Αρχειοθήκη ανακοινώσεων

Κυριακή, Μαρτίου 19, 2017

70 χρόνια ΔΣΕ - Εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του «Στρογγυλού»

Εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του «Στρογγυλού»

Το παράρτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) μαζί με τις Κομματικές Οργανώσεις του Μπραχαμίου του ΚΚΕ, διοργάνωσαν εκδήλωση για τα 70 χρόνια του ΔΣΕ.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε από το στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Τάσο Γιαννέζο κάνοντας μια σύντομη αναφορά στην ίδρυση του ΔΣΕ, τις ιστορικές και ταξικές ανάγκες που συνέβαλλαν σε αυτό, αλλά και ένα σύντομο συσχετισμό με τις σημερινές συνθήκες, την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και στον κόσμο, την όξυνση των ταξικών αντιθέσεων, την ανάγκη την ενδυνάμωση του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Δεν παρέλειψε να αναφέρει και να καταγγείλει το νέο ξαναγράψιμο και παραποίηση της Ιστορίας από σημερινούς ιστορικούς και δημοσιογράφους, δήθεν στο όνομα της «αντικειμενικότητας» και των ίσων αποστάσεων.
Αμέσως μετά ξεκίνησε η προβολή του νέου ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε».
 
Το 1946 ήταν η χρονιά κατά την οποία συντελέστηκαν σημαντικά γεγονότα, άμεσα συναρτημένα με τη δημιουργία του ΔΣΕ, όπως:
·         Η 2η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (12 – 15 Φλεβάρη 1946), που άρχισε ακριβώς ένα χρόνο μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας (12 Φλεβάρη 1945).
·         Η 2η Ολομέλεια, έστω με αντιφάσεις και καθυστέρηση ήταν εκείνη που αποφάσισε τη διεξαγωγή του ένοπλου αγώνα.
·         Η επίθεση ομάδας ανταρτών στο Σταθμό Χωροφυλακής του Λιτόχωρου, τη νύχτα της 30ής προς 31η Μάρτη 1946, ανήμερα των βουλευτικών εκλογών.
·         Η ίδρυση του Γενικού Αρχηγείου Ανταρτών (28 Οκτώβρη 1946), που είναι ουσιαστικά η ημερομηνία ίδρυσης του ΔΣΕ. Η επίσημη μετονομασία έγινε στις 27 Δεκέμβρη 1946, με την έκδοση της Διαταγής του Γενικού Αρχηγείου Ανταρτών, η οποία όρισε την «ονομασία των ανταρτικών Σωμάτων σε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ».

Η συνέχεια περιλάμβανε σύντομη ομιλία του Βασίλη Μπάδα εκ μέρους της διοίκησης του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ καθώς επίσης και την απονομή τιμητικών διπλωμάτων σε  επιζώντες μαχητές του ΔΣΕ, οι οποίοι κατοικούν στο Μπραχάμι. Οι τιμηθέντες συναγωνιστές-συντοπίτες μας είναι:
·         Ζαφειρίου Περσεφόνη (Φόνη), το γένος Ευθυμίου
·         Μανίκας Αριστείδης (Αρίστος)
·         Μεντζέλου Ελπινίκη (Νίκη), το γένος Παππά
·         Παππά Μαρία, το γένος Μαγκλάρα

Σύντομο ιστορικό και απονομή του διπλώματος στον Αρίστο Μανίκα. 

Ο Βασίλης Μπάδας