Αρχειοθήκη ανακοινώσεων

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 14, 2022

«Όλοι με αλυσίδες γιατί θα ξαναγίνει», «είναι υποχρέωση του κάθε πολίτη ο καθαρισμός του δρόμου», «κλαδιά που έσπασαν ήταν από αυλές σπιτιών»….


Αυτά ήταν μόνο μερικά από τα «διαμάντια» που ακούσαμε στον απολογισμό της δημοτικής αρχής για την κακοκαιρία «ΕΛΠΙΣ» στο Δημοτικό Συμβούλιο της 9ης Φλεβάρη. 

Σε αυτό περίσσεψαν τα «βαυκαλίσματα» μεταξύ των συμβούλων της διοίκησης για το πόσο καλά διαχειρίστηκαν την κατάσταση εκείνες τις μέρες. 

Περίσσεψαν τα «ευχαριστώ» στους εργαζόμενους του δήμου…. αν και δε θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά, καθώς κυριολεκτικά βασίστηκαν στην υπερπροσπάθεια αυτού του (μειωμένου) προσωπικού, χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό ή μηχανήματα. 

Ακούσαμε από τη μία για τις ευθύνες του «εξιδανικευμένου» ιδιωτικού τομέα (δείχνοντας την Αττική Οδό και τον ΔΕΔΔΗΕ), και από την άλλη ευχαριστίες στους ιδιώτες των τεχνικών έργων του δήμου, καθώς και το «δυστυχώς» που δεν έχει τελεσφορήσει ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του Πράσινου. 

Ενώ δεν έλειψαν και τα περί «άμαθης Αττικής» στα χιόνια & κλιματικής αλλαγής. Δεν έχει νόημα να σχολιάσουμε το «συντονισμένο» έργο της δημοτικής αρχής, που λέει πως κατάφερε να ανοίξει όλους(?) τους δρόμους 5 μέρες μετά, ενώ παρέμεναν σπίτια χωρίς ρεύμα, κλαδιά πεσμένα, δρόμοι/πεζοδρόμια με βουνά πάγου που απλώς έλιωσαν από τον ήλιο. Αλλά αξίζει να δούμε πώς φτάσαμε ως εδώ και να απαντήσουμε πώς δε θα ξαναζήσουμε τα ίδια.

Ένα χρόνο πριν, στις 25/1/2021, συζητήθηκε στο ΔΣ το «σχέδιο» πολιτικής προστασίας του δήμου για πλημμύρες & χιονοπτώσεις. Τότε, αυτό που προτάχθηκε από τη δημοτική αρχή (και την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) ως κρίσιμο είναι η ενημέρωση των δημοτών και όχι οι ελλείψεις σε προσωπικό & εξοπλισμό. Στο δε σχέδιο για τις χιονοπτώσεις χαρακτηρίστηκαν «τα πράγματα πιο απλά». Η απάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου περί πρόληψης αυτών των φαινομένων ήταν  πως «ό,τι κάναμε θα συνεχίσουμε να κάνουμε». Στις ελλείψεις του απαραίτητου εξοπλισμού των εργαζομένων δε δόθηκε ποτέ απάντηση. Αξίζει να σημειωθεί πως η παράταξη της ΝΔ υπερψήφισε και τα δύο σχέδια ως «μία καλή αρχή». Τα αποτελέσματα τα ζήσαμε φέτος και στις δύο (προβλεπόμενες) κακοκαιρίες, ΜΠΑΛΛΟΣ & ΕΛΠΙΣ.

Αυτή η «πολυσυλλεκτική» δημοτική αρχή που στηρίζεται και στηρίζει όλα τα αστικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συσπειρώνει και στελέχη της ΝΔ και του ΜΕΡΑ25), έχει βάλει πλάτη πολλά χρόνια τώρα: στην υποστελέχωση του δήμου, στην εμπλοκή των ιδιωτών στις υπηρεσίες, στη διαχρονική αύξηση της τοπικής φορολογίας εις βάρος του λαού, στην υλοποίηση έργων εκατ. € προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων όπως τη «διαπλάτυνση» της Αγ. Δημητρίου, τις ‘ενεργειακές αναβαθμίσεις’ και την αντικατάσταση ηλεκτροφωτισμού αφήνοντας πίσω άλλες ανάγκες όπως την πολιτική προστασία.

