Αρχειοθήκη ανακοινώσεων

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 04, 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ 2021 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

            

Με αφορμή την συζήτηση για τα δημοτικά τέλη του 2021, που πραγματοποιήθηκε στην 16η συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου, καταγγέλλουμε  την απαράδεκτη διαδικασία που απαγορεύει σε παρατάξεις και δημοτικούς συμβούλους να καταθέσουν προτάσεις έξω από τη λογική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή και την παράταξη της ΝΔ είναι για άλλη μια φορά κάλπικη και πολύ μακριά από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες. Και αυτό γιατί μεταξύ τους έχουν πλήρη συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα της πολιτικής που χτυπάει τα λαϊκά συμφέροντα, αφού έχουν είτε στηρίξει είτε και αξιοποιήσει όλα τα αντιλαϊκά εργαλεία που έφεραν διαχρονικά οι κυβερνήσεις πρώτα με τον «Καλλικράτη» και στη συνέχεια με τον «Κλεισθένη 1». Συγκεκριμένα, και οι δύο προτάσεις παίρνουν ως δεδομένη την λογική των δήμων - επιχειρήσεων, με την αντιπαράθεση να αφορά ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής της φτώχειας της λαϊκής οικογενείας, που διασφαλίζει τα παραπάνω. 

Και στις δύο προτάσεις, αντί να προτάσσεται η ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης του δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, υιοθετείται η αύξηση των ιδίων εσόδων στο πλαίσιο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και της ανταποδοτικότητας. Η ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών, επιβεβαιωμένα, τόσα χρόνια όχι μόνο δεν έχει λύσει την εύρυθμη λειτουργία και την ποιότητα αυτών των υπηρεσιών, όπως της καθαριότητας του δήμου, αλλά έχει γίνει το όχημα για τη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων, τη γιγάντωση των ελλείψεων προσωπικού, την αντικατάσταση μόνιμων από ορισμένου χρόνου εργαζομένων, τη δουλειά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό, ζήτημα που μεταξύ άλλων οδηγεί και σε εργατικά ατυχήματα και ιδιωτικοποιήσεις. Άλλωστε, πρόκειται για διακηρυγμένο στόχο η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας των δήμων, με την ιδιωτικοποίηση του Πρασίνου, που έγινε φέτος στο δήμο μας και σε άλλους, να ανοίγει το δρόμο.

Η Δημοτική Αρχή (ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ) περηφανεύεται ότι ο συντελεστής των τελών για τις οικίες (1,13) στο Μπραχάμι δεν αυξάνεται (λες κι αυτή πρέπει να είναι η αφετηρία της συζήτησης), κοκορεύεται ότι είναι χαμηλά σε σχέση με άλλων δήμων. Σαν να μην ξέρει ότι η οικονομική κατάσταση της λαϊκής οικογένειας συνεχώς χειροτερεύει, με μειώσεις μισθών, αναστολές συμβάσεων, απολύσεις, αναδουλειά, και συνολικά την αντιλαϊκή επίθεση που εξαπολύεται από την κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία. Σαν να μην καταλαβαίνει ότι, αν και ο συντελεστής υπολογισμού των δημοτικών τελών για τις οικίες παραμένει ο ίδιος, η τοπική φορολογία στο σύνολό της επιβαρύνει περισσότερο το εισόδημα της λαϊκής οικογενείας, αφού αυτό ολοένα και συρρικνώνεται. Θέλει το λαό χωρίς απαιτήσεις από τη ζωή του, να είναι ικανοποιημένος που χάνει λιγότερα απ’ ότι περισσότερα.

Η παράταξη Νέα Πνοή – Προοπτική (ΝΔ) αντί να απολογείται για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, την αθωώνει και πρωτοστατεί σε αυτήν την κάλπικη αντιπαράθεση με τη Δημοτική Αρχή. Οι προθέσεις τους φαίνονται ξεκάθαρα και από την τοποθέτηση του Βρεττού, ότι δεν κάνουν «κοινωνική πολιτική» αλλά ότι επιδιώκουν απλώς να διαχειριστούν την αντιλαϊκή επίθεση προς τη λαϊκή οικογένεια πιο αποτελεσματικά σε σχέση με τη Δημοτική αρχή.

Από κοινού, δε λένε κουβέντα ότι τα έσοδα του δήμου αυξάνονται κατά 44,795.96€ για το 2021, λόγω των παραπάνω τετραγωνικών που έχουν δηλωθεί σε σχέση με πέρσι, με βάση και το νόμο για τακτοποίηση αυθαιρέτων, αποκρύπτοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα και πρέπει τα δημοτικά τέλη να μειωθούν άμεσα. Η μείωση του συντελεστή κατά 15% (από 2,73 σε 2,33), που ψηφίστηκε για καταστήματα μικρότερα των 150 τ.μ– και όχι βάσει εισοδήματος (εξαιρώντας τις αγορές χρυσού, τις τράπεζες, και τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως δέχτηκε μετά και την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης), ήταν στην πραγματικότητα αναδίπλωση της Δημοτικής Αρχής μπροστά και στην παρέμβαση της Ένωση των ΕΒΕ, και είναι ψίχουλα σε σχέση με τις ανάγκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Σήμερα είναι αναγκαίο να γίνει μείωση των δημοτικών τελών για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους μικρούς επαγγελματίες και αύξηση της τοπικής φορολογίας για τους μεγάλους επιχειρηματίες.


