συνέβη με την κατασκευή του υπόγειου γκαράζ στο Δημοτικό Στάδιο (5 εκ €). Για το εν λόγω έργο έγινε αναφορά στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η διοίκηση, επειδή στα σχέδια του υπόγειου γκαράζ προβλέπει την κατασκευή γηπέδου 5x5 εκεί που μέχρι πρόσφατα προπονούνταν οι αθλητές των ρίψεων. Οι ομιλητές υπενθύμισαν πως το ΚΚΕ έχει καλέσει τη Δημοτική Αρχή να δεσμευτεί με απόφαση ΔΣ πως θα διατηρήσει- και μάλιστα θα αναβαθμίσει- το χώρο των ρίψεων. Εφόσον υπάρχει ανάγκη για ένα ακόμη γήπεδο ποδοσφαίρου στο δήμο, την καλούμε να βρει λύση σε διαφορετικό χώρο, και να εξασφαλίσει τη δωρεάν χρήση από το λαό της περιοχής όλων των γηπέδων.

Από τα έργα που προβάλλει η διοίκηση αναφέρθηκε η διαπλάτυνση της Αγίου Δημητρίου, για το οποίο έχουν διαμαρτυρηθεί πολλοί δημότες. Έχουμε εκφράσει τους προβληματισμούς μας για το εν λόγω έργο, ότι δεν εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο κυκλοφορίας στο δήμο, αλλά με γενικότερους σχεδιασμούς του κεφαλαίου για τη σύνδεση του δήμου με το παραλιακό μέτωπο. Την ίδια στιγμή η διοίκηση φέρνει σχεδόν σε κάθε ΔΣ σκόρπιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις χωρίς να εφαρμόζει μια συνολική κυκλοφοριακή μελέτη για την ασφαλή και γρήγορη μετακίνηση του λαού στην περιοχή.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στην αντίθεση του ΚΚΕ με το Τοπικό Σχέδιο για τα απορρίμματα το οποίο εντάσσεται στις κεντρικές ευρωενωσιακές κατευθύνσεις όπως αποτυπώνονται στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (βλ. Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων) και της Περιφέρειας για τα απορρίμματα. Προωθείται η όλο και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων με περαιτέρω αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου και υποβάθμιση του περιβάλλοντος.


Στη σύσκεψη απασχόλησε και η κατάσταση που επικρατεί στους εργαζόμενους στο δήμο. Το ΚΚΕ έχει καταγγείλει από χρόνια τις ευέλικτες σχέσεις εργασίας που πρωτοεφαρμόστηκαν στους δήμους. Η διοίκηση του δήμου στηρίζει τις αντεργατικές ρυθμίσεις που διαχρονικά προωθούν αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αναφέρθηκαν πρόσφατα παραδείγματα, όπως: αντί να διεκδικήσει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων ζητάει απλώς τη μοριοδότησή τους (βλ. εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές), αντί να καταγγείλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που απαγόρευσε τις προσλήψεις στους δήμους, «πανηγυρίζει» επειδή επέτρεψε μόνο όσες αφορούν σε υπηρεσίες που είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα. Στα λόγια «καταγγέλλει» την αξιολόγηση των εργαζομένων (που οδηγεί σε περαιτέρω απολύσεις), στην πράξη φέρνει εξωτερικό συνεργάτη που θα προβεί σε αυτήν ακριβώς την αξιολόγηση. Αρνήθηκε να στηρίξει τα αιτήματα των σχολικών καθαριστριών για: μονιμοποίηση- να μη μπει κανένας εργολάβος καθαρισμού στα σχολεία- την κατάργηση της μερικής απασχόλησης- καμία σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα, με διάφορες προφάσεις στις αρχές του σχολικού έτους τους αφαίρεσε ένα μισθό. Στέκεται προκλητικά απέναντι σε εργαζόμενους και άνεργους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους λέγοντας χωρίς ίχνος ντροπής ότι η μονιμότητα, η σταθερότητα στην εργασία, τα εργασιακά δικαιώματα είναι στόχος για την άλλη ζωή!!! Με αυτό το επιχείρημα απορρίπτει κάθε φορά τα αιτήματα μας για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δήμο με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Τονίστηκε πως η στάση της Δημοτικής Αρχής σε όλα τα παραπάνω ξεσκεπάζει επί της ουσίας το «κοινωνικό της προσωπείο», με το οποίο θέλει να κρύψει την ταξικά προσανατολισμένη πολιτική της ενάντια στους εργαζόμενους.