Δεν πρόκειται για πρωτοτυπία της διοίκησης του δήμου. Η υποχρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης με όχημα τη λεγόμενη «αυτοτέλεια» & «αποκέντρωση», η υποστελέχωση των δήμων, η ιδιωτικοποίηση δρόμων, υπηρεσιών, υποδομών έγινε από ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις. Η απελευθέρωση της ενέργειας όπως ορίζει η πολιτική της ΕΕ, η απολιγνιτοποίηση στη χώρα προωθήθηκε από ΟΛΕΣ τις κυβερνήσεις, η «πράσινη οικονομία», που έχει οδηγήσει την ακρίβεια στην ενέργεια στα ύψη, είναι στα προγράμματα ΟΛΩΝ των αστικών κομμάτων. Έτσι, οδηγηθήκαμε στο απαρχαιωμένο δίκτυο, τις εργολαβίες και την έλλειψη προσωπικού, κοινώς το χάλι του ΔΕΔΔΗΕ, που γεύτηκαν πολλά νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή, οι υπόλοιπες παρατάξεις έκαναν μία επιφανειακή & «άσφαιρη» κριτική μόνο στη δημοτική αρχή. Λες και η Περιφέρεια δεν έχει καμία ευθύνη. Λες και η κυβέρνηση της ΝΔ και το αστικό κράτος δεν άφησαν αβοήθητο το λαό στην Αττική και σε όλη τη χώρα. Τσιμουδιά για την ΕΕ που βάζει τα έργα πολιτικής προστασίας στο ζύγι κόστους/οφέλους.  Ενώ έβγαλαν λάδι τους ιδιώτες που θησαυρίζουν στις πλάτες μας και από τον ιδρώτα μας.

Τελικά στο ερώτημα ποιος φταίει, η δημοτική αρχή, η Περιφέρεια, η κυβέρνηση, ο ΔΕΔΔΗΕ, οι ιδιώτες, η ΕΕ; Η απάντηση είναι όλοι τους! Αυτή τη μεγάλη αλήθεια τελικά θέλησαν να συγκαλύψουν όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις στο ΔΣ.

Από την πλευρά μας, δεν ερχόμαστε εκ των υστέρων να βγάλουμε όψιμες καταγγελίες.


Οι δυνάμεις του ΚΚΕ ήμασταν επί ποδός από την πρώτη στιγμή.

Κάναμε έγκαιρες παρεμβάσεις πριν το χιονιά για να ενημερωθούμε, να θέσουμε την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία του λαού, αλλά και την ώρα του χιονιά, συνεχώς, για τα προβλήματα που εντοπίζαμε σε δρόμους, περιοχές, για τα κομμένα ρεύματα. Βρεθήκαμε όπως μπορούσαμε να βοηθήσουμε, όπως ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί στο μετρό της Δάφνης για να επιστρέψουν σπίτι τους (καθώς αρνήθηκε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Πολιτικής Προστασίας να συνδράμει), συνδημότες μας που έμειναν στο κρύο χωρίς ρεύμα (βλ. αναλυτικό ρεπορτάζ & ΔελτίαΤύπου στο μπλογκ της Λαϊκής Συσπείρωσης https://laikisysbrah.blogspot.com/)

Βρεθήκαμε στο δρόμο του αγώνα & υποδεχτήκαμε μαζί με χιλιάδες το Σάββατο 29/1 τη δημοτική αρχή Πάτρας για να διατρανώσουμε από κοινού τη φωνή μας για: άμεσα μέτρα & έργα προστασίας του λαού  από όλες τις φυσικές καταστροφές, μηχανήματα & αναγκαίες υποδομές, με κρατική χρηματοδότηση &, ολοκληρωμένο σχεδιασμό, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε αντίστοιχες δομές, έκτακτη χρηματοδότηση στους δήμους, κατάργηση των διοδίων, μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50%, κατάργηση των χαρατσιών για τα λαϊκά νοικοκυριά, καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες & μικρές επιχειρήσεις.