Συγκεκριμένα, η πρόταση που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Αγίου Δημητρίου περιλαμβάνει:

  • Μείωση στο συντελεστή τελών για την κατοικία, ώστε να μην αποτυπωθεί αύξηση στα έσοδα από την αύξηση των τ.μ., ενώ υπάρχει περιθώριο και για περαιτέρω μείωση εάν προχωρήσει ο δήμος σε:

  • Ένταξη σε ειδικό, μεγάλο συντελεστή (σήμερα είναι 4,65 – αύξηση αυτού του συντελεστή) των μεγάλων επιχειρήσεων που δρουν στην περιοχή – ως κατηγορίες επιχειρήσεων και όχι με βάση τον  όγκο απορριμμάτων ή τα τ.μ. -, όπως εργοστάσια (π.χ. GAP), Super Market, ΔΕΚΟ, Τράπεζες, Τηλεπικοινωνίες, πολυκαταστήματα και εμπορικό κέντρο (MetroMALL).

  • Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους. Ο στόχος πρέπει να είναι η πλήρης κατάργηση της τοπικής φορολογίας & η κατάργηση της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών.

  • Πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους σε συγκεκριμένες κατηγορίες δημοτών, όπως άνεργοι, δικαιούχοι του ΚΕΑ, εργαζόμενοι σε αναστολή, ΑμΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνες (με εισόδημα 50.000€ το χρόνο με 5.000€ για κάθε παιδί), περαιτέρω μειώσεις με ουσιαστικά εισοδηματικά κριτήρια σε άλλες οικογένειες.

  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για τα καταστήματα & μικρούς- φτωχούς επαγγελματίες (με εισόδημα κάτω από 12.000€) έως 30/6/2021.

  • Απαλλαγή από το τέλος κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία των καταστημάτων. Παραγραφή όσων τελών έχουν ήδη πιστωθεί για το διάστημα εφαρμογής έκτακτων μέτρων για επαγγελματίες κάτω των 12.000 € μέχρι το τέλος του χρόνου.

  • Αναστολή κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, που είναι σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη προς το Δήμο, για 6 μήνες. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες  με ευθύνη του Δήμου.

  • Διαγραφή τόκων, προστίμων, και χρεών (με συγκεκριμένα εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια), τα οποία έχουν συσσωρευτεί ως αποτέλεσμα της προηγούμενης κρίσης, αλλά και των αντιλαϊκών πολιτικών που τη συνόδευσαν, και αδυνατούν να αποπληρώσουν οι μικροί ΕΒΕ (και όσοι έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους) & οι λαϊκές οικογένειες.

  • Απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία, όπως τα σχολικά κυλικεία, μέχρι 30/6/2021. Διαγραφή χρεών για το 2020 και για τους μήνες που ήταν σε ισχύ ειδικά μέτρα περιορισμού της λειτουργίας τους.

  • Πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη σε κοινωνικούς φορείς (ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, σωματεία, πολιτιστικοί σύλλογοι).


Μπροστά στο αδιέξοδο της φορομπηχτικής πολιτικής της κυβέρνησης και των δημοτικών παρατάξεων που την προωθούν, η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τον λαό της περιοχής να μην περιμένει μήπως του πετάξουν κανένα ξεροκόμματο.


Φόροι – τέλη – πρόστιμα πρέπει να βαραίνουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που ακόμη και την πανδημία την είδαν ως ευκαιρία να γιγαντώσουν τα κέρδη τους.


Ο λαός μας έχει ματώσει αρκετά. Τώρα καλείται πάλι να θυσιάσει το εισόδημά του, την Υγεία του, τη Μόρφωση των παιδιών του, τη Ζωή του για την ανάκαμψη της οικονομίας – δηλαδή για το κεφάλαιο!


Όχι άλλη αναμονή – όχι άλλος χαμένος χρόνος. Παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω πανδημίας, το οργανωμένο ταξικό κίνημα απέδειξε ότι υπάρχουν τρόποι να ακουστεί η φωνή μας και κάτω από τις μάσκες! Προτάσσουμε τα δικά μας συμφέροντα. Παλεύουμε μέσα από τα σωματεία μας, τους φορείς της γειτονιάς μας, για ουσιαστικά μέτρα στήριξης των οικογενειών μας & την προστασία της Υγείας μας ΤΩΡΑ!