Ξεχωριστά συζητήθηκε η εφαρμοζόμενη «κοινωνική» πολιτική της διοίκησης. Η συρρίκνωση των κοινωνικών υποδομών και η αντικατάστασή τους με δομές διαχείρισης ακραίων φαινομένων φτώχειας είναι κατεύθυνση της ΕΕ εδώ και χρόνια, που ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί πλήρως, και η Δημοτική Αρχή δίνει το καλύτερο παράδειγμα εφαρμογής. Σε αυτές τις δομές το προσωπικό εργάζεται με ελαστικές σχέσεις και χωρίς δικαιώματα ενώ λειτουργούν με τη μεσολάβηση ΜΚΟ-επιχειρήσεων που χρηματοδοτούνται αδρά.
Παράδειγμα της «κοινωνικής» αντίληψης της διοίκησης είναι η θέση της για το «Βοήθεια στο Σπίτι» (που εδώ και χρόνια βρίσκεται σε εκκρεμότητα και λειτουργεί με παρατάσεις) να μεταφερθεί στο δήμο ως αρμοδιότητα χωρίς κρατική χρηματοδότηση. Πρόκειται για λογική που θα επιβαρύνει τον συνταξιούχο, θα οδηγήσει το πρόγραμμα σε ιδιωτικοποίηση, και τους εργαζόμενους σε ελαστικές σχέσεις εργασίας ή στην ανεργία. Το ΚΚΕ διεκδικεί την πλήρη κρατική χρηματοδότηση για τη συνέχιση του προγράμματος, τη μονιμοποίηση των εργαζομένων, προσλήψεις επιπλέον προσωπικού και την αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών.

Αρνητική εξέλιξη, για την οποία δε βρήκε να πει επί της ουσίας ούτε λέξη η διοίκηση, είναι επίσης το γεγονός ότι τα προνοιακά επιδόματα που αφορούν τα ΑμΕΑ συμπεριλήφθηκαν στους προϋπολογισμούς των δήμων. Πρόκειται για σχεδιασμό της κυβέρνησης ώστε οι υπηρεσίες των δήμων και όχι τα ΚΕΠΑ να εγκρίνουν ή να απορρίπτουν τα επιδόματα, λειτουργώντας ως το πρώτο φίλτρο που θα αποκλείει τα ΑμΕΑ από τις κάθε φορά παροχές.

Η στάση των άλλων παρατάξεων.