Δεν περιμένουμε «σωτήρες», όποιας απόχρωσης, που θα συνεχίσουν από εκεί που το αφήνουν οι προηγούμενοι. Μνημόνια εφάρμοσαν όλοι, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (με Βαρουφάκη μέσα). Θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν το υπερμνημόνιο-Ταμείο Ανάκαμψης, την πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αυτό το αστικό κράτος, είτε «επιτελικό» (ΝΔ), είτε «κοινωνικά δίκαιο» (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ), είναι εχθρικό προς το λαό. Έχει πολλά πλοκάμια - κεντρική διοίκηση, περιφέρειες, δήμους, κατασταλτικό μηχανισμό - όλα ευθυγραμμισμένα για να μοιράζει δις στους επενδυτές χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια, αφαιρώντας από το λαϊκό εισόδημα, την Υγεία, την Παιδεία, την πολιτική προστασία. Είναι συντονισμένο για τη φοροληστεία του λαού, το ξήλωμα εργασιακών - συνδικαλιστικών δικαιωμάτων & σε ετοιμότητα για την καταστολή των εργατικών αγώνων, βλ. απεργία στην Cosco. Όταν όμως πρόκειται για την προστασία του λαού μας, τότε εμφανίζεται «γυμνό».

Στον 21ο αιώνα που οι δυνατότητες της επιστήμης & της τεχνολογίας έχουν φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο, δεν είναι πολυτέλεια να έχουμε σύγχρονες υποδομές για Υγεία, Παιδεία, προστασία απέναντι σε καιρικά και άλλα φαινόμενα, να έχουμε αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής συνολικά. Εμπόδιο είναι αυτό το σύστημα που έχει ‘ιερά και όσια’ την προστασία της κερδοφορίας του κεφαλαίου και την καπιταλιστική ιδιοκτησία.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό! Αυτό αποδεικνύεται συνεχώς, στην αλληλεγγύη που εκφράστηκε στις πυρκαγιές του καλοκαιριού, σε άλλες καταστροφές, και αυτές τις μέρες, στους αγώνες των εργατών στην efood, στην Cosco, στη ΛΑΡΚΟ, στα Πετρέλαια Καβάλας, των αγροτών στα μπλόκα, των αγωνιζόμενων υγειονομικών, των μαθητών-γονιών-εκπαιδευτικών που διεκδικούν ανοιχτά και ασφαλή σχολεία κ.ά. 

Σε αυτόν το δρόμο του αγώνα καλούμε το λαό, για να μην πνίγεται με την πρώτη βροχή ή να μένει χωρίς ρεύμα στα χιόνια, για να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις. 

Κι αν φαντάζει δύσκολο αυτό το βήμα, ας αναλογιστεί ο καθένας πόσες φορές διαψεύστηκαν οι ελπίδες του όταν τις εναπόθεσε στην εναλλαγή κυβερνήσεων & προσώπων/διοικήσεων σε δήμους & περιφέρειες, πόσο έχει ωφελήσει το λαό ο ατομικός δρόμος, πόσες δυσκολίες αυτή η στάση βγάζει συνεχώς μπροστά. Η ελπίδα και η απάντηση βρίσκεται στους οργανωμένους αγώνες μας που, ανοίγοντας δρόμο για ριζικές αλλαγές στην κοινωνία, μπορούν να καθυστερήσουν αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, να πιέσουν για μέτρα υπέρ του λαού, να φέρουν κατακτήσεις. Όλη η ιστορική και πρόσφατη πείρα του λαού  μας αυτό το δρόμο δείχνει.