      Η κριτική των υπόλοιπων παρατάξεων, της ΝΔ (Πρεκετέ) και «ανεξάρτητων» (Οικονομάκου – Παπαδακάκη) κινείται σε άλλου τύπου διαχείριση της κατάστασης αφήνοντας στο απυρόβλητο τον πυρήνα της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθεί κατά γράμμα η Δημοτική Αρχή.
    Ιδιαίτερα η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει, με τη μεγαλύτερη χυδαιότητα που το έχει κάνει ποτέ παράταξη κυβερνώντος κόμματος, τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ, και καλεί το λαό να δείξει «κατανόηση», να μη διαμαρτύρεται αλλά να σκύψει το κεφάλι. Αποκαλυπτικός ήταν ο επικεφαλής της παράταξης ΣΥΡΙΖΑ του πώς αντιμετωπίζουν το λαό όταν σε κινητοποίηση των ανέργων μέσα στο Δ.Σ. που διεκδικούσαν μέτρα προστασίας, τους είπε πως είναι πρόκληση(!) να διεκδικούν δουλειά, κατάργηση των δημοτικών τελών κ.ά. τη στιγμή που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τόσο σκληρά!
  Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν τονίζοντας πως οι κομμουνιστές βρισκόμαστε στον αντίποδα της πολιτικής της λειτουργίας των δήμων ως επιχειρήσεις. Καλούμε το λαό της περιοχής να βγάλει τα συμπεράσματά του από τη στάση τέτοιων δυνάμεων στο δήμο και την περιφέρεια. Να σταθεί απέναντι σε όλα αυτά που πρεσβεύουν: την υποταγή, την αναμονή, την απάθεια μπροστά στην επίθεση που δέχονται τα λαϊκά στρώματα.
   Η αντίληψη του ΚΚΕ για τις δομές σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο βασίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στον κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών που στηρίζεται στην εργατική και λαϊκή συμμετοχή, στον έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω. Στη βάση της αναγκαιότητας του εργατικού- λαϊκού δρόμου ανάπτυξης κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων διεκδικούμε αιτήματα και στόχους πάλης, που αφορούν στις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.

Οι βασικοί άξονες των διεκδικήσεών μας είναι

  1. Άμεση μείωση της τοπικής φορολογίας προς τους εργαζόμενους- συνταξιούχους- αυτοαπασχολούμενους, κατάργηση σε άνεργους, με ταυτόχρονη αύξηση προς τις μεγάλες επιχειρήσεις και πλήρη κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών δήμων και περιφερειών. Πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων
  2. Να στελεχωθούν επαρκώς οι υπηρεσίες του δήμου (παιδικοί σταθμοί- Βοήθεια στο Σπίτι- ΚΑΠΗ κ.ά.) με εργαζόμενους όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων, με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη δικαιώματα. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  3. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα και ανταποδοτικότητα στις δημοτικές υπηρεσίες. Να εξασφαλιστεί η λειτουργία των κοινωνικών δομών με σύγχρονες, δωρεάν παροχές για όλους.
  4. Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, που καλύπτουν όλο το φάσμα των λαϊκών αναγκών (κοινωνικές, αθλητικές, πολιτιστικές υποδομές, παιδικοί σταθμοί, ασφαλείς παιδικές χαρές).
  5. Διαχείριση ομβρίων και αντιπλημμυρική προστασία (στο πλαίσιο ολοκληρωμένου σχεδίου ανά υδατικό διαμέρισμα και λεκάνη απορροής με σεβασμό στην περιβαλλοντική διάσταση), βελτίωση αποχετευτικού.

  • Βελτίωση ηλεκτροφωτισμού- ασφαλούς οδοποιίας.
  • Προστασία (από τσιμεντοποίηση, καταπάτηση, υποβάθμιση) ελεύθερων
  • Αντιπυρική προστασία, αντισεισμική θωράκιση.
  • Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που καθιστά την τοπική διοίκηση επιχείρηση (Καλλικράτης- μνημόνια- εφαρμοστικοί νόμοι).

Καλούμε το λαό να διεκδικήσει με σκληρό ταξικό αγώνα μέσα από τα σωματεία και τη Λαϊκή Επιτροπή να πάρει πίσω ό,τι έχασε την περίοδο της κρίσης, γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να κερδίσει σήμερα. Να βάλει τέλος στις ψεύτικες προσδοκίες για καλύτερες μέρες από μία κυβέρνηση που διαπραγματεύεται προς όφελος των μονοπωλίων. Ο μόνος δρόμος υπέρ του λαού είναι αυτός που ανοίγει με τους αγώνες τους και οδηγεί σε αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ, και σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, αυτόν της λαϊκής εξουσίας, όπου προτεραιότητα θα είναι η κάλυψη όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.